Fakta
- 6 stk. 3.442,50
Gevrey-Chambertin Vignes Belles - ØKO
- 6 stk. 3.442,50
675,-
900,- pr. l.
6 stk.
3.442,50
573,75 pr stk.
Spar 607,50
Beskrivelse
Thierry Mortet ejer knap 4 ha. fordelt på 22 små parceller rundt omkring i Gevrey-Chambertin, og det kommer der 2 vine ud af. Dels den almindelige Gevrey-Chambertin dels denne "Vigne Belle", fra de 2 af de bedst eksponerede (smukkeste) parceller i flokken. Der er tale om 0,4 ha. med omkring 35 år gamle vinstokke og 0,3 ha. med bare 10 år gamle vinstokke, som høstes og forvandles til vin sammen.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne både ude i vinmarken og foran vingården inden alle stilke fjernes og de med en slags elevator løftes op i den rustfri gæringstank. Her får most og druer lov til at udvikle aromaerne i et par døgn inden temperaturen hæves og gæringen uden fremmede gærstammer går i gang. Efter délestage fyldes omkring 1/3 af vinen på nye fade mens de sidste 2/3 forbliver i tanken i 5 måneder inden den fyldes på 1 og 2 gange brugte fade. Efter sammenlagt 16 måneder sammenstikkes den endelige cuvée, som efter en filtrering gennem kieselguhr tappes på flaske.
Resultatet er en af de fineste og mest pålidelige kommune vine, der produceres i Gevrey-Chambertin. Delikat, subtil og kompleks i næsen med dejlige noter af jordbær, kirsebær og viol. Dernæst middelfyldig, aromatisk, saftig og næsten sødmefuld i munden.
Det er en Bourgogne, som smager godt lige fra frigivelsen, men tager på i vægt, hvis man viser den lidt tålmodighed, og bare efter en 2-3 år vil den vise sit potentiale og matcher den en række af Premier Cru vinene i kommunen.
Et fortræffeligt valg til fjerkræ. De tamme af slagsen i de tidlige år. Senere, når modenheden og kompleksiteten arriverer, bliver fjervildtet det bedste match. Prøv den for eksempel til en grydestegt gråand med kantarel ragout, dampede porrer og parmesan.
Producent
Thierry Mortet er bror til den berømte nu afdøde Denis Mortet. De arbejdede i en årrække sammen med deres far Charles Mortet og da han trak sig tilbage 1991 lå det lige for, at sønnerne skulle drive vingården videre.
Denis og Thierry havde imidlertid hver sin idé om, hvordan druerne skulle forvandles til vin, og de var heller ikke enige om hvorledes vinstokkene skulle passes og plejes. Så der var ingen anden udvej end at dele familiens forskellige parceller mellem de to brødre. De blev enige om fordelingen og endnu engang betød et generationsskifte i Bourgogne, at vi fik flere vine at vælge i mellem, og færre flasker af hver enkelt vin.
Thierry Mortet fik ca. 4 ha. og har siden erhvervet lidt mere end 3 ha., således at han i dag har 7,3 ha. at se til fordelt på 3,9 ha. i Gevrey-Chambertin, 0,5 ha. i Chambolle-Musigny, 0,2 ha. i Marsannay og 2,7 ha. i den upåagtede kommune Daix helt oppe på kanten af Dijon. Det meste handler om Pinot Noir, og til sammen bliver det til blot 30-35.000 flasker fordelt på 10 vine.
Thierry er traditionelt funderet, han køber sine fade hos Rousseau og Toutan og ved blandt andet at fjerne alle stilke fra druerne forud for gæringen og efterfølgende holde igen med fadlagringen efterstræber han frugten og finessen frem for kraft og styrke.
Han blev tidligt optaget af en naturlige cyklus og biodiversiteten og i årevis har han praktiseret økologisk landbrug, mens hans kollegaer lystigt forsatte med at sprøjte løs. Vi skal dog frem til 2007, før Thierry fandt det nødvendigt at få papir på sine arbejdsmetoder.
Og sådan var det i et par år indtil vanskeligt vejrlig tvang ham til at bruge traditionelle bekæmpelsesmidler fordi han simpelthen ikke havde timer nok i døgnet og folk nok på lønningslisten til at modstå sygdomspresset (råd og meldug) ude blandt vinstokkene. Siden har vejrguderne været mere nådige og fra og med 2019-årgangen bærer vinene igen det økologiske certifikat.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.