Fakta
- 1 stk. 954,25
Gevrey-Chambertin
- 1 stk. 954,25
1.735,-
2.313,33 pr. l.
1 stk.
954,25
954,25 pr stk.
Spar 780,75
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
90-92
Stephen Tanzer - November 2017
Allen Meadows - Burghound
89-92 Sweet spot Outstanding
Allen Meadows - Januar 2018
Beskrivelse
Domaine Perrot-Minot er et af de sikreste kort i hele Bourgogne, og i 2016 er der trods de massive problemer med frost igen tale om en ren triumf lige fra det sammenstukne åbningsnummer fra Gevrey-Chambertin og op til de 6 forskellige Grand Crus fra selve Chambertin skråningen, som Domaine Perrot-Minot også begaver vinens verden med.
Vinen er skabt på frugten fra 1,6 ha på lieu-dit Les Seuvrées lige overfor Mazoyères-Chambertin og det der vart tilbage efter frosten fra parcellerne nede på La Justice, den største lieu-dit i Gevrey-Chambertin.
Druerne er naturligvis håndhøstede, med en sortering både oppe i vinmarken og nede foran kælderen og Christophe valgte i 2016 at arbejde med omkring 50% hele drueklaser. De gennemgik indledningsvis en såkaldt kold maceration ved 14 grader sammen med de afstilkede druer i rustfrit stål i en uges tid inden temperaturen blev hævet, og den egentlige gæring fik lov til at gå i gang. Efter gæringen fik vinen lov til at sætte sig i 48 timer inden den blev fyldt på fade (25% nye) fra Tronçais og Bertrange leveret af Remond i Ladoix-Serrigny. Vinen er modnet i 14 måneder uden omstikninger og med kun en enkelt omrøring forud for det endelige sammenstik i en lille ståltank og aftapningen på flaske, der skete uden klaring eller filtrering.
Christophe Perrot-Minot havde som sædvanlig besøg af bourgogneeksperten Allen Meadows i januar (2018), og inden smagningen kom Christophe med denne evaluering af 2016-årgangen til den håndholdte mobiloptager:
"2016 was just flat out difficult. The frost was awful as it's depressing to know that in many of your vineyards that you've lost between 50 and 65% of your crop before the growing season has barely begun. Chambolle was particularly hard hit but there were at least some losses almost everywhere. For example I will make no Chambolle 1ers and both Chambertin and Clos de Bèze produced only one-third of a normal amount. I chose to begin picking on the 28th of September and the fruit was impeccably clean. It was necessary to pick the Chambolle vineyards later because while the vines did largely recapture the delayed maturities due to the frost, they didn't recapture all of it. Thankfully the harvest had good weather so we had the luxury of waiting without much risk. I used on average about 60% whole clusters but did an extremely soft vinification as I really wanted to extract only the finest tannins. I also limited the amount of new wood to no more than 20% because the 2016s are so transparent that I was afraid of inadvertently marking the wines. With respect to wine quality, I absolutely love this vintage, indeed I prefer it stylistically to 2015. This isn't to say that 2016 is necessarily better but I really like the crystalline purity of expression and the hard-to-resist refreshing quality. Moreover the wines are chiseled and each terroir really stands out. In short, 2016 is a classic Burgundian vintage."
Vinen er forsynet med kvalitetspropper og en såkaldt "logstrip", der gør det muligt at indhente oplysninger om hver enkelt flaske på internettet. (http://www.prooftag.com/
Producent
Dette domaine kom til verden da Marie-France Merme i 1963 giftede sig med Henri Perrot-Minot. Henri arbejde i begyndelsen sammen med sin svigerfar om driften, og da svigerfaderen døde besluttede han at bygge videre på de traditioner funderet på kvalitet og innovation, som allerede regerede på stedet, men nu under navnet Henri Perrot-Minot.
Det er imidlertid først efter 1993 da familiens søn Christophe Perrot-Minot vendte hjem til gården efter 7 års læretid som vinmægler, at tingene for alvor tog fart.
Christophe begyndte at udvide portofølgen først med druer fra små lejede parceller i Chambertin og siden med en række fine parceller i Côtes de Nuits. Siden lykkedes det for Christophe Perrot-Minot at erhverve Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, da dette blev sat til salg.
Domænet ejer i dag således hele 18 ha. rundt omkring i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges og producerer hvert år mindst 25 forskellige vine.
For Christophe er vinstokkenes alder blevet det helt centrale omdrejningspunkt, og tilplantninger med nye vinstokke er næsten ikke eksisterende. Derfor lanceres de allerfleste vine som Vieilles Vignes eller Vieilles Vignes - Cuvée Ultra såfremt vinstokkene er særligt gamle.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.