Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 637,50
Grüner Veltliner Gutswein ØKO
- 6 stk. 637,50
125,-
166,67 pr. l.
6 stk.
637,50
106,25 pr stk.
Spar 112,50
Beskrivelse
Dette er en af de milde Gutsweine fra Mantlerhof skabt på frugt fra yngre økologisk dyrkede vinstokke både på nogle af de såkaldte Lössterrrassen og oppe på det fladere mere vindomsuste plateau for foden af Gobelsberg. Der er tale om manuel høst i den sidste uge af september og ind til midt i oktober afhængig af druernes modenhed på de forskellige jordlodder, hvor vinstokkene står i det såkaldte Löss, der er fast sammenpressede lag af bittesmå partikler, som sandstorme de første årtusinder efter den sidste istid blæste ind over området.
De hele klaser soigneres inden de ryger direkte pressen og forvandles til en most som gærer til vin i små ståltanke uden hjælp fra fremmede gærstammer. Herefter 6 måneders modning inden vinen fyldes på flasker uden filtrering og med en i forhold til de tilladte mængder behersket konservering med svovl.
En meget mild, men veldefineret og charmerende Grüner Veltliner. Ikke videre kompleks, men til gengæld med masser af legesyg drikkeglæde, som især udfoldes hvis den skænkes iskold direkte fra køleskabet.
En hvidvin som kun kan begejstre hvis den skænkes som velkomst når familien og vennerne inviteres forbi og et hit hvis den finder plads i frokostkurven inden turen går til stranden eller ud i den grønne skov.
Producent
Sepp og Margid Mantler og deres 2 børn Josep og Agnes tilhører en af de ældste vinfamilier i Kremstal. I de lokale arkiver kan familien spores tilbage til i hvert fald 1365, og da de ikke har snor i hele stamtræet ved de ikke helt, hvilke numre i rækken af generationer, de har trukket.
De ved imidlertid, at de var deres tip og lidt flere gange tipoldeforældre Johann Georg et Maria Mantler som sørgede for, at rammerne blev herskabelige, da de i 1815 købte den gamle klostergård i udkanten Gedersdorf, som efter at være blevet opgivet af det styriske Stift i Admont havde skiftet ejere en håndfuld gange og nu, på trods af at hovedbygningen lige var blevet opfrisket i tiden rokokostil, igen var (billigt) til salg.
De omdøbte stedet til Mantlerhof og længe var der tale om et blandet landbrug med enge, marker, kaniner, kyllinger, ænder, grise, kvæg og så også en lille smule vin. Det var imidlertid først da Sepp Mantler (han hedder egentlig Josef) kom til, at vinproduktionen blev det egentlige fokusområde. Det er derfor alene hans fortjeneste, at Mantlerhof er vokset fra at være en blandt de mange til - i følge det toneangivende østrigske magasin Falstaff - at være den bedste vinproducent i Kremstal, der år efter år, som de noterer i Falstaff leverer ”saftige, fyldige og bæredygtige vine med ekstremt klare sortskarakteristika”.
Sepp, som bliver kaldt vingårdens "Großer Genießer, Doyen und Ratgeber", fik tidligt foragt for insekticider og herbicider, og de traditionelle bekæmpelsesmidler blev derfor tidligt blev trukket ud af ligningen, hvorefter økosystemet på familiens 15 ha. med vinstokke fandt tilbage til sin gamle balance.
Processen frem mod økologi blev iværksat efter de voldsomme oversvømmelser i 2002, og Mantlerhof blev efterfølgende en af første certificerede vingårde i Kremstal. Dertil kommer at chaptalisering, kulturgær og syrejusteringer er ikke længere et issue, og når det kommer til svovl befinder Mantlerhof sig, uden på nogen måde at flirte med naturvinene, også pænt under de tilladte mængder.
Mottoet er "less is more", og selvom det er blevet et mantra, at vinene skal afspejle årgangenes og terroirets diversitet er der en let genkendelig cremet, krydret og umiddelbart frugtig fornemmelse til stede i alle vinene. Det skyldes ikke kun familiens talenter, men også det særlige terroir i de bølgende bakker og på terrasserne, der som noget ganske særligt ikke bygget, men skåret direkte ind i skrænterne. Normalt er den øverste del af jorden resultatet af forvitringer af de underliggende sten, men sådan er det ikke på den godt 6 km. lang strækning fra udkanten Krems og ned forbi Gedersdorf, der samlet dækker et areal på mere end 500 ha. Her er der tale om tykke lag af det såkaldte Löss, der er bittesmå partikler, som sandstorme de første årtusinder efter den sidste istid har blæst ind over området og tabt, da de mistede pusten efter at være blevet presset op over Hollenburg-Karlstetten. Med tiden er Lössen blevet meget kompakt, og det har betydet, at det meste Löss stadig næsten udelukkende består af ekstremt næringsfattig kvarts, feldspat og kalk.
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter