Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 599,70
Grüner Veltliner HG
- 6 stk. 599,70
149,-
198,67 pr. l.
6 stk.
599,70
99,95 pr stk.
Spar 294,30
Anbefalinger
James Suckling
tidligere
Årgang 2022: 90 point. Bright and fruity notes of peach, apple and fresh pear here. Some fennel. It’s medium-bodied, fresh and dry, with pleasantly bitter herbal undertones. Juli 2023.
Beskrivelse
Dette er vores elskede og i 15 år bedst sælgende østrigske hvidvin, som her kommer i nye klæder. Nyt udstyr fordi Silke Mayr har følt at tiden var inde til at alle etiketterne skulle have en overhaling, og nyt navn fordi den østrigske vinlovgivning ikke længere tillader fantasinavne, der kunne foranledige forbrugerne til at tro, at der var tale om en enkeltmarksvin.
Bucheggers "Holzgasse", der var opkaldt efter en hyggelig lille vej med adskillige udskænkningsteder (Heuriger) i Gedersdorf, er således blevet til "HG", men som Silke Mayr siger, så er det jo ikke blevet forbudt at kalde vinen Holzgasse: "Wir haben aber nichts dagegen, wenn Sie ihn weiter Holzgasse nennen!"
Nu som før er dette den såkaldte "åbner" hos Buchegger, og med vinen i glasset er der ingen grund til bekymring. Nok engang demonstreres det høje bundniveau, som med årerne blev Bucheggers signatur, og fordi den er sammenstukket af frugt fra de tidligst høstede druer, er den nok engang mild, let krydret og ekstremt forfriskende. Eller som Silke Mayr siger: "Mit einem Wort: kein einfaches „Weinderl“, sondern ein echter Buchegger-Wein."
Frugten kom i starten fra vinstokke der stod oppe bag Holzgasse, men efterhånden, som den fik succes, blev flere forskellige små parceller på den berømte 10 km. lange strækning fra Landersdorf i Kremstal og videre frem mod Hadersdorf inde i Kamptal inddraget. Derved blev vinen ”grænseoverskridende”, og mistede retten til de to berømte navne og derfor står der ”blot” "Wein aus Niederosterreich" på flaskerne.
Druerne er håndhøstede med en soignering af klaserne ude i marken. De er kørt de godt 10 km. op til vingården i Dross i store metalbaljer og her er der tale om et forsigtigt helklasepres hvorefter mosten får lov til at sætte sig i nogle timer inden den forvandles til vin ved lav temperatur i rustfrit stål uden nogen form for manipulation. Herefter følger 4 modning i tankene, inden vinen filtreres og tappes på flaske.
Der er duft af blomstrende kaprifolium, melon, æbler, friske krydderurter og knust hvid peber, og derpå forenes på fornemste vis saftighed, pirrende citrus og mineralitet i munden. Letløbende, ja vel nærmest letsindig.
Herlig som aperitif, især i den varme tid, og en dejlig legekammerat i det salte køkken sammen med for eksempel fiske og skaldyrs retter fra det nye nordiske køkken.
Producent
"Vin er sammen med Silke det væsentligste i mit liv, og det at udforske de små forskelle mellem de forskellige parceller, siden raffinere dem, og til sidst få lov til at prøve at udtrykke Kremstal's virkelige potentiale glæder mig hver dag året rundt. Så det at være vinbonde er mit livs lykke, men også en stor udfordring. Jeg prøver at forvalte den natur, som generationer før mig har påvirket, og var det ikke for mine forældre og deres forældre før dem, var vin sikkert ikke blevet min levevej."
Sådan præsenterede Walter Buchegger sig selv i Vinovative, der er en forening, eller måske snarere en legeplads, for de bedste producenter i Kremstal, og det var på én gang en befriende ydmyg og herligt ambitiøs tilgang til jobbet som, nej ikke vinmager, ikke vinproducent, men som han selv formulerede det ”vinbonde”.
Og ja, vi formulerer os i datid, for i sommeren 2018 kunne Walter Buchegger ikke længere modstå den sygdom, som i et par år havde holdt ham fuldt beskæftiget med at sikre vingårdens og familiens fremtid.
Det var i 2006, vi lige så stille valgte at køre Walter Bucheggers vine i stilling på Falsled Kro og i Kong Hans Kælder for at mærke efter om de, som vi, syntes, at vi her havde fået fat i nogle vine, som kunne matche de krav, der stilles, når køkkenet forsøger at bringe det aller ypperste frem på tallerknerne.
Resultatet var en fornøjelse: Masser af glade gæster, mange herlige tilbagemeldinger omkring vinenes rene frugt og sprøde mineralitet, og ikke mindst et personale som elskede at overraske og fornøje gæsterne med vinene fra Walter Buchegger.
Vi er i hjertet af Grüner Veltliner land. Et område langs Donau vest for Wien, hvor Walter Buchegger sammen med en række andre super seriøse producenter målrettet har arbejdet og er lykkedes med at bringe Østrigs nationaldrue tilbage på verdenskortet, og ind på vinkortet på førende restauranter i Europa og endnu længere væk.
Walter Buchegger, som var en årgang 1968, boede i Dross lidt uden for Krems hvor han i 2009 blev færdig med at opføre et nyt vineri sammen med sin kæreste og senere hustru Silke Mayr.
Walter startede med 9 ha. og en gammel kælder i Gedersdorf som faderen Leopold udleverede nøglerne til i 1994. Vinmarkerne, som siden voksede til 23 ha., ligger alle på Ried Holzgasse, Moosburgerin, Pfarrweingarten samt Tiefenthal, som traditionelt er blevet talt med blandt de bedste marker i Kremstal og nu rangeres som Erste Lagen i følge den “Lagenklassifizierung” som “Die Österreichischen Traditionsweingüter” offentliggjorde i 2010 og siden fik lovfæstet.
Walter Buchegger troede på, at vinene blev skabt i marken, og at det efterfølgende arbejde blot handlede om at formidle høsten uden at forvolde alt for megen skade. Og derfor foregik det meste på rustfrit stål hos Walter, som så det som sin fornemste kunst at begrænse pumpning, filtrering og naturligvis svovling til et minimum.
Sådan er det stadigvæk. Walter nåede at få et par år sammen med Michael Nastl, som nu, i et nært samarbejde med Silke Mayr, fører Kremstal’s ukronede konges livsværk videre med uforandret succes.
Som en hyldest til de stadig flere aktive kvinder i den østrigste vinindustri har det østrigske vin og livstilsmagasin Vinaria Magazin de senere år kåret "Die besten Winzerinnen Österreichs" på kvindernes internationale kampdag, og i marts 2023 kunne Silke Mayr glæde sig over at hun for 3. år i streg befandt sig i kategorien "TOP OF THE TOPS": "Silke Mayr har i flere år stået i spidsen for to topvingårde i landsbyen Dross nær Krems: Vorspannhof-Mayr med parceller i blandt andet Krems og Stratzing og Buchegger med parceller omkring Gedersdorf. To vingårde som konstant vinder præmier og podiepladser, inklusive Vinaria-trofæer."
Se vores aktuelle vine fra weingut Buchegger her
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter