Fakta
- 6 stk. 948,60
Grüner Veltliner Nussberg BIO
- 6 stk. 948,60
186,-
248,- pr. l.
6 stk.
948,60
158,10 pr stk.
Spar 167,40
Beskrivelse
Dette er den elskelige Grüner Veltliner fra det berømte Nussberg, der ligger med den smukkeste udsigt ned over den østrigske hovedstad, og det er vel vinen, der kan betragtes som åbneren hos Weingut Hajszan-Neumann. Der er udelukkende tale om frugt fra Weisleiten, der er den noget køligere del af Wiener Nussberg, og her har Hajszan-Neumanns parceller været kultiveret efter økologiske og biodynamiske principper siden 2002.
Der er tale om håndhøstede frugt fra 15-25 år gamle vinstokke, der står på forskellige små parceller, hvor jordbunden overalt består af generøse mængder ler, som Luis Teixeria - vinmageren hos Hajszan-Neumann - trods et meget højt indhold af kridt kalder for “tung jord”, og han forklarer, at det leder frem til, en ”cremet tekstur, dybere frugt, moderat syre og udtalt mineralitet i vinene.”
Høsten er manuel og alle stilke er fjernet inden druerne er blevet let knust og har fået lov til at stå og macerere (trække aromaer og lille bitte smule garvesyre) i adskillige timer forud for presningen hvorefter mosten har fået lov til at bundfælde inden gæringen uden fremmede gærstammer i rustfrit stål.
Den malolaktiske gæring er undertrykt, og vinen er modnet 8 måneder i tanken inden den er tappet på flaske uden klaring eller filtrering, hvilket betyder, at den også bejler til vegansk orienterede vinnydere.
En klassisk fint saftig og udtalt mineralsk Grüner Veltliner med pikante strejf af fennikel og peber, som i efteråret 2024 smager dejligt, men der er intet hastværk. Den vil være lige så dejlig de kommende 2-3 år!
"We love it natural and native. In Grinzing, likely the most traditional-rich wine district of Vienna, we work purely and passionately with a biodynamic perspective. In the vineyard, we are guided by nature, and our intensive handwork supports this respectful path. In the cellar, we work very cautiously and observe carefully - letting the wines have a completely free hand with their own development." Luis Teixeria
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika.
Producent
Weingut Hajszan-Neumann er videreførelsen af den driftige Stefan Hajszans livsværk. Oprindeligt var han kok og drev det meget respekterede Universitätsbräuhaus, men i 2000 fik han en lille vinmark foræret af en stamkunde, og det fik ham til at forfølge drømmen om også at blive vinbonde. De første vine kom til verden med hjælp fra vennerne Fritz Wieninger og Fred Loimer, men allerede i 2004 stod han på egne ben, og i en alliance med den kendte designer og vinnørd Heinz Neumann påbegyndtes opkøb af spændende parceller på byens bedst eksponerede skråninger, samtidig med at restauranten blev flyttet ud på vingården.
Fra starten var biodiversiteten et mantra, og med bistader i vinmarkerne og udtræk af kamille, røllike, brændenælde og ikke mindst hestemøg fra Lippizaner-hestene ved Hofburg, frem for kunstgødning og sprøjtegifte, blev Stefan Hajszan en pioner i Wien. I 2006 den første vinmager med det økologiske certifikat. I 2009 den første med det biodynamiske ditto og samtidig begyndte Stefan en flittig flirt med de orange vine ligesom han også indimellem ”glemte” at tilsætte svovl.
Historien om Stefan Hajszan er imidlertid også historien om et vanvittigt arbejdsraseri, og efter han var blevet far til tvillinger, valgte han i 2014 at træde ud af rollen som vinmager og i 2016 afleverede han tillige nøglerne til restauranten. Weingut Hajszan-Neumann videreføres således i dag af Wiens ukronede vinkejser Fritz Wieninger i en konstruktion, hvor vinmarkerne leases af Heinz Neumann, hvor Fritz Wieningers mangeårige vinmager Luis Teixeria er rykket ind i kælderen, og hvor den nye chef Juan Amador efter blot 3 år har hentet den 3. Michelin stjerne til restauranten.
Data & fakta:
- Druesorter: Grüner Veltliner, Riesling, Weißburgunder, Grauburgunder, Welschriesling, Muskateller, Traminer, Zweigelt
- Praksis: Påbegynder konvertering til økologi i 2001. Første økologisk certificerede vingård i Wien 2006. Første biodynamisk certificerede vingård i Wien i 2009. Første erklærede naturvins producent i Wein i 2014. Gæring uden fremmede gærstammer, behersket eller ingen svovlanvendelse eksperimenter med modning i amfora og lang skinkontakt (orange vin) og i det hele taget lav intervention i kælderen
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 20 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 90.000 flasker fordelt på 14 forskellige vine
- Certifikater: Økologisk og biodynamisk certificeret
- Relation: En del af Løgismose familien siden juni 2020
Weingut Hajszan-Neumann kom ind i Løgismose familien i juni 2020. Se de vine vi aktuel tilbyder her
"We love it natural and native. In Grinzing, likely the most traditional-rich wine district of Vienna, we work purely and passionately with a biodynamic perspective. In the vineyard, we are guided by nature, and our intensive handwork supports this respectful path. In the cellar, we work very cautiously and observe carefully - letting the wines have a completely free hand with their own development."
Luis Teixeria
Oprindelse
Region
Wien er både navnet på Østrigs hovedstad men også det vindistrikt, der næsten fuldstændig omkranser og infiltrerer byen. Det udprægede fastlandsklima med varme somre og kolde vintre, moderes til en vis grad af både Donau floden og varmen fra byen.
De ca 600 ha vinmarker tilhører DAC’en Wiener Gemischter Satz. Gemischter Satz betyder ”blandet gruppe” og indikerer en lokal specialitet baseret på et ”field blend” af grønne druesorter, dvs flere forskellige er plantet i samme vinmark, som også vinificeres sammen i samme batch. DAC regler kræver minimum 3 forskellige sorter plantet sammen og ingen sort må udgøre mere end 50%. Hvis der ikke er angivet en vinmark på, skal vinen være tør og uden præg af egetræ. Hvis der fremgår vinmarksnavn, kan der afviges herfra. Selvom appellationens vine er hvide, må der anvendes op til 15% blå druesorter. Typiske druesorter er Chasselas, Riesling, Grüner Veltliner, Traminer, Neuburger, Müller-Thürgau, Spätburgunder og Zierfandler samt en række ældre lokale sorter.
Der produceres også enkeltsortsvine, både hvide og røde, på bl.a. Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Spätburgunder og Zweigelt
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter