Fakta
- 1 stk. 16,15
Johnnie Walker Red label - 5cl.
- 1 stk. 16,15
19,-
380,- pr. l.
1 stk.
16,15
16,15 pr stk.
Spar 2,85
Beskrivelse
Johnnie Walker Red Label blev lanceret i 1909 og bliver nu efter brandet kom under mægtige Diageos vinger solgt i mere end 200 lande rundt omkring på planeten, hvilket betyder at Johnnie Walker Red Label forsvarer sin position som verdens bedst sælgende Whisky, og det smukke er, at der ikke er nogen tegn på metaltræthed. Efter Diageos globale kampagne "Keep Walking", der ramte os i 2014, er det kun gået en vej og det er fremad. Således antages det, at der lige nu sælges 6 flasker hvert eneste sekund!
Det hele startede i 1820 da John Walker, søn af en Ayrshire-bonde, i en alder af bare 15 år etablerede en købmandsvirksomhed i Kilmarnock, som blandt andet begyndte at sælge forskellige single malt skotsk Whiskys. John Walkers søn, Alexander, nåede lige at blive en del af virksomheden inden hans far døde i 1857, og det var Alexander, som begyndte at fokusere på Whisky i en sådan grad, at hans sønner senere kunne registrere varemærket Johnnie Walker samtidigt med at de lancerede deres 3 første Whisky i "eget" navn alle i den karakteristiske firkantede flaske, med labelen der tilter præcis 24 grader oven over vandringsmanden med stokken: Den nu hedengangne White Label, denne Special Red Label og den Extra Special, som vi i dag kalder Black Label.
Johnnie Walkers dygtige markedsføringsteam fortæller os, at Red Label er "Crafted from the four corners of Scotland" og senere at "Johnnie Walker Red Label is a powerful mix of up to 30 malts and grains. It's a combination of light whiskies from Scotland's East Coast and more peaty whiskies from the West, expertly balanced to create an extraordinary depth of flavour." Og det er sikkert rigtigt, at der bliver destilleret korn fra alle afkroge af Scotland på det mægtige Cameronbridge Distillery, hvor Johnnie Walker nu modner og aftappes, efter at faciliteterne i Kilmarnock ikke længere kunne følge med brandets succes.
Så det er imponerende, at den nu pensionerede masterblender Jim Beveridge og hans team har formået at fastholde stilen trods al ekspansion og nye platforme. Og hvis man lige parkerer eventuelle aversioner mod big business og masseproduktion er dette en ravgylden frisk delikat tørvet og mild Whisky, som i tilgift begaver os med både chokolade, læder og ikke mindst en dvælende salt finish til sidst.
Producent
Cameronbridge Distillery nord for Edinburgh i Skotland hed oprindeligt Haig Club Distillery før mægtige Diageo kom forbi og mangedoblede produktionen, da de valgte at lade korndestillaterne herfra udgøre rygraden i en hel stribe af deres brands. Luftfotos indikerer formatet, og hvis ikke det er nok, kan det kun imponere, at man nu - efter de seneste udvidelser - er i stand til at destillere tilstrækkeligt til producere mere end 150 mio. liter årligt, hvilket gør Cameronbridge Distillery til det største i Europa.
Og Cameronbridge Distillery er angiveligt også et af de ældste samtidig med at det gemmer på historien om Haig- og Stein-familierne, som tidligt satte deres præg på den skotske Whisky produktion. Således skulle det være ganske vist at en Robert Haig tilbage i 1655 lagde sig ud med de gejstlige ved at destillere for fuld damp i sabbatten.
I 1751 giftede hans tipoldebarn John sig med Margaret Stein, hvis familie ejede 2 destillerier i Kilbagie og Kennetpans. John og Margaret fik en imponerende børneflok og 4 af deres sønner åbnede deres egne destillerier i Skotland og Irland. Den yngste søn William, grundlagde således Kincaple og Seggie i Fife, og senere var det hans ældste søn, som også hed John, der grundlagde Cameronbridge Distillery i 1824, og senere (i 1830) blev han den første som ikke kun destillerede i pot stills, men også i en kolonne still, som hans fætter Robert Stein havde opfundet og fået patenteret året forinden.
I de efterfølgende år videreudviklede irske ingeniør Aeneas Coffey Robert Steins design, og det smukke er at det den dag i dag er opskalerede udgaver af de oprindelige Coffey/Stein kolonner, der er operative på Cameronbridge Distillery.
I 1865 og frem begyndte John Haig at allierede sig med andre destillerier og i 1877 blev disse alliancer formaliseret i det der blev til Distillers Company Limited, som blandt andet også omfattede Port Dundas, Carsebridge, Glenochil, Cambus og Kirkliston. Til sammen et konglomerat, som kom til at dominere, ja næsten monopolisere den skotske Whisky produktion, og det er denne mastodont, som med tiden og efter en del fusioner er blevet til Diageo Cameronbridge Distillery.
Frem til 1989 var Cameronbridge Distillery udelukkende fokuseret på Whisky, men det ændrede sig da United Distillers' Grain Neutral Spirit i Wandsworth udenfor London blev lukket ned, og i dag er Cameronbridge et såkaldt ”dual-purpose” Distillery hvor Johnnie Walker, J&B, Bell's, Black & White, Vat 69, Haig og White Horse Whisky produceres side om side med Smirnoff, Tanqueray og Gordon's Gin.