Fakta
- 6 stk. 810,90
La Clape rouge La Côte
- 6 stk. 810,90
159,-
212,- pr. l.
6 stk.
810,90
135,15 pr stk.
Spar 143,10
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
90
La Clape La Cote boasts lovely mixed-berry fruit flavors. Medium to full-bodied, it's taut, crunchy and fresh-tasting, with a slight salt tang on the finish. Drink it on the young side. Joe Czerwinski - Januar 2023
Beskrivelse
Det smukke Château Négly ligger ned til den fredede Etang de Pissevaches, der fungerer som et bolværk mod turismen nede på kysten, har gennem årene været ejet af adskillige familier, og der har altid været dyrket druer på skråningerne ned mod saltsøen. Problemet var bare, at der var ikke mange, der gad køre ret langt efter de vine, der kom ud af anstrengelserne. Det begyndte at ændre sig i 1992 da Claude og Jean Paux-Rosset arriverede. De hyrede den dengang uprøvede, men meget dedikerede ønolog Claude Gros, som fik næsten ubegrænsede beføjelser (og midler), og i løbet af de sidste 25 år har de vist sig at være det dreamteam, der skulle til for at løfte Château La Négly fra nærmest nul og niks og helt op i toppen af hierarkiet i Languedoc.
Således producerer Château Négly i dag en bred vifte af vine hvor nogle sigter efter at imponere, men flertallet er helt nede på jorden på den gode måde. Det er vine, der er skabt med den umiddelbare drinkability for øje, eller som en af vor tid største eksperter ud i sydfranske vine Jonathan Livingstone Learmonth ville formulere det: Det er vine med den dejlige WOW-effekt (What One Wants).
Det gælder ikke mindst denne La Côte, der er sammenstukket af omtrent lige delle Syrah, Grenache, Mourvèdre og Carignan. Der er tale om frugt fra forskellige parceller med 10 til 35 år gamle vinstokke, der alle står i det uendeligt finkornede såkaldte "silt" (en porøs blanding af ler og pulveriseret kalksten), som holder på regnvandet at etablerer vitale reserver af fugt til de tørre perioder, og sammen med den maritim indflydelse (et par olympiske stenkast fra Middelhavet) og ikke mindst den enerverende tørre nordenvind (Tramontane), bliver der tale om en særligt mikroklima, som går de muligt at producere vine med en friskere og mere finesserig profil end flertallet i Languedoc.
Der er tale om manuel høst i formiddagstimerne og transport frem til vingården i 10 kilos plastkasser. Her soigneres drueklaserne for bladrester, ikke helt modne, overmodne eller botrytiserede druer inden alle stilke fjernes og Syrah, Grenache og Mourvèdre druerne efter en let knusning forvandles til vin i thermoreguleret rustfrit stål på konventionel vis mens Carignan druerne forbliver u knuste og vinificeres som I Beaujolais (maceration carbonique). Herefter sammenstikkes de 4 vine og efter 10 måneders modning i tankene følger en let filtrering og aftapningen på flaske.
En intens, aromatisk og på samme tid også frisk rødvin med svært vanedannende noter af brombær, hindbær, lakrids og garrique. Rigt tekstureret og kompleks på en ukomplicerede måde. Det er svært ikke at blive begejstret.
Producent
Det smukke Château Négly ligger i La Clape distriktet ned til den fredede Etang de Pissevaches, der fungerer som et bolværk mod turismen nede på kysten, og der har altid været dyrket druer på skråningerne ned mod saltsøen. Problemet var bare, at der var ikke mange, der gad køre ret langt efter de vine, der kom ud af anstrengelserne. Det begyndte at ændre sig i 1992 da Claude og Jean Paux-Rosset arriverede. De hyrede den dengang uprøvede, men meget dedikerede ønolog Claude Gros, som fik næsten ubegrænsede beføjelser, og i løbet af de sidste 30 år har de vist sig at være det dreamteam, der skulle til for at løfte Château La Négly fra nærmest nul og niks og helt op i toppen af hierarkiet i Languedoc.
Således producerer Château Négly i dag en bred vifte af vine, hvor nogle sigter efter at imponere og andre er helt nede på jorden på den gode måde, skabt med den umiddelbare drinkability for øje. Eller som en af de sidste 40 års største eksperter ud i sydfranske vine Jonathan Livingstone Learmonth ville formulere det: Det er vine med WOW-effekt (What One Wants).
Oprindeligt var Massif La Clape en ø, som romerne kaldte Insula Laci. Men århundreders aflejringer af ler, sand og grès (sandsten) fra Aude-floden ændrede langsomt kystlinjen og i 1400-tallet blev La Clape til sidst forbundet med fastlandet samtidig med at den oprindelige kystlinje blev forvandlet til den kystlagune, vi kalder Etang de Pissevaches og som i dag er et reservat for store kolonier af flamingoer. Der er definitivt tale om et middelhavsklima med lange, varme somre og milde vintre, men den maritime påvirkning kombineret med den nogle gange meget kraftige vind, der blæser ned gennem floddalen (Mistralen) skaber et mikroklima, som er mindre stegende hedt og dermed forudsætningerne for at producere vine som ud over potens også besidder en form for elegance. En kendsgerning som angiveligt er årsagen til at La Clape i 2015 blev løftet ud af den bredere Coteaux du Languedoc appellation og fik egen AOP.
De ældste dele af Château de la Négly er opført i midten af 1700-tallet. Først blev stedet kaldt Le Ancely, men det blev i 1781 ændret til Nerly og så til La Négly i 1807. Der var i de første mange år tale om et blandet landbrug og da vinlusen kom til La Clape, tog det et halvt århundrede før vinproduktionen for alvor kom i gang igen.
Slottet har i årenes løb været forvaltet af en række familier, men det var først da familien Paux-Rosset kom til i 1993, at der for alvor blev satset på produktion af kvalitetsvine. Det var dem der rev de gamle vinstokke op for at plante bedre kloner og andre sorter samtidigt med at faciliteterne blev udvidet og moderniseret, således at den konsulterende ønolog Claude Gros og hans team kunne forfølge familiens drøm om at producere nogle af regionens bedste vine først fra de oprindelige 50 ha. og siden også fra 25 ha. på nabogodset Boède, som først blev lejet og siden erhvervet i 2006 i partnerskab med investoren Alain Wittner.
Løgismose har fulgt Château de la Négly fra den spæde start, men det var først i foråret 2022, det lykkedes at lande en aftale om direkte import af et par af deres vine, som du finder her. Vi håber, samarbejdet vil udvikle sig, således at vi fremadrettet kan tilbyde en bredere vifte fra Château de la Négly.
"Château de la Négly may be the Languedoc-Roussillon's finest estate. The brilliant oenologist Claude Gros oversees the winemaking, and everything is done with incredible attention to detail, aiming for world class wines of great individuality and quality." Robert M. Parker Jr. - April 2005
"The small, rugged and incredibly beautiful La Clape sub-appellation, lying just outside of Narbonne and coming up against the Mediterranean, possesses a mixture of limestone and clay soils. This appellation has the potential to produce concentrated, powerful wines that also display finesse and elegance. The top estate here is Château de la Négly." Jeb Dunnuck - April 2014
Oprindelse