Fakta
- 6 stk. 12.724,50
Les Forts de Latour
- 6 stk. 12.724,50
2.495,-
3.326,67 pr. l.
6 stk.
12.724,50
2.120,75 pr stk.
Spar 2.245,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
91
Antonio Galloni - April 2019
Robert Parker - The Wine Advocate
91
Lisa Perrotti-Brown - April 2019
Wine Enthusiast
90
Roger Voss - December 2019
Beskrivelse
Når det kommer til Château Latour og Les Forts de Latour skinner den ekstremt høje kvalitet igennem både i de store årgange hvor oplevelserne kan tangere det grænseoverskridende og i de mindre årgange hvor talentet i fremstillingen og det unikke terroir betyder, at vinene altid skal tælles med blandt de allerbedste i hele Bordeaux.
Mange kalder Les Forts de Latour for 2. vinen til Château Latour, og det var muligvis rigtigt, da vinen blev introduceret i 1966, men da den i dag kun indeholder en mindre del frugt fra det såkaldte L’Enclos, som omkranser slottet og føder Le Grand Vin, er der reelt tale om en selvstændig vin, som Denis Malbec og hans to tro væbnere konsulenterne Jacques og Eric Boissenot bestræber sig på at bringe op på et niveau, som udfordrer mange af de slotte, som løste billet til Grand Cru Classé tilbage i 1855. Eller ”bestræbte” skulle vi måske snarere skrive. Denne 2013’er den sidste vin fra denne berømte trio. Jacques Boissenot gik bort i 2014, og tragisk nok blev Denis Malbec dræbt i en trafikulykke i Yountville i Napa, i 2016.
Les Forts de Latour bliver i overvejende grad produceret på frugt fra de 25 ha. som Latour ejer lidt længere væk fra Gironde-floden. Blandt andet de 3 Lieux-Dits Sainte Anne, Pinada og Petit-Batailley, der ligger i "baghaven" til Château Pichon-Lalande og Château Haut-Batailley, hvor vinstokkene i gennemsnit er omkring 40 år samt 12 ha. på grus terrasserne omkring Artigues, som blev erhvervet i 2005 og 2012.
Hvilke parceller der få lov til at være med varierer år efter år fordi man ret nådesløst lader frugten ende i 3. vinen Pauillac de Latour, hvis den ikke rummer forudsætningerne for den kvalitet, man efterstræber og da det også drypper fra L’Enclos varierer drueblandingen en del år for år.
Alle parceller er i proces mod både økologi og biodynamik og foreløbig er de første 3 heste kommet på lønningslisten. Høsten er manuel og klaserne transporteres frem til Les Chais i små 8 kilos bakker hvor de løftes op på 1. salen hvor der foretages en dobbelt sortering. Først en grovsortering af klaserne hvor bladdele og åbenlyst defekte druer fjernes og derefter en sortering drue for drue efter alle stilke er fjernet. Herefter knuses druerne og ledes via tyngdekraften frem til det store batteri af egefade og ståltanke der i størrelse varierer fra 1.200 til 17.000 liter, således at der kan gæres druesort for druesort og (næsten) parcel for parcel. Den endelige cuvée er sammenstukket efter omfattende smagninger i januar og derpå modnet i 18 måneder i 50% nye og 50% én gang brugte fade naturligvis med en klaring med friske æggehvider undervejs frem aftapningen på flaske.
2013 er overordnet en svær årgang for Bordeaux, men her fornemmer man Les Forts de Latour fornemmer man musklerne, ikke i vinen, men i den økonomi, der står bag. En fint udviklet, ja vel nærmest fuldt udfoldet Les Forts de Latour med kirsebær, viol, visne roser, enebær og cedertræ. Ikke med den største fylde, men med god længde.
Producent
Château Latour har aner tilbage til 1300-tallet, da det oprindelige tårn, som slottet er opkaldt efter, blev bygget under hundredårskrigen af Gaucelme de Castillon. Den gamle Pauillac ejendom er blandt de fire i Medoc, som blev rangeret i den øverste Premier Cru Classé, da Napoleon lod sine embedsmænd udarbejde en klassificering af slottene op til verdensudstillingen i 1855.
Siden 1993 har slottet været ejet af mange milliardæren François Pinault (blandt andet Gucci, Yves Saint Laurent og det verdensberømte auktionshus Christie’s), som købte familierne bag “Societe Civile du Vignoble de Château Latour” ud gennem sit holdingselskab, Artemis for det, vi i dag vil kalde, beskedne 890 mio. kroner.
Le Grand Vin fra Château Latour betragtes som en af de (den) længst levende af Premier Cru Classé vinene, og dem, der er så heldige at have adgang og råd til at smage vinen regelmæssigt, anbefaler, at man først begynder at nyde efter mindst ti års modning. En anbefaling som Château Latour efter flere års forberedelse tog til sig i 2012, hvor de annullerede alle deres allokeringsaftaler med négocianterne og meldte sig ud af det traditionelle ”en primeur” marked, for i stedet at frigive vinene ad flere omgange, efterhånden som de trådte ind i deres respektive mere modne perioder.
Således fulgte i april 2013 relanceringen af Pauillac de Latour 2009, Forts de Latour 2005 og Château Latour 1995, og disse senere frigivelser har nu i et årti været normen på Latour, hvor man i 2022 i forbindelse med en primeur smagningerne i Bordeaux var nået frem til årgangene 2017, 2016 og 2014.
De nu 78 hektar (der blev tilkøbt 12,5 ha. i 1963) omkranser næsten alle selve slottet, og næsten lige meget hvor man går kan man skimte floden, som gang på gang har beskyttet Château Latour, når frosten kom snigende i april. Der er tale om et ekstraordinært terroir bestående af dybt grus og ler, der er dækket af relativt store afrundede sten, som holder på varmen, længe efter solen er forsvundet.
Vinmarkerne er beplantet med 80% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot og til sammen 2% af de to hjælperyttere Cabernet Franc og Petit Verdot. Vinstokkene står med en tæthed på 10.000 planter pr ha., og holdes på den typiske gennemsnitsalder på 35-40 år, men der er også enklaver med gamle vinstokke. Således har de ældste vinstokke på ejendommen (alle Cabernet Sauvignon) efterhånden leveret deres bidrag til Le Grand Vin i over 100 år.
Lige som så mange andre slotte er Château Latour i gang med et langsomt opgør med efterkrigstidens hang til tåger af tvivlsomme sprøjtemidler mod ukrudt, skadedyr og plantesygdomme. Således kom hestene tilbage i 2008, da man tog de første skridt væk fra den konventionelle tankegang, og i dag er der indkøbt hele 8 heste til at hjælpe med pløjningen og den naturlige gødning ligesom der også er indkøbt og ophængt adskille månekalendere i vineriet. I 2015 blev alle parceller for første gang kultiveret økologisk og på toppen af det var 40% tillige under biodynamisk regime, og siden har man ikke set sig tilbage. Således var man i forbindelse med 2019 høsten klar til at lade de autoriserede auditører gå i gang med papirarbejdet så de formelt kunne udstede det økologisk certifikat.
Château Latour er angiveligt i et 100 års perspektiv det mest konsistente slot blandt dem, der endte i den øverste skuffe, og under François Pinaults regime er der uden tvivl tale den foreløbige kulmination. François Pinaults har med uvurderlig hjælp fra Frédéric Engerer (som kom til i 1995, og som nu kan kalde sig for præsidenten (fint skal det jo være i Bordeaux)) og vinmageren Hélène Génin, (som kom i 2002) fået sammensat et formidabelt team som begunstiget af svimlende millionbeløb har skabt det, som vi engang ad åre vil se tilbage på som Château Latours ”Golde Era”.
Løgismose har tilbudt vinene fra Château Latour snart sagt altid. Du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
"For many, Château Latour is the epitome of wine. Many would regard it as the leading first growth of Bordeaux, and in the eternal quest to find ‘the wine of the vintage’ it is frequently Château Latour that comes out on top. The wine also has, as is fitting for a first growth, a phenomenal propensity for ageing well, with many tasters remarking that the 1899, 1900, 1928 or perhaps the 1945 (or in fact any number of other vintages) come high in their list of candidates for favourite Château Latour vintage." Chriss Kissack - November 2016
"Chateau Latour is like no other Bordeaux wine. It is in a unique class of its own. Chateau Latour has been the most consistent of the First Growth chateaux from the Medoc for over 100 years! Since 1996, Chateau Latour has been producing some of the best wines in their history! Chateau Latour in the top vintages require decades to fully develop. But the wines can age for decades as well. It is not unusual to taste 50-60-70-year-old bottles from top vintages that are sublime. Once you taste a mature bottle of Latour, you’ll understand why it was worth the wait! Jeff Leve - oktober 2020
Oprindelse