Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 1.198,50
Lirac rouge
- 6 stk. 1.198,50
235,-
313,33 pr. l.
6 stk.
1.198,50
199,75 pr stk.
Spar 211,50
Beskrivelse
Château Mont-Redon’s logo og flaskernes udstyr i det hele taget har for et par år siden fået en overhaling. Ikke noget revolutionerende, men nok til at man lige bemærker det, og det er et lille vink om at Pierre Fabre sammen med sit team er han i færd med at skærpe profilen. Ikke noget revolutionerende, men nok til at vi fornemmer det i de enkelte vine. Og det er ikke trist når noget, der allerede er god, bliver endnu bedre.
Château Mont-Redon har efterhånden fået skrabet små 20 ha. sammen på den højre bred af Rhône-floden nær landsbyen Roquemaure på et plateau, som er dækket med store afrundede sten, de såkaldte galets, magen til dem i Châteauneuf-du-Pape. Parcellerne er tilplantet med 70% Grenache, 20% Syrah og 10% Mourvèdre, som også er det omtrentlige blandingsforhold i den færdige vin.
Hovedparten af druerne plukkes i hånden, og der sker en sortering allerede i vinmarken, inden frugten køres de 9 km over til det laserstyrede sorteringsanlæg på Mont-Redon hvor der, efter alle stilke er fjernet, sker yderligere en futuristisk sortering, hvor alle druer, som ikke opfylder de indkodede kvalitetsnormer blæses til siden.
Vinen gærer i rustfrit stål i op til 3 uger for at sikre maksimal ekstraktion af farve og tanniner, og herefter forbliver vinen i gæringstankene, indtil den malolaktiske gæring er afsluttet. Derpå fyldes en tredjedel af vinen i brugte Bourgognefade, mens resten forbliver i ståltankene, og efter 12 måneder foretages den endelige assemblage, som efter yderligere 4 måneder tappes på flaske efter en ganske let filtrering.
Château Mont-Redon’s Lirac har altid været en dejlig vin, og det er den også i den varme og solrige 2022-årgang. Særdeles velafbalanceret med masser af finesse såvel i duften som i smagen, og trods potent alkohol stadig til den elegante side med saftige røde bær og næsten henslængte krydrede, sødmefyldte noter fra den velafstemte fadbehandling.
Server i familiens største glas sammen med for eksempel sprængte og stegte kalvebrisler med syltede løg og svampe.
Producent
Det var i 1978 at Lene Grønlykke i en anden tid svingende ind på gårdspladsen foran Château Mont-Redon, knyttede den første kontakt og siden sikrede sig eneforhandlingen i Danmark af slottets særlige label Vignoble Fabre, som ellers var forbeholdt Frankrigs fineste og førende restauranter.
Lige siden har vi i Løgismose fulgt udviklingen på dette domaine, og gang på gang er vi blevet overraskede og begejstrede over den næsten feminine elegance i vinene, som fætrene Didier Fabre og Jean Abeille i 3. generation stædigt fastholdt som stedets signatur på trods af tidens knæfald for potens og maskulin power. I efteråret 2016 kom det imidlertid til et brud, da deres børn ikke længere kunne forenes om projektet, og i dag er Pierre Fabre ene om at repræsentere den 4. generation.
På Château Mont-Redon spottede de som de første mulighederne på den store flade slette oppe bag byen Châteauneuf-du-Pape, og i løbet af et par generationer vekslede familien udstrakte arealer med lavendel og småskov til vinmarker. De oprindelige 2,5 ha. fra 1923 er i dag blevet til små 200 ha. alene i Châteauneuf-du-Pape (hvoraf mere end 100 ha. er i produktion), og dertil kommer betydelige besiddelser i Lirac og Côtes du Rhône, som betyder, at Château Mont-Redon alene på den baggrund er gået hen og blevet den største spiller i det sydlige Rhône, når det handler om produktion af kvalitetsvine.
Og det stopper ikke her: Samarbejder med en lang række betroede vinbønder betyder at der siden årtusindeskiftet også er skabt en serie af såkaldte "Réserve Mont-Redon" vine fra Rhône samt en Saint Max rosé fra Provence, og endelig har Pierre Fabre i 2020 og 2021 erhvervet de 2 biodynamiske og økologiske vingårde Domaine de l’Oratoire Saint-Martin i Cairanne og Domaine du Joncier i Lirac.
Det dejlige er, at vi bliver mere og mere overbeviste om, at Château Mont-Redon i disse år leverer på et niveau, som kommer til at gå over i historien. Det er store ord, men vi er ikke alene med vores begejstring.
Selv Robert Parker - der ellers om nogen har været med til at iscenesætte de dunkle og muskuløse vine - måtte overgive sig til sidst og indrømmede i 2011, at "This estate has produced some of the greatest Châteauneuf -du-Papes I have ever tasted, including their 1949 (one of the top-25 wines of my lifetime), 1955 and 1961”. (Wine Advocate nr. 197 i oktober 2011).
Og lidt mere for nylig – i februar 2024 – var Matt Walls, Decanter Magazines seneste mand i Rhône, inviteret forbi for at opleve Mont-Redons berømte samling af ældre årgange, der for tiden strækker sig tilbage til 1961.
Matt Walls smagte 18 forskellige årgange, og kun én af vinene nåede ikke op forbi de 90-point. F.eks. noterede han om 1961-årgangen samtidig med at han kvitterede med 96-point: ”Deep foxy brown colour. Taking on some soy sauce and aromas that remind me of old Madeira – slightly balsamic, a touch of VA and intense umami. Full, mouth filling and still so generous. Intense, long and powerful – extraordinary for a wine of this age. Still has a touch of grippy tannin on the long finish, along with mushroom, veal stock and soy sauce flavours. Such life force. By no means dead yet!”
Vi bestræber os på altid at have adskillige årgange af de pavelige vine i sortiment. Se det aktuelle udvalg her.
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Lirac ligger vest for Chateauneuf-du-Pape i den sydlige Rhonedal. Appellationen dækker både rød, hvid og rosévin og ligger i de lave bakker på Rhoneflodens vestlige bred. Rødvinene skal bestå af minimum 40% Grenache, min 25% Syrah og/eller Mouvedre, Cinsault og max 10% Carignan. I rosé er det tilladt at bruge op mod 20% grønne druer, og her anvendes samme som til hvidvine dvs Clairette, Grenache Blanc og Bourboulenc. De mere jævne vine fra Lirac sammenlignes ofte med Cotes-du-Rhone Villages, mens de mere seriøse ligger tættere op af Chateauneuf-du-Pape på den anden side af Rhone floden.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter