Fakta
- 6 stk. 1.371,90
Maranges
- 6 stk. 1.371,90
269,-
358,67 pr. l.
6 stk.
1.371,90
228,65 pr stk.
Spar 242,10
Beskrivelse
Dette er er en af de relativt sjældne vine fra Maranges distriktet, der ligger syd for Santenay på grænsen mellem Côte-d’Or og Saône-et-Loire lidt væk fra turisternes foretrukne ruter. Det er ikke storladen Gevrey-Chambertin eller sofistikeret Vosne-Romanée, men det er en god, og her i 2019 ganske saftig og elegant, vin, som loyalt fortæller historier om de vekslende årganges bonitet på godt og ondt.
Det er Jérome Dépernon, der nu sammen med søsteren Stéphanie helt har taget over efter forældrene, og de begynder stille og roligt at sætte deres præg på domænets drift. Der er ikke tale om nogen paladsrevolution, og på papiret er driften stadig konventionel, men udgifterne til de traditionelle forebyggelses- og bekæmpelsesmidler falder, og godt hjulpet af, at de sidste par vækstsæsoner har været varme, tørre og dejlig fri for ”klima forskrækkelser” udelukker Jérome ikke, at han også vil følge tidens trend og overgå til økologisk produktion eller mere end det. Faktisk er han allerede så optaget af Rudolf Steiners antroposofiske livsanskuelse, at opbindingen af vinstokkene, fjernelsen af overflødige knopper om foråret samt beskæring og trimning hen over sommeren alt sammen sker, når månen er aftagende.
Der er tale en manuel høst fra sydvest vendte parceller med omkring 40 år gamle vinstokke mellem landsbyerne Dezize les Maranges og Cheilly les Maranges. Drueklaserne er soigneret ved ankomsten til vingården og herefter er alle stilke fjernet forud for gæringen i rustfrit stål og beton. Vinen er efterfølgende modnet 10 måneder i brugte fade hvorefter den endelige cuvée er sammenstukket filtreret og tappet på flaske i efteråret 2021.
En nydelig Bourgogne hvor det fint er lykkedes at værne om Pinot Noirs parfume. Her er kun beskedne mængder garvesyre, men masser af frugtsyre, og vinen har virkelig godt af en svingom i karaflen inden den nydes. Så vækkes de fine aromaer af brombær, lyse syrlige kirsebær og ribs til live og sammen med de diskrete noter af vanilje og lakrids fra fadede bliver dette et fint bevis på, at man sagtens kan få gode oplevelser syd for Santenay.
Nyd for eksempel vinen til lyst fjerkræ, brisler fra kalv eller lam eller helt simpelt sammen med en god omelet. Også glimrende sammen med den hvide fisk, hvis de hvide vine er sat på pause.
Producent
Domaine du Beauregard er Francoise og Michel Dépernons livværk. De holder sammen med deres datter og søn til i udkanten af den lille flække Saint Sernin du Plain et par kilometer sydvest for Santenay, der normalt er slutdestinationen for den omfattende vinturisme i Côtes du Beaune og Côtes de Nuits.
Her har de lavet vin til lokalsamfundet og nogle få restauranter i 5 generationer. Familiens bolig, kælderen og vineriet befinder sig inden for en radius af få hundrede meter, og alt balancerede på grænsen af det smukt pittoreske og det deciderede faldefærdige.
I dag er det sønnen Jérome, der næsten helt har taget over efter faderen. og det tegner til at blive et lykkeligt generationsskifte i en familie hvor autenticiteten og ydmygheden er slående, og hvor vi ved vore besøg mærker noget af den varme og hjertelighed, som det efterhånden er svært at finde længere nordpå i Bourgogne, hvor den store efterspørgsel har resulteret i lukkede døre og forvænte sjæle.
Domaine du Beauregard er medlem af den lille upåagtede "Union des Producteurs et Négociants de l'AOC Côtes du Couchois", der prøver at placere dette lille område, der fik sin egen AOC i 2000 på verdenskortet. Foreningen har i dag bare 7 medlemmer, og med sine 15 ha. tilplantet med vinstokke er Beauregard foreningens største producent.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.