Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 484,50
Marche Sangiovese - ØKO/VEGAN
- 6 stk. 484,50
95,-
126,67 pr. l.
6 stk.
484,50
80,75 pr stk.
Spar 85,50
Beskrivelse
Upåagtet at frugten til denne meget saftige, letløbende og slet ikke helt tørre Sangiovese kommer fra den solbeskinnede Adriaterhavskyst, bliver den tappet hos Perlage, der holder til i Prosecco-land i bakkerne oppe bag Venedig. Noget der på papiret ligner en uoverensstemmelse på mindst 400 km., og minder lidt om Chile, hvor druerne ofte bliver transporteret over mægtige afstande, inden de forenes i mægtige tanke og bliver forvandlet til vin.
Sådan er det dog ikke helt gået for sig her. Perlage er specialiserede i bobler, men de fik for en del år siden også en Pinot Grigio på programmet, og da de ønskede at skabe en serie og dengang ikke havde adgang til hæderlig blå frugt fra Veneto, besluttede Nardi-brødrene bag Perlage at kigge mod syd for at finde en partner med det samme økologiske og veganske mindset.
Det var tilbage i 1999, og dette er således den 23. udgave af vinen, som kommer fra en økologisk producent, der høster mange roser for sine Rosso Piceno og Offida vine. Der er tale om maskinhøstet frugt, som efter at alle stilke er fjernet on lokation forvandles til vin uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Herefter lægges ståltanken ned og køres nordpå til Perlage, hvor vinmageren Andrea Gallina tilser vinen frem mod klargøringen og aftapningen på flaske, der finder sted 8-10 måneder efter høsten.
En mild medium fyldig let krydret kirsebær og jordbærrig ikke helt tør vin, som har rigtig godt af at blive serveret sval, ja på en lun sommeraften måske endda direkte fra køleskabet. På grund af dens milde væsen fin som et glas i utide, eller vinen der skal hjælpe selskabet på gled, mens grillkullene langsomt bliver grå.
Bonusinfo: Når det kommer til bæredygtig og økologisk produktion, har Perlage været firstmovers lige siden man begyndte at finde ud af at anvendelsen af pesticider og herbicider måske ikke var helt godt for vinstokkene, biodiversiteten forbrugerne og de næste generationer. Perlage var således først med økologisk produceret Prosecco og senere dokumenterede de også fraværet af animalske proteiner i flere af deres vine inden de veganske symboler begyndte at dukke op på flaskerne. Bag dette opstillede Nardi-brødrene også mål for miljømæssig og social bæredygtighed i produktionen, overfor medarbejderne og overfor lokalsamfundet og siden 2016 har Perlage været en certificeret "B Corps" virksomhed og dermed en del af "B THE CHANGE" bevægelsen som efterhånden omfatter omkring 4.000 virksomheder i flere end 70 lande.
Producent
Vi tøvede længe, da vi skulle finde den rette samarbejdspartner i det hastigt ekspanderende mekka for italienske bobler mellem Valdobbiadene og Cornegliano oppe i Venedigs smukke frodige bagland. Vinmarkerne skiftede ejere i et tempo, som ikke oplevede andre steder i Italien. Nye vingårde blev ved med at dukke op, og når først vi blev begejstrede falmede vinene hurtigere end en blomstrende buket fra marken, som ikke fik vand.
Først i 2014 kom vi i mål, da vi besøgte Perlage på Vinitaly i Verona. Vi havde besøgt vingården et par år tidligere men kunne ikke få enderne til at mødes, men nu var vi blevet mere fokuserede på økologi og Perlage’s eksportchef Elena Brugnera havde opdaget at hun ikke lige kunne sparke døren ind til det danske marked fordi de fleste danske importører hun havde mødt bekymrede sig mere om prisen end kvaliteten.
Historien om det Perlage, vi kender i dag, tog sin begyndelse i 1980’erne da de 7 Nardi brødre så småt skulle til at finde ud af, hvorledes de skulle føre det deres forældre (Tiziano og Afra Nardi) have skabt videre, og på et eller andet tidspunkt modnede beslutningen om at begive sig ud på en opdagelses- og dannelsesrejse hvis endemål de ikke kendte. De ville være de første der konverterede til økologisk landbrug i Valdobbiadene og de ville være de første, som producerede økologiske Prosecco vine.
Her mange år senere mindes Ivo og Claudio Nardi, at papirarbejdet var det nemmeste, hvorimod vinstokkene ikke helt var med på ideen. I starten opførte de sig som junkier, der var blevet tvunget til at være clean overnight, og oppe på deres del af den berømte Riva Moretta skråning tog det 10 år de begyndte at druer, der var bedre end de konventionelle.
For Nardi familien og deres ansatte er økologien blevet en passion som rækker langt ud arbejdet i vinmarken og de rammer som den økologiske disciplin beskriver. Så ud over fraværet af fremmede gærstammer og reduktion af sulfitter handler det også om solpaneler der opvarmer vandet, CO2 neutrale kontormiljøer, nye lettere flasker og etiketter, der kan lynes af flaskerne inden de afleveres til genbrug.
De økologiske og biodynamiske certifikater fra Codex og Demeter er således i dag suppleret af en stribe andre certifikater, som dels dokumenterer bæredygtigheden ned til den mindste detalje, dels dokumenterer at Pertage påtager sig et socialt ansvar både overfor virksomhedens ansatte og lokalsamfundet.
Det kan lyde frelst, men det gør ikke så meget, når vinene smager som de gør. Vinene vinder hvert år et hav af priser, ligesom de hædres i de italienske guider og de er stadig alene om at producere en helt svovlfri og vegansk Prosecco.
Vinene fra Perlage har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2014. Du ser det aktuelle udvalg her
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter