Fakta
- 6 stk. 2.014,50
Marsannay Blanc - ØKO
- 6 stk. 2.014,50
395,-
526,67 pr. l.
6 stk.
2.014,50
335,75 pr stk.
Spar 355,50
Beskrivelse
Selvom det er rødvinene fra Chambolle-Musigny og Gevrey-Chambertin med de 2 Premier Crus "Les Beaux Bruns" og "Clos Prieur" i spidsen, der er hovedretten hos Thierry Mortet, så er det bestemt også værd at smage hans hvide Bourgogne “Les Terroirs de Daix” og så denne autentiske og på ingen måde overgjorte Marsannay, der nu far fået det økologiske certifikat tilbage.
Der er tale om frugt fra bare 0,2 ha. på en næringsfattig kalkrig skråning i den sydlige del af appellationen lige uden for Couchey, hvor der høstes med en soignering af drueklaserne allerede oppe på skråningen, inden klaserne lægges i plastikkasser og køres ned til vingården på bagsmækken af Thierry Mortets lille Van.
Her væltes frugten ud på et transportbånd, hvor der sker endnu en soignering, inden de hele drueklaser når frem til pressen. Den frit løbende most får lov til at sætte sig natten over inden den fyldes i en lille gæringstank hvor gæringen starter uden hjælp fremmede gærstammer. Efterfølgende fyldes vinen på brugte fade og 11 måneder senere sammenstikkes endelige cuvée, som efter en klaring med Bentonit og en let filtrering med Kiselgur tappes på flaske.
En fin næsten sprød Chardonnay som skænkes med markant mineralitet og en forfriskende syre, som mange andre hvide Bourgogner fra 2020 godt kunne låne lidt af. Hvide blomster og grønne æbler og kun en pikant accent af røg og krydderi fra de gamle fade. Slank, transparent og forfriskende. Mere Chablis end Meursault.
En udpræget mad vin. Fremragende til østers og andre rå og friske skal- og bløddyr, men også med en syre som vil forfriske de serveringer, hvor den hvide fisk omfavnes af klassiske mættende saucer.
Producent
Thierry Mortet er bror til den berømte nu afdøde Denis Mortet. De arbejdede i en årrække sammen med deres far Charles Mortet og da han trak sig tilbage 1991 lå det lige for, at sønnerne skulle drive vingården videre.
Denis og Thierry havde imidlertid hver sin idé om, hvordan druerne skulle forvandles til vin, og de var heller ikke enige om hvorledes vinstokkene skulle passes og plejes. Så der var ingen anden udvej end at dele familiens forskellige parceller mellem de to brødre. De blev enige om fordelingen og endnu engang betød et generationsskifte i Bourgogne, at vi fik flere vine at vælge i mellem, og færre flasker af hver enkelt vin.
Thierry Mortet fik ca. 4 ha. og har siden erhvervet lidt mere end 3 ha., således at han i dag har 7,3 ha. at se til fordelt på 3,9 ha. i Gevrey-Chambertin, 0,5 ha. i Chambolle-Musigny, 0,2 ha. i Marsannay og 2,7 ha. i den upåagtede kommune Daix helt oppe på kanten af Dijon. Det meste handler om Pinot Noir, og til sammen bliver det til blot 30-35.000 flasker fordelt på 10 vine.
Thierry er traditionelt funderet, han køber sine fade hos Rousseau og Toutan og ved blandt andet at fjerne alle stilke fra druerne forud for gæringen og efterfølgende holde igen med fadlagringen efterstræber han frugten og finessen frem for kraft og styrke.
Han blev tidligt optaget af en naturlige cyklus og biodiversiteten og i årevis har han praktiseret økologisk landbrug, mens hans kollegaer lystigt forsatte med at sprøjte løs. Vi skal dog frem til 2007, før Thierry fandt det nødvendigt at få papir på sine arbejdsmetoder.
Og sådan var det i et par år indtil vanskeligt vejrlig tvang ham til at bruge traditionelle bekæmpelsesmidler fordi han simpelthen ikke havde timer nok i døgnet og folk nok på lønningslisten til at modstå sygdomspresset (råd og meldug) ude blandt vinstokkene. Siden har vejrguderne været mere nådige og fra og med 2019-årgangen bærer vinene igen det økologiske certifikat.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.