Fakta
- 6 stk. 5.584,50
2020 - Domaine Michelot - 0,75l
Meursault Charmes 1. Cru
- 6 stk. 5.584,50
1.095,-
1.460,- pr. l.
6 stk.
5.584,50
930,75 pr stk.
Spar 985,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
92-95
Though lower down on the map, this is above the fault line, so still classic. Clear pale lemon and lime, quite a complex bouquet with the white fruit rising up through the light citrus notes. Excellent concentration behind as the finish fattens out somewhat. Very promising. Jasper Morris - Oktober 2021
Bill Nanson's Burgundy Report
A little closed up top, but with a reduction below there seems plenty of aromatic width. Ooh – that’s super, it’s direct, it’s mineral – the blend of parcels here is, on average, quite a high altitude – you note that – yes at the top we really have no soil… Love this wine… Bill Nanson - December 2021
Beskrivelse
Den unge Nicolas Mestre, der nu har taget helt over efter faderen Jean-Francois i noget der ligner et lykkeligt generationsskifte, er nu for alvor begyndt at sætte sit præg på vinene fra Domaine Michelot. Ikke noget revolutionerne, men en stille insisteren på terroir frem for fad hvor samtlige vine nu uanset prestigeniveau modelleres nu efter den næsten sammen skabelon, hvor målet er at få frugt og mineralitet til at stråle, med den dejlige sidegevinst at diversiteten mellem de forskellige vine bliver accentueret. Det har været fascinerende at få lov til at følge på sidelinjen, og det er så meget i tidsånden at den tid, hvor Domaine Michelot fik lov til at gemme sig bag de lidt mere hypede navne i Meursault, nu er forbi.
Her er der tale om Nicolas take på frugten fra 2 parceller dels helt oppe, dels helt nede på Charmes marken, den måske bedst kendte af Premier Cru’erne i Meursault. Der bliver pløjet og plantet græs omkring de 45-50 år gamle vinstokke for at tvinge rødderne til at søge længere nedad efter næring og mineralitet og nok så vigtigt for at spare på anvendelse af herbicider, insekticider og fungicider. Høsten manuel med en soignering af drueklaserne allerede i vinmarken, hvorefter de transporteres i specialdesignede rustfri stål kar den korte vej til vinkælderen. Her lander de hele klaser efter endnu en soignering parcel for parcel i den pneumatiske presse, hvor de forsigtigt presses til en most, der får lov til at sætte sig (bundfælde) i et par døgn inden den fyldes på små rustfri ståltanke og forvandles til vin uden fremmede gærstammer.
Derefter følger 16 måneders modning, og for 4. år er regimet, som ellers dikterede 70% i små 228 liters fade (10% nye) og de resterende 30% i 500 liters demi-muids (50% nye), under revision, idet Nicolas Mestre mener, at den traditionelle fadlagring sætter et lidt for stort præg på vinene. Inspireret af blandt andre ikonet Fabien Duperray fra Domaine Jules Desjourneys i Beaujolais har han derfor investeret i et mindre batteri af keramiske tanke, ægformede "Grès" og glasballoner, som nu i forskellige kombinationer har overtaget 15-25% af modningen samtidig med, at andelen af små fade er reduceret til 40%. Uanset fordelingen mellem de forskellige beholdere er den endelige cuvée sammenstukket i en lille ståltank og tappet på flaske i det tidlige forår 2022.
En flot Meursault som endnu engang kommer i en raffineret skikkelse hvor hvide ferskner, fennikel, mynte og citron dansker sammen med vanilje, smør og hasselnødder på en måde som både imponerer og charmerer. Vinen er fyldig, men på ingen måde mættende. I stedet leverer den en generøs cremet mundfølelse, der fornemt bliver perspektiveret af læskende salt mineralitet. Naturligvis en fornem ledsager til klassiske serveringer med fisk og skaldyr. Prøv den for eksempel sammen med en gratineret slethvar med perlebyg-risotto og en sauce på safran og Noilly-Prat, sådan som Per Hallundbæk serverede den mens han stadig var på Falsled Kro.
"Lorsque l’on me demande ce qu’apporte le Verre, je réponds que ça n’apporte rien, mais conserve tout.
C’est-à-dire le terroir, le millésime, l’énergie des fermentations et surtout la fraicheur du Chardonnay."
(Når nogen spørger mig, hvad glasset bringer, svarer jeg, ikke noget som helst, men det bevarer alt.
Det vil sige terroiret, årgangen, gæringens energi. og frem for alt friskheden i Chardonnay)
Nicolas Mestre - December 2022
"2020 – Ah, if all vintages were like this, it would be fine for us! More freshness than in 2018. We finished the harvest in August – the 30th – never before have we finished in August but we don’t have the impression that we have wines from a hot year. The bottling for the 2020s is planned for February-March. In the end, the market is fine, except that we don’t have enough wine – 2021 hasn’t helped – 5 hl/ha in Perrieres – on average maybe we made 25% of a normal vintage in 2021." Nicolas Mestre - Oktober 2021
Producent
Dette er en af hjørnestene i Løgismoses sortiment. Domaine Michelot har været med næsten lige fra starten og er med årerne blevet indbegrebet af familien Grønlykke ’s store passion for Bourgogne.
Samarbejdet startede for årtier siden dengang den unge, visionære Bernard Michelot lige var kommet til, og han havde sat sig for at løfte 4 generationers arbejde til et hidtil uset niveau.
I 1993 blev det hans svigersøn, Jean-Francois Mestres tur til at overtage ansvaret i kælderen, og på god gammeldags manér er det nu Jean-Francois og hustruen Chantal Michelot ’s søn, Nicolas Mestre, som har fået overrakt dirigentstokken i kælderen.
Vi har på vores rejser i Bourgogne tit været forbi den fine gamle kælder i Meursault, og hver gang er vi efter smagningen af de friske årgange blevet beværtet med ældre flasker fra familiens private kælder. Ofte har der været tale om vine der både havde 10 og 15 år på bagen og hver gang er vi blevet imponerede over hvor friske og vitale selv de ældste flasker vedblev med at være.
Michelots stil har altid været og er fortsat ultraklassisk, og håndteringen af fadene er intet mindre end mesterlig. Vinene bliver omhyggeligt beskyttet mod ilt gennem hele vinificeringsprocessen, og de elegante aromaer i druerne fra de lavtydende vinstokke har aldrig fået lov til at gemme sig helt væk bag ved træet, sådan som det sker hos mange af de andre vinbønder i Meursault.
Med årene har den næsten virtuos jonglering med fadene i kælderen ført til færre nye fade og kortere modningstid, og i dag overstiger andelen af nye fade sjældent de 20% ligesom fadlagringen konsekvent afsluttes efter allerhøjest 12 måneder hvorefter vinene får lov til at modne videre frem mod aftapningen i cement eller rustfrit stål.
Data & fakta:
- Druesorter: Overvejende Chardonnay, men nu også Pinot Noir
- Praksis: Stadig konventionel i vinmarken med anvendelse af moderne bekæmpelsesmidler, når de klimatiske udfordringer begynder at tårne sig op. Bortset fra chaptalisering lav interventionen i kælderen uden brug fremmede gærstammer og med kun moderat svovlbehandling
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 19 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 120.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine heriblandt 4 Premier Cru og 7 Lieux-Dits alle i Meursault
- Certifikater: Ingen
- Relation: En skattet del af Løgismose familien siden 1979
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.