Fakta
- 6 stk. 5.865,-
2019 - Domaine Michelot - 0,75l
Meursault Genevrières 1. Cru
- 6 stk. 5.865,-
1.150,-
1.533,33 pr. l.
6 stk.
5.865,-
977,50 pr stk.
Spar 1.035,-
Beskrivelse
Men sin kollektion fra 2019-årgangen leverer Nicolas Mestre fra Domaine Michelot sit foreløbige svendestykke efter at hans far Jean-Francois gav ham lov til at svinge med taktstokken i kælderen. Samtlige vine uanset prestigeniveau modelleres nu efter den næsten sammen skabelon og da den er funderet på reduceret tid i fadene og reduceret anvendelse af nye fade, får frugten og mineraliteten lov til at stråle samtidigt med, at diversiteten mellem de forskellige Lieux-Dits accentueres. Det er ret fascinerende at opleve, og den tid, hvor Domaine Michelot har fået lov til at gemme sig bag de lidt mere, hypede navne i Meursault, må nu for alvor være ved at være omme.
Og så gør det jo ikke noget at 2019-årgangen var usædvanlig solrig og gavmild for vinbønderne i Meursault. Mens deres kollegaer i især Chablis og Pouilly-Fuisse blev hårdt ramt da frosten pludselig vendte tilbage betød kulden i Meursault blot at blomstringen blev lidt forsinket og knap så frodig som den kunne være blevet. Nicolas Mestre behøvede derfor ikke bekymre sig om at plukke for meget, da høstkampagnen blev skudt i gang den 4. september, og 14 dage senere kunne han glæde sig over at 2019 havde bragt overvejende ren og moden frugt med et naturligt alkoholindhold, der fra mange parceller susede op fordi de 14%. Nicolas Mestre er da også begejstret for 2019-årgangen og beretter om fremragende balance med mere og bedre syrlighed end forventet og et udtryk, som charmerer tidligt samtidigt med, at der også er et fint udviklingspotentiale til stede. Som en lykkelig symbiose mellem 2014 og 2015 forklarer Nicolas Mestre.
Domaine Michelot har 2 parceller med omkring 50 år gamle vinstokke på Les Genevrières, der er den centrale 1. Cru mark i Meursault. Dels en parcel midt på bakken, dels en lidt mindre klods op af Le Porusot Dessus, hvor Nicolas Mestre fortæller, at det høje indhold af kalksten tydeligt ses i jordoverfladen.
Høsten er manuel, og druerne transporteres den korte vej ned til vinkælderen i specialdesignede rustfri stål kar. Her bliver klaserne omhyggeligt sorteret inden de hele drueklaser ryger direkte i den pneumatiske presse hvorfra den frit løbende most får lov til at stå og sætte bundfald i 12-18 timer inden den næsten klare most fyldes på overvejende brugte fade hvor både den alkoholiske og malolaktiske gæring samt den efterfølgende modning finder sted. Den endelige cuvée sammenstikkes efter 12 måneder og modner herefter videre i 6 måneder frem mod om nødvendigt en ganske let filtrering og aftapningen på flaske.
En elegant nærmest eksemplarisk Meursault med intens duft af smør, æbler, melon, yoghurt samt moden citrus og lidt hvide blomster. Fine ristede toner i smagen med god dybde på frugten og en cremet tekstur der balanceres af vederkvægende syre.
Store hvide Bourgogner er eminente madvine, og ud over at være sikre valg til de store klassiske franske fiske og skaldyrsretter fungerer vinen også smukt til retter, hvor mange ellers rutinemæssigt rækker ud efter en flaske rødvin. Prøv den for eksempel sammen med sprængt bryst, confiteret lår og sprød croquette tilberedt på en Label Rouge kylling sammen med en mild sommerfrikassé af nye ærter, gulerødder, asparges, løg og persille.
Producent
Dette er en af hjørnestene i Løgismoses sortiment. Domaine Michelot har været med næsten lige fra starten og er med årerne blevet indbegrebet af familien Grønlykke ’s store passion for Bourgogne.
Samarbejdet startede for årtier siden dengang den unge, visionære Bernard Michelot lige var kommet til, og han havde sat sig for at løfte 4 generationers arbejde til et hidtil uset niveau.
I 1993 blev det hans svigersøn, Jean-Francois Mestres tur til at overtage ansvaret i kælderen, og på god gammeldags manér er det nu Jean-Francois og hustruen Chantal Michelot ’s søn, Nicolas Mestre, som har fået overrakt dirigentstokken i kælderen.
Vi har på vores rejser i Bourgogne tit været forbi den fine gamle kælder i Meursault, og hver gang er vi efter smagningen af de friske årgange blevet beværtet med ældre flasker fra familiens private kælder. Ofte har der været tale om vine der både havde 10 og 15 år på bagen og hver gang er vi blevet imponerede over hvor friske og vitale selv de ældste flasker vedblev med at være.
Michelots stil har altid været og er fortsat ultraklassisk, og håndteringen af fadene er intet mindre end mesterlig. Vinene bliver omhyggeligt beskyttet mod ilt gennem hele vinificeringsprocessen, og de elegante aromaer i druerne fra de lavtydende vinstokke har aldrig fået lov til at gemme sig helt væk bag ved træet, sådan som det sker hos mange af de andre vinbønder i Meursault.
Med årene har den næsten virtuos jonglering med fadene i kælderen ført til færre nye fade og kortere modningstid, og i dag overstiger andelen af nye fade sjældent de 20% ligesom fadlagringen konsekvent afsluttes efter allerhøjest 12 måneder hvorefter vinene får lov til at modne videre frem mod aftapningen i cement eller rustfrit stål.
Data & fakta:
- Druesorter: Overvejende Chardonnay, men nu også Pinot Noir
- Praksis: Stadig konventionel i vinmarken med anvendelse af moderne bekæmpelsesmidler, når de klimatiske udfordringer begynder at tårne sig op. Bortset fra chaptalisering lav interventionen i kælderen uden brug fremmede gærstammer og med kun moderat svovlbehandling
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 19 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 120.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine heriblandt 4 Premier Cru og 7 Lieux-Dits alle i Meursault
- Certifikater: Ingen
- Relation: En skattet del af Løgismose familien siden 1979
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.