Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 4.972,50
Meursault Les Grands Charrons
- 6 stk. 4.972,50
975,-
1.300,- pr. l.
6 stk.
4.972,50
828,75 pr stk.
Spar 877,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
90-92
Jasper Morris - Oktober 2023
Bill Nanson's Burgundy Report
Beautiful freshness and Meursault spice – classic. Energy and minerality – ooh that’s got a hint direct style and I’s a great villages – bravo! Bill Nanson - Januar 2024
Beskrivelse
Den unge Nicolas Mestre, der nu har taget helt over efter faderen Jean-Francois i noget, der ligner et lykkeligt generationsskifte, er nu for alvor begyndt at sætte sit præg på vinene fra Domaine Michelot. Ikke noget revolutionerne, men en stille insisteren på terroir frem for fad, hvor vinene nu uanset prestigeniveau modelleres efter den næsten sammen skabelon, hvor målet er at få frugten og mineraliteten til at stråle, med den dejlige sidegevinst at diversiteten mellem de forskellige vine accentueres.
Domaine Michelot producerer efterhånden hele 8 forskellige vine funderet på frugt fra familiens parceller på de forskellige Lieu-Dits i den brede appellation Meursault Villages, heriblandt 3 små parceller på tilsammen 0,82 ha. på den syd-sødøstvendte Lieu-Dit Grands Charrons, som ligger på den samme bløde højderyg som Genevrières, Puruzsot og Les Gouttes d'Or og som, alle med forstand på den slags mener, kandiderer til forfremmelse til 1. Cru ved en kommende revision af hierarkiet i Meursault.
Høsten er naturligvis manuel, og druerne blev plukket fra den 26. august og frem til den 6. september med en soignering af klaserne allerede ude blandt vinstokkene inden de blev transporteret ned til vingården i specialdesignede stål kar. Her blev klaserne gennemgået nok engang inden de gik direkte i den pneumatiske presse, hvor der langsomt blev presset til bare omkring 60% for kun at få et touch af bitterstofferne fra stilke, kerner og skaller med i mosten.
Mosten fik lov til at bundfælde koldt natten over inden den blev fyldt i Bourgognefade og det voksende batteri af amforaer og store glasballoner, som Nicolas Mestre - Inspireret af blandt andre ikonet Fabien Duperray - har investeret i for at reducere mikrooxyderingen og for at fremme frugten, friskheden og fornemmelsen af terroir.
Mosten blev forvandlet til vin uden brug af fremmede gærstammer, og efter 16 måneder i de forskellige beholdere blev den endelige cuvée sammenstukket i en lille ståltank hvor den modner videre frem mod aftapningen på flaske i det tidlige forår 2024.
Popcorn på den gode måde, kalk og vanilje i næsen, flot koncentration i munden med intense noter af citrus og krydderier. Balanceret fedme og rensende syre samt en lille raffineret salt mineralitet i eftersmagen.
"Lorsque l’on me demande ce qu’apporte le Verre, je réponds que ça n’apporte rien, mais conserve tout. C’est-à-dire le terroir, le millésime, l’énergie des fermentations et surtout la fraicheur du Chardonnay."
(Når nogen spørger mig, hvad glasballonerne bringer, svarer jeg, ikke noget som helst, men det bevarer alt. Det vil sige terroiret, årgangen, gæringens energi. og frem for alt friskheden i Chardonnay)
Nicolas Mestre - December 2022
Producent
Dette er en af hjørnestene i Løgismoses sortiment. Domaine Michelot har været med næsten lige fra starten og blev med årerne indbegrebet af familien Grønlykke ’s store passion for Bourgogne.
Samarbejdet startede for årtier siden dengang den unge, visionære Bernard Michelot lige var kommet til, og havde sat sig for at løfte 4 generationers arbejde til et hidtil uset niveau.
I 1993 blev det hans svigersøn, Jean-Francois Mestres tur til at overtage ansvaret i kælderen, og på god gammeldags manér er det nu Jean-Francois og hustruen Chantal Michelot ’s søn, Nicolas Mestre, som har fået overrakt dirigentstokken i kælderen.
Vi har på vores rejser i Bourgogne tit været forbi den fine gamle kælder i Meursault, og hver gang er vi efter smagningen af de friske årgange blevet beværtet med ældre flasker fra familiens private kælder. Ofte har der været tale om vine, der både havde 10 og 15 år på bagen og hver gang er vi blevet imponerede over, hvor friske og vitale selv de ældste flasker vedblev med at være.
Michelots stil har altid været og er fortsat ultraklassisk, og håndteringen af fadene er intet mindre end mesterlig. Vinene bliver omhyggeligt beskyttet mod ilt gennem hele vinificeringsprocessen, og de elegante aromaer i druerne fra de lavtydende vinstokke har aldrig fået lov til at gemme sig helt væk bag ved træet, sådan som det sker hos mange af de andre vinbønder i Meursault.
Med årene har den næsten virtuos jonglering med fadene i kælderen ført til færre nye fade og kortere modningstid, og i dag overstiger andelen af nye fade sjældent de 20% ligesom fadlagringen konsekvent afsluttes efter allerhøjest 12 måneder hvorefter vinene får lov til at modne videre frem mod aftapningen i cement, rustfrit stål og nu også et mindre batteri af amphoraer.
Data & fakta:
- Druesorter: Overvejende Chardonnay, men nu også Pinot Noir
- Praksis: Stadig konventionel i vinmarken med anvendelse af moderne bekæmpelsesmidler, når de klimatiske udfordringer begynder at tårne sig op. Bortset fra chaptalisering lav interventionen i kælderen uden brug fremmede gærstammer og med kun moderat svovlbehandling
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 19 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 120.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine heriblandt 4 Premier Cru og 7 Lieux-Dits alle i Meursault
- Certifikater: Ingen
- Relation: En skattet del af Løgismose familien siden 1979
Du finder vores aktuelle udvalg af vine fra Domaine Michelot her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Meursault ligger mellem Monthelie og Puligny-Montrachet på Cote de Beaune i Bourgogne. Appellationen er relativt stor og dækker knap 400 ha vinmarker, heraf er ca 1/4 klassificeret som Premier Cru. Ingen marker i Meursault har Grand Cru status. Både rød og hvidvin kan produceres indenfor appellationen, og hvidvin på Chardonnay udgør ca 98% af produktionen. Meursault er kendt for fyldige og fadprægede hvidvine typisk med udprægede smørtoner, der trods Grand Cru markernes fravær inden for kommunegrænsen kan måle sig i kvalitet med vinene fra Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter