Fakta
- 1 stk. 1.077,-
Morey-Saint-Denis La Riotte 1. Cru
- 1 stk. 1.077,-
1.795,-
2.393,33 pr. l.
1 stk.
1.077,-
1.077,- pr stk.
Spar 718,-
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
90-92
Allen Meadows - Januar 2016
Jancis Robinson
16,5
Jancis Robinson - November 2015
La Revue du Vin de France
16,5
Guide vert 2017
Robert Parker - The Wine Advocate
91
Neal martin - Oktober 2017
Beskrivelse
Perrot-Minot er et af de sikreste kort i hele Bourgogne, og i de senere år har der været tale om rene triumfer lige fra det generiske åbningsnummer i Gevrey-Chambertin forbi de forskellige Lieu-Dits og Premier Cru op til de 6 Grand Crus fra selve Chambertin skråningen, som Domaine Perrot-Minot nu også begaver vinens verden med.
Her er det den lille fine Premier Cru La Riotte som Christophe Perrot-Minot nogle år og andre ikke efter forgodtbefindende kalder Vieilles Vignes selvom der er tale om de samme 0,5 ha. med efterhånden i gennemsnit 60 år gamle vinstokke helt oppe ved Route des Grands Crus vis a vis Les Chambiots og Clos-St-Denis.
Druerne er naturligvis håndhøstede, og da de i 2014 var noget prægede af en udfordrende vækstsæson var den obligatoriske soignering og sortering ekstra minutiøs og det ledte frem til at det igen blev muligt at arbejde med 20-30% hele druer og den del af stilkene, som druerne er fæstet til.
De gennemgik indledningsvis en såkaldt kold maceration ved 14 grader sammen med de afstilkede druer i rustfrit stål i en uges tid inden temperaturen blev hævet, og den egentlige gæring fik lov til at gå i gang uden fremmede gærstammer. Efter gæringen fik vinen lov til at sætte sig i et par dage inden den blev fyldt på fade (25% nye) fra Tronçais og Bertrange leveret af Remond i Ladoix-Serrigny. Vinen er modnet i 14 måneder uden omstikninger og med kun en enkelt omrøring forud for det endelige sammenstik i en lille ståltank og aftapningen på flaske, der skete uden klaring eller filtrering.
Christophe Perrot-Minot beskrev i januar 2016, da eksperten Allen Meadows var forbi at smage, 2014-årgangen således: "A vintage that seemed worse when you were living through it than it turned out to be. The summer was lousy and there were signs of disease pressure that you had to be constantly on your toes about yet in the end, not much materialized. In the same fashion there was the threat of the Suzukii that caused much more in the way of anxiety than it did in terms of real damage. I chose to begin picking on the 10th of September and brought in relatively clean and ripe fruit though we did our usual careful triage anyway to eliminate any damaged or under ripe berries. I did my usual vinification using varying amounts of whole cluster but only with the stems that attach the berries to the stalk. In terms of the wines I would describe them as very good to sometimes excellent. I believe they will reward mid-term cellaring of 10 to 12 years with some of the grands crus repaying 15 to 20 years at the outside."
Vinen er tappet med kvalitetspropper og hver enkelt flaske forsynes til sidst med en "logstrip", der gør det muligt at indhente oplysninger om hver enkelt flaskes videre færd på internettet. (http://www.prooftag.com/)
Producent
Dette domaine kom til verden da Marie-France Merme i 1963 giftede sig med Henri Perrot-Minot. Henri arbejde i begyndelsen sammen med sin svigerfar om driften, og da svigerfaderen døde besluttede han at bygge videre på de traditioner funderet på kvalitet og innovation, som allerede regerede på stedet, men nu under navnet Henri Perrot-Minot.
Det er imidlertid først efter 1993 da familiens søn Christophe Perrot-Minot vendte hjem til gården efter 7 års læretid som vinmægler, at tingene for alvor tog fart.
Christophe begyndte at udvide portofølgen først med druer fra små lejede parceller i Chambertin og siden med en række fine parceller i Côtes de Nuits. Siden lykkedes det for Christophe Perrot-Minot at erhverve Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, da dette blev sat til salg.
Domænet ejer i dag således hele 18 ha. rundt omkring i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges og producerer hvert år mindst 25 forskellige vine.
For Christophe er vinstokkenes alder blevet det helt centrale omdrejningspunkt, og tilplantninger med nye vinstokke er næsten ikke eksisterende. Derfor lanceres de allerfleste vine som Vieilles Vignes eller Vieilles Vignes - Cuvée Ultra såfremt vinstokkene er særligt gamle.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Morey-Saint-Denis ligger på Côte de Nuits i den nordlige del af Cote d’Or. Kommunen ligger mellem Chambolle-Musigny og Gevrey-Chambertin og er med sine blot 110 ha. vinmarker (eksklusiv Grand Cru’erne) betragteligt mindre i størrelse.
Størstedelen af produktionen består af rødvin på Pinot Noir, men lidt usædvanligt for Côte de Nuits appellationerne, dækker Morey-Saint-Denis også hvidvin på Chardonnay. Der er dog kun ca. 5 ha. vinmarker tilplantet med Chardonnay og Pinot Blanc i kommunen. Knap 40 ha. har Premier Cru status. 5 Grand Cru marker findes indenfor kommunegrænsen, Bonnes-Mares deles med Chambolle-Musigny. De resterende fire er Clos de Tart, Clos de Lambrays, Clos Saint-Denis og Clos de la Roche.
Rødvinene udtrykker klassisk Côte de Nuits karakter i maskuline retning, dog sædvanligvis knap så kraftfulde som Gevrey-Chambertin.