Fakta
- 6 stk. 795,60
Moscatel de Alejandria Amber Orange
- 6 stk. 795,60
156,-
208,- pr. l.
6 stk.
795,60
132,60 pr stk.
Spar 140,40
Anbefalinger
James Suckling
92
Quite a discerning nose of jasmine, apricot, cherry and peach. Lively and zingy with a floral accent on the palate and fine structure that provides backbone. Really fresh, flavorful and aromatic, this will seduce you glass after glass. Unfiltered. Maj 2022
Beskrivelse
Denne aragónske orange vin er seneste skud på stammen fra det sympatiske projekt "Vinos del Viento" eller på dansk "Vinene fra der hvor vinden blæser". Den er skabt af amerikaneren Michael Cooper, som i studietiden (filminstruktør og dramaturgi) hjemme i Californien mødte sin skæbne i form af en spansk prinsesse (udvekslingsstudine), så da hun skulle hjem til Zaragoza i 2002 rejse han med.
Her er der tale om 100% Moscatel de Alejandria fra en økologisk dyrket parcel i 600 meters højde helt oppe i det nordvestligste hjørne af Aragón nær grænsen til Navarra. Der er tale meget mager jord med masser af sten (canto rodado) og så meget kalk til stede at jordoverflasken nærmest er beige.
Der bliver høstet ved daggry for at værne om friskheden og efter en soignering af klaserne nede foran den lille lejede kælder i Pozuelo de Aragón bliver stilkene fjernet manuelt forud for presningen. Der er gæret uden fremmede gærstammer i temperaturkontrolleret rustfrit stål og den unge fin har fået lov til at trække farve, aroma og substans fra skallerne i 2 måneder inden den er modnet videre alene i yderligere 2 måneder. herefter er den aftappet uden klaring, uden filtrering, med meget behersket anvendelse af sulfitter og for at understrege de bagvedliggende ønsker om bæredygtighed er der tale om letvægtsflasker, genbrugspapir med miljøvenligt tryk på etiketterne, granulerede korkpropper og endelig fravalg af metal og plastikhætter som pynt på flaskerne.
Dejlig løgskalsfarve, nærmest som en solnedgangsdis, og som forventeligt når Moscatel-familien bliver iscenesat meget intense primære aromaer af hvide blomster, litchi, mirabeller og kvæde. Den er saftig, tør og forfriskende i munden med stenfrugter, frisk citrus og en lille aromatisk, men ikke faktisk sødme fra Moscatel. Som Orangevin til den milde og forførende side angiveligt fordi druekernerne og stilkene ikke har fået lov til at lege med.
Fortrinlig som en forfriskende frisk aperitif og ellers oplagt i det krydrede køkken hvad enten det er af indisk, thailandsk eller vietnamesisk observans.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi lander i naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent diskrete naturvins-karakteristika
Producent
"Vinos del Viento" eller på dansk "Vinene fra der hvor vinden blæser" er skabt af amerikaneren Michael Cooper, som i studietiden (filminstruktør og dramaturgi) mødte sin skæbne hjemme i Californien i form af en spansk prinsesse, læs udvekslingsstudine. Så da hun skulle hjem til Zaragoza i 2002 rejse han med.
Michael Cooper havde allerede via rejser i Europa sammen med moderen fået interesse og smag for vin, så samtidig med at han arbejdede i den audiovisuelle verden begyndte han på den internationale WSET vinuddannelse og endte med et "Diploma in Wines and Spirits" på niveau 4 med licens til at undervise i Sherryens og Cavaens underfundigheder.
Han smagte vin uafbrudt og mødte op til Peñín Guidens forskellige "Best Wines of Spain" smagninger, hvor han etablerede kontakt til ønologer fra alle egne af Spanien, og så kom den økonomiske krise til Spanien, og det var mere eller mindre den, der fik Michael Cooper til at tage springet helt ind i vinens verden.
I 2009 kom de første vinfremstillingseksperiment med et par fade Cariñena i et hjørne af en vinkælder i byen Aguarón og i 2011 fik han lanceret sine 3 første vine, der med navnene Cierzo, Poniente og Bora refererer til det blæsevejr, der påvirker klimaet og befolkningen i Aragon, og i 2012 åbnede han sammen kæresten Rosario vinbutik med internationalt sortiment inde i Zaragoza.
Resten er, som man siger, historie. I dag er de 3 vine blevet til 7, men der er stadig tale om nicheprodukter og den samlede produktion har endnu ikke rundet de 30.000 flasker. Michaels niche er blevet at finde frem til passionerede vinbønder, som arbejder økologisk gerne med gamle højtbeliggende vinstokke, og så går det ellers ud på at befri dem for den underbetaling, som de ellers notorisk har måttet leve med fra kooperativernes side, ved at købe deres frugt og derpå forvandle den til vin, så nær ved voksestedet som muligt.
Vinos del Viento er således ikke en bodega i traditionel forstand. Michael Cooper lejer og låner sig frem, og foreløbig er han, eller har han været på spil, i Terra Alta, Campo de Borja, Somontano og Cariñena. Alle steder handler det om ærligt at forvandle druerne til vin med så lidt intervention som muligt og så bære dygtigt som muligt. Det vil sige gæring uden fremmede gærstammer og i øvrigt uden nogen form for manipulation frem mod aftapningen på flaske der sker uden klaring og filtrering og med kun beskedne mængder sulfitter og endelig vælges der lette flasker, tryk på genanvendt papir på etikkerne, granuleret naturkork til propperne og nul halsudsmykning til flaskerne.
Michael Cooper og hans "Vinos del Viento" ankom til Løgismose i april 2022 foreløbig i form af en Amber/Orange vin. Du finder vinen her.
Oprindelse
Region
Aragon ligger i det nordlige Spanien fra Pyrenæerne ca midt på grænsen til Frankrig og syd over næsten ned til Valencia. Både den nordlige og den sydlige del er højt beliggende og derfor køligere end den centrale del. Klimatisk set er regionen derfor varieret og vinene er der fra repræsenterer ligeledes forskellige stilarter. Regionen dækker over 4 DO'er og langt størstedelen af produktionen er rødvin på især Garnacha, Carinena og Tempranillo.