Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 599,70
Niederosterreicher Terrassen Rosé
- 6 stk. 599,70
145,-
193,33 pr. l.
6 stk.
599,70
99,95 pr stk.
Spar 270,30
Anbefalinger
Falstaff Magazin
90 point
Peter Moser. Maj 2024.
Beskrivelse
Selvom navnet var nyt i 2021, så var vinen det på ingen måde. Niederosterreicher Terrassen Rosé er den samme vin som den Pinot & Co., der har glædet tusindvis roséentusiaster og åbnet deres øje for, at Østrig ikke kun handler om Grüner Veltliner.
Det er teknikaliteter i lovgivningen, som forbyder anvendelsen af fantasinavne, og måske er det godt det samme. For i de senere år har der reelt været tale om en Co & Pinot, hvor nationaldruen Zweigelt førte an foran Merlot og Pinot Noir, og sådan er det igen her i 2023.
Vinen er sammenstukket af frugt fra forskellige parceller på den berømte 10 km. lange strækning fra Landersdorf i Kremstal og videre frem mod Hadersdorf inde i Kamptal, hvorfor vinen mister retten til begge de to mere berømte navne og derfor sælges som en wein aus Niederosterreich, but who cares?
Når frugten ankommer til vineriet i Dross sker der en soignering af klaserne inde alle stilke fjernes forud for presningen. Skind og most får lov til at blive sammen, de få timer det tager at ramme netop den helt sarte rosa nuance, der er en del af oplevelsen ved denne Niederösterreicher Rosé. Vinene gærer herefter i Thermo reguleret rustfrit stål ved 16-18°C. og modner siden "sur Lie" uden malo i tanken i 4 måneder inden den filtreres og tappes på flaske.
Som altid en flot lys laksefarvet vin, der skænkes med en charmerende duft af syrlige kirsebær og ribs, der bliver bakket op af pirrende pink grape og forfriskende lime. Bare vidunderligt appellerende, eller som Silke Mayr så præcist formulerer det: "Für uns ist der Rosé ein klassischer, frischer und fruchtiger Sommerwein, den man an lauen Abenden auf der Terrasse oder als Speisenbegleiter trinkt, gerne auch ein zweites Glas. Leicht soll er sein, aber nicht zu leicht, schließlich soll der Wein auch Charakter und Rückgrat besitzen."
En alsidig følgesvend til mange retter med fisk, skaldyr og lyst fjerkræ omgivet af friske sprøde grøntsager, men også en perfekt terrassevin med lidt mere præcision og kant end i så mange andre vine i genren.
Producent
"Vin er sammen med Silke det væsentligste i mit liv, og det at udforske de små forskelle mellem de forskellige parceller, siden raffinere dem, og til sidst få lov til at prøve at udtrykke Kremstal's virkelige potentiale glæder mig hver dag året rundt. Så det at være vinbonde er mit livs lykke, men også en stor udfordring. Jeg prøver at forvalte den natur, som generationer før mig har påvirket, og var det ikke for mine forældre og deres forældre før dem, var vin sikkert ikke blevet min levevej."
Sådan præsenterede Walter Buchegger sig selv i Vinovative, der er en forening, eller måske snarere en legeplads, for de bedste producenter i Kremstal, og det var på én gang en befriende ydmyg og herligt ambitiøs tilgang til jobbet som, nej ikke vinmager, ikke vinproducent, men som han selv formulerede det ”vinbonde”.
Og ja, vi formulerer os i datid, for i sommeren 2018 kunne Walter Buchegger ikke længere modstå den sygdom, som i et par år havde holdt ham fuldt beskæftiget med at sikre vingårdens og familiens fremtid.
Det var i 2006, vi lige så stille valgte at køre Walter Bucheggers vine i stilling på Falsled Kro og i Kong Hans Kælder for at mærke efter om de, som vi, syntes, at vi her havde fået fat i nogle vine, som kunne matche de krav, der stilles, når køkkenet forsøger at bringe det aller ypperste frem på tallerknerne.
Resultatet var en fornøjelse: Masser af glade gæster, mange herlige tilbagemeldinger omkring vinenes rene frugt og sprøde mineralitet, og ikke mindst et personale som elskede at overraske og fornøje gæsterne med vinene fra Walter Buchegger.
Vi er i hjertet af Grüner Veltliner land. Et område langs Donau vest for Wien, hvor Walter Buchegger sammen med en række andre super seriøse producenter målrettet har arbejdet og er lykkedes med at bringe Østrigs nationaldrue tilbage på verdenskortet, og ind på vinkortet på førende restauranter i Europa og endnu længere væk.
Walter Buchegger, som var en årgang 1968, boede i Dross lidt uden for Krems hvor han i 2009 blev færdig med at opføre et nyt vineri sammen med sin kæreste og senere hustru Silke Mayr.
Walter startede med 9 ha. og en gammel kælder i Gedersdorf som faderen Leopold udleverede nøglerne til i 1994. Vinmarkerne, som siden voksede til 23 ha., ligger alle på Ried Holzgasse, Moosburgerin, Pfarrweingarten samt Tiefenthal, som traditionelt er blevet talt med blandt de bedste marker i Kremstal og nu rangeres som Erste Lagen i følge den “Lagenklassifizierung” som “Die Österreichischen Traditionsweingüter” offentliggjorde i 2010 og siden fik lovfæstet.
Walter Buchegger troede på, at vinene blev skabt i marken, og at det efterfølgende arbejde blot handlede om at formidle høsten uden at forvolde alt for megen skade. Og derfor foregik det meste på rustfrit stål hos Walter, som så det som sin fornemste kunst at begrænse pumpning, filtrering og naturligvis svovling til et minimum.
Sådan er det stadigvæk. Walter nåede at få et par år sammen med Michael Nastl, som nu, i et nært samarbejde med Silke Mayr, fører Kremstal’s ukronede konges livsværk videre med uforandret succes.
Som en hyldest til de stadig flere aktive kvinder i den østrigste vinindustri har det østrigske vin og livstilsmagasin Vinaria Magazin de senere år kåret "Die besten Winzerinnen Österreichs" på kvindernes internationale kampdag, og i marts 2023 kunne Silke Mayr glæde sig over at hun for 3. år i streg befandt sig i kategorien "TOP OF THE TOPS": "Silke Mayr har i flere år stået i spidsen for to topvingårde i landsbyen Dross nær Krems: Vorspannhof-Mayr med parceller i blandt andet Krems og Stratzing og Buchegger med parceller omkring Gedersdorf. To vingårde som konstant vinder præmier og podiepladser, inklusive Vinaria-trofæer."
Se vores aktuelle vine fra weingut Buchegger her
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter