Fakta
- 6 stk. 739,50
Pajzos Tokaji Furmint Dry T
- 6 stk. 739,50
145,-
193,33 pr. l.
6 stk.
739,50
123,25 pr stk.
Spar 130,50
Beskrivelse
Før var den ungarske Tokaj udelukkende sød og sofistikeret. Nu er den også tør og triumferende stærkt på vej tilbage på verdensmarkedet efter et dystert, dysfunktionelt, socialistisk mellemspil.
Château Pajzos er blevet sparket tilbage på banen af den velhavende landbrugsingeniør Jean-Louis Laborde fra Bordeaux og en gruppe franske investorer. De var blandt de første, der øjnede mulighederne efter fløjlsrevolutionen og murens fald og troede på, at man med rustfri stål og temperaturstyrede gæringsforløb kunne producere fremragende tørre hvidvine på druen Furmint. Denne "Dry T" har således i det nye millennium været et af pejlemærkerne for den nye generation af optimistiske vinbønder, som opererer i de vulkanske bakker langs Bodrog-floden i det nordøstligste hjørne af Ungarn.
Der er tale om håndhøstede druer, som er soigneret allerede i forbindelse med plukningen og derpå presset direkte ved ankomsten til vingården. Herefter har mosten fået lov til at sætte sig (bundfælde) forud for gæringen i rustfrit stål uden styling fra fremmede gærstammer, hvorefter den unge vin er modnet sammen med gærresterne i 6 måneder frem mod en let filtreret og aftapningen på flaske.
En storartet ambassadør for de nye Furmint-vine, som kommer med næsten umærkelige 4 g. restsødme, der lige præcis balancerer den forfriskende syre, ikke ulig det vi oplever med de tyske Riesling-vine. Let blomstrende med indtagende associationer til saftige æbler og modne citrusfrugter. Forfriskende hele vejen igennem. Dejlig mild frem for knasende tør.
Det er sådan en vin, som skaber glæde når den skænkes som aperitif, men den fungerer også eksemplarisk sammen med snart sagt alle oste eller sammen med en grøntsagstærte eller til dampede paupietter af rødtunge med sauteret spinat og lun vinaigrette. Det er næsten kun fantasien, som sætter grænser.
Producent
Château Pajzos har i århundreder været kendt for sit exceptionelle potentiale, men ligesom på så mange andre vingårde i Ungarn stod tiden stille, da de teknologiske lande vindinger - med det rustfri stål og det temperaturstyrede gæringsforløb i spidsen - ramte Frankrig, Italien og de andre vesteuropæiske lande.
Heldigvis har Les Bordelaises altid haft noget med Tokaj. Måske fordi de søde vine fra Tokaj historisk set har været de eneste sande konkurrenter til Sauternes. Franskmændene VIL Tokaj, og på mange måder har det været godt, fordi de har haft lysten til at investere og fordi de har været i stand til at rejse den nødvendige kapital.
Således blev Château Pajzos i 1991 købt af 12 franske investorer, heriblandt Jean-Michel Arcaute fra Château Clinet i Pomerol og den meget velhavende landbrugsingeniør Jean-Louis Laborde. Den oprindelige plan handlede om forsigtige investeringer, men for Jean-Louis Laborde blev projektet en hjertesag, og da man ikke kunne enes om ambitionsniveauet begynde Jean-Louis Laborde at frikøbe de øvrige investorer i en proces, som også førte til at han overtog Château Clinet.
Siden 2000 har Jean-Louis Laborde således været enerådende på Château Pajzos og søstervingården Megyer, som er blevet indlemmet i projektet. Der er investeret enorme summer i kælderen, og for yderligere at optimere kvaliteten er foreløbig op med halvdelen af vingårdens 117 ha. blevet ny tilplantet med ypperlige kloner af druerne Hárslevelű, Sárgamuskotály og Furmint. Endelig er der også blev sat et par ha. med de gamle druesorter Zéta, Kabar, Gohér og Kövérszőlő for at undersøge om de gemmer på nogle kvaliteter, som ikke må gå tabt.
På Château Pajzos er der ca. 60 ha. med vinstokke i produktion og der produceres (m.ed markante udsving fra år til år) omkring 300.000 flasker fordelt på 20 forskellige med en nogenlunde ligelig fordeling mellem det tørre og det søde.
Château Pajzos har været en del af Løgismose familien siden februar 2017.
Oprindelse
Region
Tokaj (ordet Tokaji bruges om ”vine fra området Tokaj”) er en vinregionbeliggende delvist i Ungarns nordøstlige hjørne og delvist i Slovakiets sydøstlige del. Hovedparten af vinmarkerne, ca 5500 ha ligger i Ungarn, mens knap 1000 ha ligger i Slovakiet. Området har en land historie for produktion af søde vine på druer inficeret af ædelråd. Jordbunden er af vulkansk oprindelse og i kombination med den fugtighed, der skabes af floderne Tisza og Bodrog, som løber gennem området, er potentialet for produktion af top vine til stede. Druesorterne er den syreholdige Furmint, Hárslevelü, Muscat samt mindre andele af andre østeuropæiske druesorter. I nyere tid har området nydt massiv investering fra Vesteuropa, særligt Frankrig, og der produceres i dag i stigende grad tørre vine i området sideløbende med de historiske søde vine.
Distrikt
Tokaj er Ungarns bedst kendte vindistrikt og hjemsted for en af verdens fineste søde vine. Placeringen af vinmarkerne omkring floderne Tisza og Bodrog i Ungarns nordøstlige hjørne giver i kombination med et lunt klima gode betingelser for udvikling af ædelråd. Mange steder, især i bakkesider, finder man vulkansk ler, mens der i det fladere land er mere løss og sand.
Druesorterne, der anvendes, er Furmint, Harslevelü og Muscat Blanc og de fleste vine er en blanding af flere med Furmint i hovedrollen. De traditionelle søde vine fra Tokaj, kaldet Tokaji Aszü er lavet på ædelrådne druer tilsat fade med tør basevin. Jo større andel ædelrådne druer, jo sødere, hvilket angives på etiketten som ”puttonyos”. 6 puttonyos svarer til et restsukker indhold på min 150 g/l mens 5 puttonyos er min 130 g/l. Tidligere fandtes også både 2, 3 og 4 puttonyos, men disse er nu udfaset. Til gengæld finder man en række andre stilarter i Tokaj, som oplever øget popularitet. Områdets tørre vine var tidligere ført an af Szamorodni, en form for auslese af hele klaser med en smule botrytis og ofte påvirket af flor. I dag fremstilles også en række ståltanksgærede ”moderne” vine på særligt Furmint. Ind imellem ses også vellykkede fadlagrede versioner.
Late harvest vine ofte som rene sortsvine og med mindre restsødme end de klassiske Aszü vine bliver også gradvist mere udbredte.