Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 936,60
Pet' Nath' Pineau d'Aunis Rosé Hypnotic - BIO
- 6 stk. 936,60
223,-
297,33 pr. l.
6 stk.
936,60
156,10 pr stk.
Spar 401,40
Beskrivelse
Endnu en årgang af dennne næsten ikke lyserøde let mousserende, lumsk let løbende og seriøst veldrejede Pet' Nat på ren Pineau d'Aunis, som familien Mabileau fastholder ikke skal hedde Pet' Nat, men Pet' Nath, fordi Frédéric Mabileau, som ikke længere er iblandt os, tilføjede det lille "h", som en slet skjult kærlighedserklæring til sin altid sprudlende hustru Nathalie, da han producerede sin første naturligt mousserende vin i 2019.
Desværre styrtede han med sin lille flyvemaskine og døde af sine kvæstelser inden hjælpen nåede frem kort før 2020-høsten, og nu er det hans ældste søn Rémy, som alt for tidligt, men passioneret løfter arven og viderefører domænet.
Petillant Naturele eller Petillant Nathalie. Lige meget. Det vigtigste er, at også denne rosé stråler smukt i den stadig voksende og brogede flok af Pet' Nat vine på markedet. Druerne og det terroir, som vinstokkene står i, får lov til at tale uden sminke, og de noter af surdej, rugbrød og overraskende krydderier, som nogen kalder "funkiness", er ikke blevet inviteret med om bord. I stedet handler det om velsmag og noget så simpelt som at slukke tørsten.
Der er tale om håndhøstet frugt fra en lille parcel tilplantet i 1983. Druerne transporteres ned til vingården i små plastkasser og her sker der en soignering af klaserne inde de går direkte i den pneumatiske presse hvorfra den fristløbende most får lov til at sætte sig i op til 48 timer inden gæringen uden fremmede gærstemmer i rustfrit stål får lov til at gå i gang. Når alkoholindholdet passerer de 11%, og der stadig er sukker tilbage tappes vinen på flasker hvilket betyder, at den sidste del af gæringen ud over alkohol også giver os de livgivende bobler, og da Rémy ønsker et helt rent udtryk er bundfaldet til sidst skudt bort og erstattet med lidt vin fra andre flasker.
Resultatet er fascinerende, eller som Nathalie Mabileau begejstret formulerer det ”naturligt, sprudlende og hypnotisk”. Særdeles lys med smukke noter af hindbær og jordbær og så det fine pikante urtede krydderi, som er Pineau d'Aunis særlige gave til vinelskerne. Det er svært ikke at smile og vi forstår så godt at Nathalie citerede Mae West, da vinen blev lanceret i foråret 2022: "When I'm behaving well, I'm very good, but when I'm behaving badly, I'm even better.”
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og uden anvendelse af svovl, at vi lander i naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.
Producent
Når man smager vinene fra Frédéric Mabileau forstår man til fulde den markante udmelding fra vinguruerne Jancis Robinson og Hugh Johnson, der i Den store vinbog skriver, at vinene fra Bourgueil og Saint-Nicolas-de-Bourgueil er ”helt absurd undervurderede i forhold til deres kvalitet.”
Sammen med sin kone Nathalie har Frédéric stået bag en af de mest vellykkede omlægninger fra konventionelt landbrug til bæredygtig økologisk produktion langs hele Loire-floden, og nu er de nærmest i mål med biodynamik og så ultralave mængder af svovl, at stribevis af erklærede naturvinsproducenten bliver efterladt på perronen. Og hele projektet er blevet drevet frem af det perlende gode humør, som Frédéric og Nathalie Mabileau og deres to sønner Charly og Rémy har valgt at omfavne verden med. De er bare helt nede på jorden og de skilter ikke med, at de også er superseriøse og hele tiden i arbejdstøjet.
Eller var. For nu er 4 blevet til 3. Lige før høsten i 2020 hvor alt tegnede lyst for familien Mabileau, blev de med et lammende hammerslag ramt af tragedien. Frédéric Mabileau styrtede med sin lille flyvemaskine på flyvepladsen i Saumur og døde af sine kvæstelser inden hjælpen nåede frem, og således nåede Frédéric kun at blive 53 år.
Frédéric var stjernen blandt de mange Mabileau’er i Saint-Nicolas-de-Bourgueil, og Guillaume Lapaque, den tidligere direktør for "Syndicat des vins de Bourgueil", fortæller, at han var underrettet om, at det toneangivende vinmagasin "Revue du vin de France" overvejede at give Frédéric den 3. stjerne og dermed løfte vingården op i Frankrigs absolutte elite. Denne anerkendelse er nu udsat på ubestemt tid.
Høsten i 2020 blev klaret med hjælp fra familie og de andre vinproducenter Saint-Nicolas-de-Bourgueil og i kælderen er det nu Rémy Mabileau, som skal forsøge at løfte arven efter sin far. Vi håber det lykkes således at vi også fremover kan tilbyde dejlige u-forcerede Cabernet Franc vine fra dette Domaine og nyde fornemmelsen af, at der ikke har været noget hastværk med at få vinene gjort klar, og at det bestemt heller ikke haster med at få dem nydt. Det er bare autentisk Cabernet Franc fra Loire på den allerbedste måde.
“Having visited Frédéric during harvest I have seen his dedicated approach to the picking and sorting, and I have witnessed his meticulous attention to detail first-hand. With that in mind, it is not surprising to me that he makes a range of wines of such obvious appeal. Les Rouillères is frequently delicious, bright and breezy, yet also pure and worthy of our drinking time. For more serious occasions, Eclipse offers a more potent vinous experience. Whichever cuvée you choose, however, the wines all offer top quality for their respective appellations, with pleasure aplenty in the glass”. Chris Kissack "The Winedoctor" - Marts 2017
"L'éclat de l'authentique Cabernet Franc de Loire" La Revue du vin de France #647 – Februar 2021
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter