Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 989,40
Petit Chablis
- 6 stk. 989,40
194,-
258,67 pr. l.
6 stk.
989,40
164,90 pr stk.
Spar 174,60
Anbefalinger
Jeb Dunnuck
89
The 2023 Petit Chablis has a juicy, clean, sappy herb and citrus-driven style as well as medium-bodied richness, nicely integrated acidity, and a clean finish. Coming from a mix of clay and limestone soils and aged 6 months in tank, it's perfect for drinking over the coming 2-4 years. Jeb Dunnuck - Juli 2024
Beskrivelse
Nydelig som skrevet står ”lille” Chablis sammenstukket af frugt fra mellem 25 og 45 år gamle vinstokke, der er opbundet i dobbelt Guyot og passes efter bæredygtige guidelines, den såkaldte ”culture raisonnée”, Vinstokkene står i ler og den berømte Kimmeridgian jordbund på de lidt mindre prestigiøse vinmarker, som omkranser selve Chablis appellationen som i 1944 vandt rettet til at kalde sig Petit Chablis.
Høsten er maskinel, og fremme på vingården presses druerne langsomt for at styrke den aromatiske profil i mosten som efterfølgende forvandles til vin ved lav temperatur i thermoreguleret stål sammen med opformerede gærstammer for yderligere at skærpe vinens frugtprofil. Vinen modner med fuld malolaktisk forgæring i mindst 6 måneder inden den klares, filtreres og tappes på flaske.
En vel nærmest bleg let blomstrende hvidvin med associationer til grønne æbler der bliver suppleret af milde noter af akacie og kaprifolium inden den underliggende citrus tager overhånden. Let uden at være letbenet. I stedet helt tør, ærlig og spændstig med en hel del af den mineralitet, man forventer fra en Chablis.
Producent
Det er lidt af en tilsnigelse at kalde Cellier du Château de Chaume for en vinproducent, i det der er tale om et brand, eller på dansk et registreret varemærke, som i dag tilhører den meget entreprenante Michel Gayot, som siden 2009 har stået i spidsen for SAVDVF (Société d’Achat et Vente Directes de Vins de France) og MLC (Magnien – Lagarrigue – Cairol), som tilbyder en bred vifte af vine fra Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, Maconnais, Beaujolais, og nu også Rhône og Languedoc Roussillon.
En stribe af dem sælges med Cellier du Château de Chaume som afsender, og her er det et par af Michel Gayots nærmeste medarbejdere i skikkelse af Fabien Sauzon, Pierre Vallet og Emmanuel Clement der har stået for samarbejdet med de vinbønder, vinproducenter og kooperativer som leverer frugt og vin til de forskellige cuvéer som sammenstikkes, modnes og tappes på det topmoderne anlæg udenfor Beaune.
Men der eksisterer skam også et Château de Chaume. Det ligger i den lille landsby Corgoloin nogenlunde midtvejs mellem Ladoix og Nuits-Saint-Georges. Et engang sikkert smukt slot med en dejlig have omgivet af gamle træer, som nu henligger som en lidt trist nabo til Domaine Pansiot, men også et slot som gemmer på en spændende og til sine tider krigerisk fortælling om de sidste 500 år i Bourgogne. Læs f.eks. mere her: Château de La Chaume
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chablis er et historisk vinområde i det centrale Nordfrankrig. Rent administrativt tilhører Chablis Bourgogne, om end området geografisk ligger tættere på Champagnes sydligste vinmarker og distancen til det centrale Bourgogne, Cote d'Or, er ca 100 km. Af samme årsag er klimaet i Chablis køligere, og appellationen dækker udelukkende hvidvin lavet på Chardonnay. Jordbunden i de centrale og bedste marker er domineret af den fossilholdige Kimmeridge ler, mens randområderne har større forekomster af Portlandian jord, der overordnet set anses for ikke at kunne give samme høje kvalitet i den færdige vin som Kimmeridge leren. I Chablis findes 4 appellationer: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis, og som det er sædvane for Bourgogne, er status afgjort af markernes beliggenhed og jordbundsforhold. Vinene er sjældent fadlagrede (med undtagelse af visse Grand Cru vine), og fremstår med lettere krop og mere syre end de hvide Bourgognevine fra Cote d'Or .Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter