Fakta
- 6 stk. 1.157,70
Pinot Gris Hagel
- 6 stk. 1.157,70
227,-
302,67 pr. l.
6 stk.
1.157,70
192,95 pr stk.
Spar 204,30
Beskrivelse
Med inspiration fra André Ostertag og Patrick Meyer (grundlæggeren af den såkaldte nye bølge (Père de la Nouvelle Vague) og den ene af de 4 mytiske musketerer (Les Quatre Mousquetaires)), omfavner Lucas Rieffel sammen med vennerne og bysbørnene Catherine Riss og Jean-Pierre Rietsch naturvinsbevægelsen i Alsace, og begaver os med en kollektion, som ikke lige sådan lader sig sætte i bås. Slet ikke fordi Lucas Rieffel de senere år er begyndt at eksperimentere med modning i ældre fade frem for i rustfrit stål, hvilket i kombination med den meget beherskede svovlanvendelse har trukket vinenes profil i en lidt moden retning.
Her gælder det Lucas Rieffels Pinot Gris fra familiens parceller på Hagel-marken, der ligger vis-a-vis Mittelbergheims berømte Grand Cru Zotzenberg og nyder godt af den samme mergel og kalksten i undergrunden, som holder på fugten og dermed hjælper vinstokkene sikkert gennem de tørre perioder.
Høsten er manuel, og druerne transporteres den korte vej frem til kælderen i Mittelbergheim i 30 kilos plastkasser. Her sker der en soignering af klaserne forud for et langsomt helklasepres hvorefter mosten får lov til at sætte sig i nogle dage inden den fyldes på brugte Bourgognefade og forvandles til vin uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Herefter hviler vinen sur Lie i 12 måneder eller indtil Lucas Rieffel finder, at den er klar til at møde flasken uden klaring eller filtrering. Dette er altså ikke blot vin fra økologiske druer, men også vin uden tilsat sukker og/eller syre, uden tilsatte enzymer og med så beskeden svovltilsætning, at den lander i naturvinsfamilien.
En smuk allerede let gylden udtryksfuld Pinot Gris med frydefulde aromaer af moden pære, fersken og citrus, der svæver hen over en underskov af svampe og honning. Mild og fyldig, men også med en lille mineralitet og et lille subtilt syrebid til sidst, som sørger for, at det hele ikke bliver (for) overdådigt.
Dette er som antydet en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi lander i naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent diskrete naturvins-karakteristika
Producent
Domaine André & Lucas Rieffel holder til i et idyllisk gammelt bindingsværkshus i Mittelbergheim i den nordlige ende af den eventyrlige La Route des Vins d’Alsace. Et fredfyldt sted som på ingen måde signalerer, at vi her finder en vinbonde, som funderet på en økologisk og biodynamisk tankegang er kommet i synk med tiden i en sådan grad, at det nærmer sig avantgarde.
Vingården blev grundlagt af Lucas’ farfar, som solgte sin første flaske med Sylvaner i 1946. Dengang var der tale om et blandet landbrug, og rygtet vil vide, at det dengang i høj grad handlede om højt udbytte og så mange flasker som muligt fremfor kvalitet.
Dette ændrede Lucas’ far, da han i 1976 overtog vingården og i højere grad begyndte at fokusere på at druer og producere vine. Kvaliteten steg støt, og med tilkøb af flere vinmarker, og godt hjulpet af Alsace vinenes eksploderende popularitet, blev det rentabelt udelukkende at satse på vin.
Det egentlige kursskifte kom imidlertid først efter, Lucas Rieffel havde fået nøglerne til vinkælderen i 1996. Langsomt og velovervejet begyndte han at ændre på tingene. Først i det små, men snart modnede beslutning om helt at overgive sig til Rudolph Steiners filosofi og månekalenderkalender og implementere de økologiske og biodynamiske principper ude blandt vinstokkene og nede i kælderen, og denne omlægning ledte i 2012 frem til en Demeter-certificering.
En hel del, hvis ikke størstedelen, af inspirationen kom/kommer fra André Ostertag og Patrick Meyer, der holder til i de nærliggende landsbyer Epfig og Nothalten. Og da André Ostertag betragtes som grundlæggeren af den såkaldte nye bølge (Père de la Nouvelle Vague) og Patrick Meyer som den mest kendte af de 4 berygtede, berømte og mytiske musketerer (Les Quatre Mousquetaires), omfavner Lucas Rieffel (sammen med vennerne og bysbørnene Kreydenweiss, Riss og Rietsch) også naturvinsbevægelsen i Alsace.
I kælderen er de rustfri ståltanke således på vej på pension til fordel for små og større brugte fade hvor frugten langsomt og med så lidt intervention som muligt forvandles til vine som efterfølgende får den nødvendige tid at tage på i vægt og kompleksitet inden de tappes på flaske uden klaring og filtrering og uden eller med kun minimal tilsætning af svovl.
Lucas Rieffel ejer i dag knap 11 ha. i bakkerne omkring Mittelbergheim, Barr og Andlau, herunder smukke parceller med Riesling og Gewürztraminer på Grand Cru skråningerne Zotzenberg og Wiebelsberg, og alt efter årgangenes lyksaligheder producerer der i omegnen af 50.000 flasker fordelt på 12-15 forskellige vine.
Lucas Rieffel blev en del af Løgismose familien i januar 2023, og du kan se vores aktuelle udvalg her. Bemærk at Lucas Rieffels vine er så eftertragtede at udvalget altid vil være begrænset og at mængder af de forskellige vine er små.
Oprindelse
Region
Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig. Mod vest flankeres regionen af Vogeser bjergene og mod øst grænsen til Tyskland og Rhin-floden. Vinmarkerne ligger gennemgående på de nedre dele af Vogerserne og spænder over ca 185 km fra nord til syd og ca 40 km fra øst til vest. Bjergene giver læ for nedbør, så trods den nordlige beliggenhed er Alsace er tørt og lunt område med mange solskindstimer. Regionen har af flere omgange været under tysk herredømme, om indflydelsen er tydelig både i flaskeform, druesorter og lokalbenævnelser. Regionen dækker 3 nøgleappellationer: Alsace, Alsace Grand Cru og Cremant d'Alsace og kendes hovedsageligt for hvidvine på Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris og Alsace samt mousserende vine. Der produceres også en smule rødvin på Pinot Noir