Fakta
- 6 stk. 2.167,50
Pouilly-Fuissé Les Perrières 1. Cru
- 6 stk. 2.167,50
425,-
566,67 pr. l.
6 stk.
2.167,50
361,25 pr stk.
Spar 382,50
Beskrivelse
Domaine Dutron, som også markedsfører sine vine som Château Vitallis, er fuldt fokuseret på Chardonnay og producerer bæredygtige terroir-drevne vine i appellationerne Saint-Véran, Mâcon Fuissé, Mâcon Vinzelles og så denne topcuvée fra Pouilly-Fuissé fra et par parceller på Les Perrières, som netop i forbindelse med 20-høsten er blevet løftet op i Premier Cru efter ti år med lobbyisme.
Eller som René Langdahl skrev i januar 2021: ”Den 3. september 2020 fik Pouilly-Fuissé endelig sine 1ers crus og der har sjældent før været mere fornuft og mening i en forfremmelse i Bourgogne. Det var sgu på tide! Ti års formaliseret kamp, slid, skrivebordsarbejde, jordanalyser, granskninger af vejrkort, besøg fra det franske landbrugsministerium, hundrede vis af mails og telefonsamtaler blev forløst i september da statslige pressemeddelelser og proklamationer fra Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé gik ud til folket.”
Det er Denis Dutron og hans søn Maxime, der står bag Domaine Dutron. Måske de vidste hvad der var på vej, måske håbede de bare, vi ved det ikke, men allerede i 2013 valgte de at isolere frugten fra deres 3 små parceller med 35-42 år gamle vinstokke på Les Perrières for at producere denne cuvée som nu i det 8. take kan tilføje Premier Cru på etiketten.
Der er tale om manuel høstet med en soignering af klaserne allerede oppe på Les Perrières forud for den korte tur (1.500 meter) ned til vingården hvor der er tale om helklasepres og en most som får lov til at sætte sig (bundfælde) natten over inden den fyldes direkte i overvejende brugte Bourgogne fade hvor den uden fremmede gærstammer og ved den temperatur som der nu engang er i kælderen langsomt forvandles til vin. Den malolaktiske gæring forceres ikke, men forekommer naturligt i de fleste af fadede i løbet af den knap 11 måneder lange modning. Den endelige cuvée sammenstikkes i stål lige inden den næste høst og herefter følger mindst 6 måneder yderlige i tanken inden aftapningen på flaske.
En smuk krystalklar guldgul Chardonnay med en på én gang elegant, delikat og imponerende næse med associationer til frisk mandel, smøragtig brioche, hvide blomster og gule mirabeller. Fyldig og endnu mere smøragtig i munden, men også med en dejlig mineralitet som sørger for at helhedsindtrykket forbliver velstruktureret, raffineret og spændstigt. Det er ikke for meget at tilføje et lille ”bravo” her. Mange ville forveksle denne vin med Meursault, hvis de smagte den blindt!
Producent
Domaine Dutron, som også markedsfører sine vine som Château Vitallis, har i mere end 100 år ligget i kommunen Fuissé, i hjertet af den prestigefyldte Pouilly-Fuissé appellation. Dutron-familien har været vinmagere fra far til søn siden 1835, Siden 1981 har det været Denis Dutron, der har drevet den nu 17 hektar store ejendom og da han siden 2010 har han haft selskab af sin søn Maxime så er der endnu et fredeligt generationsskifte på vej.
De er fuldt fokuserede på Chardonnay og sammen producerer de terroir drevne vine i appellationerne Saint-Véran, Mâcon-Fuissé, Mâcon Vinzelles samt 4 forskellige take på Pouilly-Fuissé, herunder 2 fra parceller, som for nylig er blevet forfremmet til 1. Cru.
Der arbejdes med lav intervention og økologiske dyrkningsprincipper, som dog tilpasser til de specifikke behov, som de vekslende klimatiske udfordringer byder ind med, og af de samme årsager er der ingen planer om at indlede en konverteringsproces frem mod økologisk certificering.
For 15 år siden var Denis og Maxime blandt de første vinavlere i Macon, der begyndte at dyrke græs mellem vinstokkene for at reducere erosion på skråningerne, og det skabte et blomstrende mikrobielt liv, som tilføjede og stadig tilføjer rigdom til jorden og dermed til vinene, selvom der nu også opereres med en let pløjning i jordoverfladen for at reducere eller allerbedst helt undgå brugen af pesticider.
Løgismose har importeret vin fra Domaine Dutron siden foråret 2022. Du finder det aktuelle udvalg her.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.