Fakta
- 6 stk. 1.504,50
Pouilly-Fumé Nanogyra
- 6 stk. 1.504,50
295,-
393,33 pr. l.
6 stk.
1.504,50
250,75 pr stk.
Spar 265,50
Anbefalinger
winedoctor by Chris Kissack
91
Februar 2023
Beskrivelse
Alain Cailbourdin og hans vine fra Pouilly-Fumé har i årtier været et af de sikreste kort når det kommer til Loire og til Sauvignon Blanc i Løgismoses sortiment, og lige så længe har det handlet om åbneren Boisfleury, de 2 stålsatte cuvéer Le Cris og Les Cornets samt den efterhånden mytiske fadlagrede Triptyque. Stor var overraskelsen derfor da denne Nanogyra pludselig dukkede op i smagelokalet i sommeren 2020. Den første nye vin fra Alain Cailbourdin i mere end 30 år og med en etikette, der stak lidt af, i forhold til det vi plejer at se.
Efterfølgende viste det sig, at der ikke var tale om rigtig en nyhed, men derimod om et "facelift", hvis vi lige låner et udtryk fra bilismens univers. Der var og er tale om en let justering af den hidtidige Les Cornets, hvor man har smidt en del af frugten ned i basisvinen, så denne vin nu udelukkende produceres på frugt fra parceller, hvor jordbundens kimmeridgiske kalksten er særlig rig på forsteninger af små kommaformede østers kaldet nanogyras virgulas. Navnet Nanogyra er således en hilsen til nogle små skaldyr, som levede for 140 millioner år siden, og som nu er med til at definere vinens profil.
Der er tale om frugt fra 35-45 år gamle vinstokke. Høsten er som altid maskinel, og selvom druerne var næsten perfekte blev der foretaget en soignering, da de ankom til kælderen. Herefter blev alle stilke fjernet forud for presningen hvorfra kun den fritløbende most blev anvendt. Alain Cailbourdin og hans søn Loïc - som nu arbejder skulder ved skulder med sin far - eksperimenterer ikke med indledende koldgæring, men derimod med direkte alkoholisk gæring uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Vinen er modnet i 8 måneder hvor bundfaldet de første 6 regelmæssigt er blevet fedtet ind i vinen for at forøge det mineralske aftryk. Herefter er den endelige cuvée sammenstukket og filtreret inden den tappes på flaske.
En dejlig vin med netop det cremede udtryk som er blevet Alains og nu også Loïcs signatur. Mildt blomstrende med dejlige noter af fersken og abrikos som bliver iscenesat af moden citrus og nærmest salt mineralitet. Når man kender historien fornemmer man næsten de der østers! Fyldig, nærmest rig og også en lille smule røget og så med signifikant mere pulserende syre end i de seneste år. Det er bare vederkvægende!
Lidt fyldigere end mange af Sancerre vinene ovre på den anden side af Loire-floden og lige til at tage med ud i det salte køkken. Prøv den for eksempel til en gang Quenelles de Brochet. Den kvintessentielle gratinerede fiskebolle, der indledningsvis langsomt pocheres i en intens suppe kogt på geddens hoved og ben.
Producent
Domaine Cailbourdin blev etableret af Alain Cailbourdin. Han kom til Pouilly-Fumé for at hjælpe til under høsten, mens han gik på universitetet, og så var der hende der den lokale pige med det dejligste smil og det helt rigtige glimt i øjet. Alain slap aldrig væk igen, men arbejdede i stedet for en række forskellige producenter, og i 1980 producerede han i et hjørne af sin arbejdsgivers kælder for første gang sin egen vin fra 2 ha., som han havde fået råd til at købe året før.
I dag råder Domaine Cailbourdin over knap 18 hektar fordelt på 35 små veleksponerede parceller spredt ud over hele Pouilly-Fumé appellation. Omkring halvdelen er gamle vinstokke plantet i 1960'erne eller tidligere og den anden halvdel er yngre vinstokke fra udvalgte kloner, som Alain Cailbourdin selv har stukket i jorden.
Alain tilhører den yngre generation af vinmagere, som er dedikeret til kvalitet, og ikke bare store mængder af vin. Udbytterne er lave, metoderne er traditionelle og så er Alain en "terroirist", der tror på, at arbejdes skal gøres i marken, og at vinene siden skal fremstilles med et minimum af manipulation, så de får lov til at udtrykke netop de unikke karakteristika, som årgangen, mikroklimaet og især jordbunden bidrager med.
I de franske medier har vinene fra Domaine Cailbourdin været placeret blandt de bedste i Pouilly-Fumé i mere end 30 år, og også de engelsktalende guider blev tidligt venligt stemte. For eksempel noterede en ung Robert Parker, dengang han stadig selv dækkede Loire, at Alain Cailbourdin var "One of Pouilly-Fumé's Best Producers ****", og Wine Enthusiast har slet og ret klassificeret Alain Cailbourdin som en "Great Loire Producer", lige siden de pippede med flaget for ham første gang omkring årtusindeskiftet.
I de sidste 10 år har Alain haft den glæde at opleve at hans søn Lïoc har valgt at gribe stafetten, og i dag er det i stadig højere grad ham, der sætter dagsordenen og i takt med tiden trækker Domaine Cailbourdin i en stadig mere bæredygtig retning. Således har man i dag taget det adskillige skridt videre end dem der foreskrives i den franske Terra Vitis doktrin om at velsmagen altid skal være funderet på respekt for naturen og de mennesker som er involveret i produktionen. Således er det længe siden vinstokkene har været udsat for herbicider og pesticider. For flertallet af parcellernes vedkommende får høstmaskinen lov til at blive stående i garagen til fordel for den manuelle plukning af druerne, og når først høsten er i hus bliver familiens fåreflok sluppet løs blandt vikstokkene helt frem til knopspring i foråret.
Alain og Lïoc Cailbourdin producerer 4 forskellige vine, og selvom udstyret har fået en makeover i 2020 og en af vinene har taget navneforandring så er der i bund og grund tale om de samme terroirdrevne vine som vi i sin tid faldt for in introducerede i Danmark i Løgismoses Vinklub. Det vil sige 3 vine, der er Sauvignon Blanc klassik fra forskellige jordbundstyper, som gærer i stål uden fremmede gærstammer og modner længe på bærmen, og så en 4. vin, der alle årene har været Alain Cailbourdin's stolthed. En vin hvori han prøver at forene Sauvignon Blanc frugt, jordens mineralitet og fadets krydderi i et udtryk, der på én gang er kompleks, koncentreret og harmonisk.
Du finder de vine vi aktuelt har i sortiment fra Domaine Cailbourdin her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Pouilly-Fumé ligger i den indre del af Loire dalen i det nordlige Frankrig og er sammen med nabo appellationen Sancerre blandt Loire dalens mest kendte og eftertragtede appellationer. Modsat Sancerre produceres der kun hvidvin i Pouilly-Fumé og eneste tilladte druesort er Sauvignon Blanc. Appellationen dækker ca 1200 ha, og jordbunden består gennemgående af mergel, kalksten og flint. Pouilly-Fumé er sædvanligvis lidt fyldigere end Sancerre og potentielt blandt verdens fineste udgaver af druesorten Sauvignon Blanc.