Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 1.453,50
Pouilly-Fumé
- 6 stk. 1.453,50
285,-
380,- pr. l.
6 stk.
1.453,50
242,25 pr stk.
Spar 256,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
87
Rebecca Gibb - Juni 2023
Beskrivelse
Annick Tinel er klar i spyttet, når hun siger, “I am driven by the desire to preserve the typicity of my wines, reflective of their origins, and their terroirs”, og efterhånden har hun så mange årgange under bæltet, at hendes vine taler for sig selv.
Det er genkendelse og bekræftelse, der rammer ens sanser, når man smager hendes portefølje af vellavede hvidvine, det starter med dette sammenstik, som i juli 2023 var en af de 5 vine, som Fiona Beckett valgte at medtage i en artikel i The Guardian, hvor hun fabulerede over den skepsis, som nogen kan have overfor druen."Five wines to fall in love with" hed artiklen og vinen fik følgende ord med på vejen: ”Pukka pouilly fumé that reminds you of the fabulous elegance of this grape at its best”.
Vinen, som i Frankrig markedsføres under navnet Génetin (der i hver fald siden syttenhundredetallet i og omkring Pouilly Sur Loire har været et kælenavn for druen Sauvignon Blanc), er funderet på frugt fra små parceller omkring Pouilly Sur Loire og nabobyen Saint-Andelain. Tilsammen 3,8 ha. med op til 35 år gamle vinstokke der alle står i Calcaires de Villiers, der er kalksten rig på fossiler, som daterer sig tilbage fra den kimmeridgianske periode for 150 mio. år siden.
Høsten er maskinel og de hele klaser presses straks de ankommer til vingården hvor mosten får lov til at stå koldt og sætte sig (bundfælde) i et døgns tid inden den gærer til vin med regelmæssige omrøringer i Thermo regulerede rustfri ståltanke hvorefter den modner med gærresterne uden malolaktisk forgæring i 7 måneder frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
Resultatet er en dejlig vin med blomstrende duft af stikkelsbær, honningmelon, snert af passionsfrugt og nyslået græs. Fyldig for typen, men stadig sprødt smagende med citrus, lime, asparges, hyldeblomst og gul blomme samt en let kalket note i baggrunden, der accentuerer friskheden.
Prøv den til røget laks med peberrod, dild og avocado eller lette retter med hvid fisk, dampet spinat og brøndkarsesauce.
Producent
Domaine Tinel-Blondelet ligger et stenkast fra Loire floden lige udenfor den lille by Pouilly-sur-Loire få hundrede meter fra den gamle stålbro der forbinder distrikterne Pouilly-Fumé og Sancerre. Familien begyndte at dyrke druer tilbage i midten af 1600-tallet, og de er således en af de franske familier, der i flest generationer uafbrudt har haft vin avl som levevej.
I de første 300 år var druerne bare en af mange afgrøder, men efter den anden verdenskrig valgte den 11. generation i familien, Camille og Ferdinand Blondelet, at satse stort. De gik i banken og lånte penge. Nye bygninger blev opført ved siden af familiens gamle bolig på Rue René Couard, og i det gamle kælderlokale indrettede man et udskænkningssted, hvor de lokale og hvem der ellers kom forbi kunne stoppe op og få smag for sagerne. Det var en nyskabelse i 1950'erne, og da vinene allerede dengang var gode og Camille og Ferdinand var et charmerende værtspar fik Domaine Tinel-Blondelet tidligt succes.
Annick Tinel-Blondelet fulgte i sine forældres fodspor i 1983 efter at hun havde afsluttet sine studier i vin avl og ønologi på Lycée viticole i Beaune, hvor hun var den ene af bare to kvinder i klassen. Og da hun alt for tidligt mistede sin mand måtte hun påtage sig det samlede ansvar for vingården samtidig med, at hun også skulle passe på sin dengang 7-årige datter.
I dag har Annick mere end 30 årgange på samvittigheden, og hun har fundet ind til en helt særlig delikat balance, som beundres af mange herunder også de franske og internationale kritikere, som år efter år vurderer vinene højt. Og nu ser det så også ud til at fremtiden er sikret, efter at Datterten Márlene har afsluttet sin videregående uddannelse på ESDES Lyon Business School og efter praktik i England, Tyskland, Australien og "hjemme" i Beaujolais, er hun nu vendt hjem til gården, hvor hun tager sig af den kommercielle side, samtidig med at hun prøver at finjustere sin tekniske viden, hvis hun da ikke lige tager en fredelig solnedgangskanotur på Loire-floden.
Annick har erkendt at 100% økologi ikke er en seriøs mulighed så tæt på Loire floden. I stedet er Domaine Tinel-Blondelet i 2014 blevet certificeret efter det franske landbrugsministeriums HVE-standart (Haute Valeur Environnementale), der fastsætter rammer for sprøjtning og gødning for at beskytte og udvikle biodiversiteten.
Domaine Tinel-Blondelet disponerer i dag over 15 ha. i Pouilly Fumé, Sancerre og Pouilly sur Loire fordelt på 21 forskellige parceller og producerer ca. 100.000 flasker fordelt på 7 forskellige vine.
Tinel-Blondelet blev en del af Løgismose familien i 2016, og lige siden har vi tilbud en eller flere af familiens vine. Du finder det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Pouilly-Fumé ligger i den indre del af Loire dalen i det nordlige Frankrig og er sammen med nabo appellationen Sancerre blandt Loire dalens mest kendte og eftertragtede appellationer. Modsat Sancerre produceres der kun hvidvin i Pouilly-Fumé og eneste tilladte druesort er Sauvignon Blanc. Appellationen dækker ca 1200 ha, og jordbunden består gennemgående af mergel, kalksten og flint. Pouilly-Fumé er sædvanligvis lidt fyldigere end Sancerre og potentielt blandt verdens fineste udgaver af druesorten Sauvignon Blanc.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter