Fakta
- 6 stk. 657,90
- 12 stk. 995,-
2020 - Perlage
Prosecco Extra Dry Rosé Afra Millesimato ØKO/VEGAN
- 6 stk. 657,90
- 12 stk. 995,-
129,-
6 stk.
657,90
109,65 pr stk.
Spar 116,10
12 stk.
995,-
82,92 pr stk.
Spar 553,-
Anbefalinger
Falstaff Magazin
91
Othmar Kiem, Simon Staffler - November 2021
Meininger MUNDUS VINI
Gold Medal
Mundus Vini 2021
Beskrivelse
Seneste Proseccco fra de kreative folk nede hos Perlage, som ud over at være økologisk også er produceret ud fra det såkaldte VEGAN-princip, der kort fortalt betyder, at producenten kan dokumentere at hverken druerne, mosten eller vinen på noget tidspunkt har været i kontakt med de animalske proteiner, der ellers hyppigt anvendes i den konventionelle produktion f.eks. ifm. klaring og filtrering af vinen.
Vinen er skabt på manuelt høstede druer fra de lidt fladere marker i Treviso, der ligger med udsigt op mod de smukke skråninger i Valdobbiadene og Cornegliano. Der er overvejende tale om Glera-druen, som vi gør i tiden godt måtte kalde Prosecco, men derudover er der også anvendt 10-15%, der viniferes til rødvin og blandes i hvidvinen indtil man rammer den ønskede sarte rosa nuance. Vinen er herefter autoklaveret i 6 måneder (gæret på ny under tryk så kulsyren fra fermenteringen danner de fine perler) inden den er tappet på flaske forsynet med en Champagne prop.
Den skænkes med små, blide vedvarende bobler og selvom den kalder sig Extra Dry kommer den med 15g. restsukker, der gør den til et charmerende bud på det, der skal i glasset, når man mingeler rundt og venter på, at måltidet eller den helt store fest skal begynde.
Meget aromatisk i næsen med duft af jordbær, kirsebær, hindbær samt subtile noter af blomster, der leder frem til en god imødekommende balance mellem friskhed og blide bobler. En saftig mundvandsdrivende affære!
Servér den helt enkelt en kurv friskplukkede solvarme jordbær, til en ikke alt for sød jordbærsorbet eller eventuelt indehaveren af hovedrollen i en Spritz funderet på Contratto Aperitif og et skvæt danskvand.
Producent
Vi tøvede længe, da vi skulle finde den rette samarbejdspartner i det hastigt ekspanderende mekka for italienske bobler mellem Valdobbiadene og Cornegliano oppe i Venedigs smukke frodige bagland. Vinmarkerne skiftede ejere i et tempo, som ikke oplevede andre steder i Italien. Nye vingårde blev ved med at dukke op, og når først vi blev begejstrede falmede vinene hurtigere end en blomstrende buket fra marken, som ikke fik vand.
Først i 2014 kom vi i mål, da vi besøgte Perlage på Vinitaly i Verona. Vi havde besøgt vingården et par år tidligere men kunne ikke få enderne til at mødes, men nu var vi blevet mere fokuserede på økologi og Perlage’s eksportchef Elena Brugnera havde opdaget at hun ikke lige kunne sparke døren ind til det danske marked fordi de fleste danske importører hun havde mødt bekymrede sig mere om prisen end kvaliteten.
Historien om det Perlage vi kender i dag tog sin begyndelse i 1980’erne da de 7 Nardi brødre så småt skulle til at finde ud af hvorledes de skulle føre det deres forældre (Tiziano og Afra Nardi) have skabt videre, og på et eller andet tidspunkt modnede beslutningen om at begive sig ud på en opdagelses og dannelsesrejse hvis endemål de ikke kendte. De ville være de første der konverterede til økologisk landbrug i Valdobbiadene og de ville være de første, som producerede økologiske Prosecco vine.
Her mange år senere mindes Ivo og Claudio Nardi, at papirarbejdet var det nemmeste, hvorimod vinstokkene ikke helt var med på ideen. I starten opførte de sig som junkier, der var blevet tvunget til at være clean overnight, og oppe på deres del af den berømte Riva Moretta skråning tog det 10 år de begyndte at druer, der var bedre end de konventionelle.
For Nardi familien og deres ansatte er økologien blevet en passion som rækker langt ud arbejdet i vinmarken og de rammer som den økologiske disciplin beskriver. Så ud over fraværet af fremmede gærstammer og reduktion af sulfitter handler det også om solpaneler der opvarmer vandet, CO2 neutrale kontormiljøer, nye lettere flasker og etiketter, der kan lynes af flaskerne inden de afleveres til genbrug.
Det kan lyde frelst, men det gør ikke så meget, når vinene smager som de gør. Vinene vinder hvert år et hav af priser, ligesom de hædres i de italienske guider og de er stadig alene om at producere en helt svovlfri og vegansk Prosecco.
Oprindelse
Region
Veneto er en stor og betydningsfuld vinregion i det nordøstlige Italien. Regionen er rig på vintyper, og har gennem de seneste årtier nydt voksende anderkendelse. Der produceres en bred vifte af rødvine fra de lette Bardolinoer ved Gardasøen til de kraftige og alkoholrige Amarone vine fra Valpolicella. I nordøst produceres den mousserende Prosecco på Glera druen, og Soave har for længst slået sit navn fast for blomstrende, friske hvidvine på Garganega og Trebbiano. Der dyrkes i stigende grad internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.Distrikt
Prosecco DOC dækker samlet 9 provinser i de to regioner Veneto og Friuli Venezia Giulia i det nordøstlige Italien. Prosecco er navnet på en by, som distriktet er opkaldt efter, men også på den grønne drue, der primært benyttes, og som også kendes som Glera. Op til 15% andre druer må benyttes i blandingen og er typisk Chardonnay, Pinot Bianco og Pinot Grigio samt et par lokale sorter. Appellationsreglerne inkluderer både stille og mousserende vine, selvom hovedparten af produktionen er mousserende og let mousserende (frizzante). Vinene gøres mousserende ved hjælp af tankmetoden, som er hurtig og mindre omstændig end den traditionelle metode, som dog også kan anvendes. Rosé Prosecco lavet på Pinot Noir er blevet tilladt fra 2020.
De fleste vinstokke dyrkes som pergola og ofte med andre afgrøder dyrkes neden under pergolaerne. Sødmegraden i vinene kan variere, men hovedparten er let sødmefuld og markedsføres som Extra Dry