Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 1.371,90
Ribera del Duero Cosecha
- 6 stk. 1.371,90
269,-
358,67 pr. l.
6 stk.
1.371,90
228,65 pr stk.
Spar 242,10
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
92
Ribera del Duero 2023 Special Report. Tim Atkin - November 2023
Beskrivelse
Dette er den 10. udgave af den spændende rødvin fra Bodegas Montecastro siden Carlos de la Fuente blev indsat som vinmager i 2012, da Hacienda Monasterio erhvervede aktiemajoriteten, og vi tør godt kalde det Carlos sammen med Guillermo Laguna og Francisco Núñez Moreno har stået i spidsen for, for en smuk forvandling.
Carlos erfaring kommer blandt andet fra hans tid sammen med Peter Sisseck, som flere gange har krediteret Carlos for at være blandt de mest talentfulde vinmagere i Ribera del Duero, og denne 2021 er da også meget vellykket. Måske bedre end 2019’eren, som var foreløbige kulmination for Carlos, og 2021 kategoriseres da også som en topårgang i Ribera del Duero. Sammen med 2019, 2010, 2004 og 2001 den bedste i det nye millennium!
Tempranillo spiller den altdominerende hovedrolle, men små mængder Cabernet Sauvignon bliver de fleste år stadig inviteret med til festen, for, som Carlos udtrykker det, ”at raffinere profilen”. Der høstes fra vinstokke, der blev plantet i 2002 på 5 forskellige højt beliggende parceller (860-923 m.o.h.), som lige fra starten har været kultiveret uden kunstvanding og efter økologiske principper, om end man endnu ikke har fundet det opportunt at ansøge om (og betale for) de officielle stempler.
Druerne plukkes i hånden i de tidlige morgentimer med en sortering allerede i vinmarken, og fremme på vingården fjernes hovedparten af stilkene, men de sidste år har en del af de smukkeste hele drueklaser også fået lov får lov til at komme med op i det rustfri stål og cementtanke, hvor de forvandles til vin uden tilsætning af fremmede gærstammer. Herefter følger 18 måneder i 40% nye og resten 1 og 2 gange brugte franske fade fra Allier. Vinen omstikkes adskillige gange undervejs, og til sidst tappes den endelige cuvée på flaske uden klaring og filtrering.
Som vanligt en farverig, men bestemt ikke overekstraheret vin med dejlig duft af brombær, blåbær, mørke kirsebær, vanilje og lakrids med undertoner af friske urter, der smukt balancerer fylden og det høje alkoholindhold. Saftig og insisterende på en charmerende måde.
Prøv den sammen med retter hvor velkrydret, mørt og saftigt kød er i centrum. For eksempel en braiseret lammebov med løg, chorizo, oliven og stegte artiskokker.
Producent
Bodegas Y Vinedos Montecastro er en af de mange nye vingårde som er skudt i den øvre Duero-dal i takt med at vinene fra den iberiske kontinentalsokkel blev "talk of the Town" i hele vinens verden.
Oprindeligt var det den franske vinmager Bertrand Erhard's projekt. Sammen med nogle passionerede og ikke mindst velhavende venner købte han tilbage i 2002 fem forskellige geologiske interessante og højtbeliggende (880-923 moh.) parceller på til sammen 27 ha. lidt vest for Peñafiel og ikke langt fra Vega Sicilia og Domino De Pingus.
Bortset fra et hjørne med op mod 100 år gamle vinstokke blev der plantet nyt overalt, men i modsætning til mange af de andre "nybyggere" valgte man klassiske og lokale kloner af Tempranillo for at fastholde det autentiske udtryk, som Ribera del Duero's succes var funderet på. Samtidig blev den berømte arkitekt Roberto Valle sat til at tegne og opførte en helt ny vingård med det ypperste udstyr på markedet, og i februar 2007 spadserede projektets allerførste vin ind i kontoret hos The Wine Advocate hvor Robert Parkers mand i Spanien Jay S. Miller kvitterede med 92 point.
Desværre ramte recessionen også Bodegas Montecastro, og i 2012 så man sig nødsaget til at sælge aktiemajoriteten til Bodegas Hacienda Monasterio, og derfor er det i dag Carlos de la Fuente's og Peter Sisseck's team som ikke bare bringer Bodegas Montecastro videre, men også tilfører vinene en elegance som er ganske enestående.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter