Fakta
- 6 stk. 11.704,50
2018 - Dominio de Pingus - 1,5l
Ribera del Duero Flor de Pingus - MAGNUM
- 6 stk. 11.704,50
2.295,-
1.530,- pr. l.
6 stk.
11.704,50
1.950,75 pr stk.
Spar 2.065,50
Anbefalinger
Guía Peñín
96
Guía Peñín 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
94+
Luis Gutiérrez - September 2020
Tim Atkin - Master of Wine
96
Top 100 report 2020/21
Decanter Magazine
96
David Williams - Januar 2021
Beskrivelse
Ovenpå den knappe 2017-årgang, hvor Peter Sisseck i de tidlige morgentimer den 28. april mistede halvdelen af høsten på grund af frost, er Flor de Pingus i 2018 tilbage i fuld produktion og Peter beretter at der samtidigt var tale om smukt modne og nærmest perfekte druer da han igen at sætte høsten i gang lidt tidligere end mange andre. Således er druerne plukket i perioden 16. september til 8. oktober, hvilket var omkring en uge tidligere end gennemsnittet.
Flor de Pingus bliver nu som før skabt på frugt fra delvist lejede vinmarker nær de to parceller Barrosso og San Cristóbal, der føder selve Pingus. Vinstokkene er blot yngre, men med planter på 40-60 år er der stadig tale om velvoksne vinstokke, hvis rødder trænger dybt ned i undergrunden og bidrager med stor mineralitet til vinen samtidig med at de er så vidt forgrenede at de kan tære på vinterens nedbør så stress undgås i de tørre sommermåneder.
Peter Sisseck eksperimenterer med en del hele drueklaser blandt de let knuste druer, der gærer til vin i 2.000 liters egefade, hvor det meste overlades til naturen. Den er modnet 14 måneder på en blanding af omkring 30% nye franske fade og franske fade, der har været brugt først til Flor og siden til Pingus, hvorefter vinen er sammenstukket og tappet på flaske i juni 2020 uden forudgående klaring eller filtrering.
Flor de Pingus er på mange måder et spejl af Pingus, og kvalitets- og stilforskellene er langt mindre end prisskiltet indikerer. Især i de første år efter frigivelsen, hvilket tilbage i 2008 fik Robert Parkers daværende mand i Spanien Jay Miller til at konkludere, at "In the price/quality sweepstakes, this might be Spain's finest wine."
Sådan er det såmænd stadigvæk og selvom prispunktet måske ikke ligefrem e det de fleste opererer med en mandag aften. Flor de Pingus er langtfra så superkoncentrerede som tidligere, men der er stadig pænt med smæk på. Spanien fornægter sig ikke. Her er masser af blommer, violer og vilde krydrede urter, som legesygt danser med de generøse varme krydderier fra fadene. Kraftfuld og fyldig, men samtidig båret frem af en underliggende frisk, salt mineralitet, som på underfundig vis nok engang får tanniner til at glide i baggrunden.
Producent
Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine - om nogen - har opnået så stor international anerkendelse som Pingus. Således er Pingus en af de meget få vine, der i nyere tid er blevet føjet til rækken af verdens mest eftertragtede vine og i dag rangerer den på linje med f.eks. Coche-Dury's Corton Charlemagne, Guigal's "LaLaLa" vine og Giacomo Conterno's Barolo Monfortino for blot at nævne 3 af de største.
Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.
Peter kom til Spanien i 1993 for at lede et nyt projekt finansieret af danske investorer. Han fik en stor pose penge til at udvikle Hacienda Monasterio i Ribera del Duero til et mønster vinbrug, men sideløbende med det puslede han i sin sparsomme fritid med sit eget lille projekt funderet på købte Tempranillo druer fra et par små parceller med gamle vinstokke ikke langt fra de vinmarker der støber det stof legenden Vega Sicilia er skabt af.
Projektet fik navnet "Pingus" som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995'er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.
Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endelig de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.
Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.