Fakta
- 6 stk. 20.374,50
2019 - Dominio de Es - 0,75l
Ribera del Duero La Diva
- 6 stk. 20.374,50
3.995,-
5.326,67 pr. l.
6 stk.
20.374,50
3.395,75 pr stk.
Spar 3.595,50
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
99
Production is tiny at only 450 bottles, partly because of a May frost in 2019, but this is one of the world's greatest red wines, so well worth tracking down. Is it a diva? It's certainly restrained and possibly a little haughty, mixing Tinto Fino and 5% Albillo Mayor from sandy limestone soils. Elegant, detailed and refned, it's the Musigny of Ribera de Duero, with lovely precision, freshness and complexity, well-integrated new oak, plenty of minerality and incredible length. #2 Spain Top 100 Ribera del Duero 2021 - Tim Atkin - November 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
96-97
Luis Gutiérrez - Juni 2021
James Suckling
97
James Suckling - Oktober 2021
Beskrivelse
I Løgismose er vi så heldige, at vi få lov til at arbejde med og tilbyde mange fantastiske vine, og langt hen ad vejen er det diversiteten, forskellighederne, som er vores drivkraft. Alligevel er det noget ganske særligt, når vi hvert år får lov til at modtage nogle ganske få kasser af denne stærkt limiterede vin, som vi var så heldige at smage allerede i 2014 inden de allerførste flasker fra den debuterende 2012-årgang overhovedet, kom på markedet.
Siden har vi med fryd og respekt fulgt Divaen, som nu er vokset op på siden af både legendariske Vega Sicilia og Peter Sissecks Pingus og på grund af sin sjældenhed en af de, måske den, mest ombejlede vin på den iberiske halvø. En vin, som de allerfleste må nøjes med at drømme om at få lov til at smage.
Der er tale om frugt fra en nordvestvendt sandet kalkstensrig terrasse i 950 meters højde med en kaosbeplantning af ældgamle u podede Tempranillo og Albillo vinstokke, som angiveligt har overlevet fordi den lille vinmark er muromkranset. 0,35 ha. er der tale om og færre end 1.000 vinstokke fordi de er sat dengang vinbønderne gerne ville være sikre på, at der var fugt nok til rødderne selv i de tørreste perioder, og da frodigheden ikke ligefrem er vokset med årene, er udbyttet uhyggeligt lavt. I de gavmilde år bliver det blot til 600 flasker, og her i 2019, hvor frosten kom krybende den 4. 5. og 6. maj, er det blot blevet til 450 flasker. Det er ekstremt, men som Bertrand Sourdais formulerer det: "This is the natural consequence of growing this "rara avis" (sjældne fugl).
Druerne er plukket i løbet af et par timer på en lun formiddag den første oktober med soignering af klaserne mens de plukkes. Alle stilke fjernes hvorefter druerne - blå som grønne - går direkte op i et åbent lodretstående egefad på 1.500 liter hvor de med fodtramp og manuelle omrøringer uden temperaturregulering og uden tilsætning af fremmede gærstammer forvandles til vin. I januar flyttes vinen over i to brugte Bourgogne fade hentet til Spanien fra selveste Domaine Romanée Conti og her er den modnet i 22 måneder frem mod aftapningen uden klaring eller filtrering.
En smuk, insisterende, men på ingen måde gumpetung vin, som leverer en subtil frugt, som allerede nu overhaler de søde og krydrede noter fra fadet og bidrager med modne mørke bær og en flot floral aroma. Herefter fortsætter den aromatiske friskhed i munden, og vinen virker allerede meget imødekommende qua de blide tanniner, som skaber en for Ribera del Duero sjælden fløjlsagtig mundfornemmelse. En vin der er lige så charmerende som den er imponerende og sjælden.
Bertrand Sourdais begejstrede note på 2019-høsten: “As many of the vintages that end in number 9, 2019 is so far the best Dominio de Es vintage. Quite dry weather, two heatwaves and the vineyard which, despite these features, did not show any sign of stress. Today, it is hard to understand this situation. The abundant and generosity of rainfall in 2018 may have had something to do. The legacy of the weather in 2018 combined with the dry weather in 2019 has resulted in a great vintage.”
Bertrand Sourdais har de sidste år valgt at inkludere Margarethe Chapelle i sit projekt, og derfor har vi medtaget et lidt underligt, men også smukt billede af vinen. Margarethe er især i biodynamiske og naturvins kredse blevet for sit arbejde med den såkaldte krystallisationsteknik hvor hun inddamper vinen således at vines krystaller bliver synlige som herefter kan analyseres og "sladre" om vinens tilblivelse, sundhedstilstand og udviklingsmuligheder. Lidt ligesom en blodprøve uden sammenligning i øvrigt. Behøver vi tilføje at Margarethe Chapelles analyser viser at vinene fra Dominio de Es er i topform?
Producent
Bodegas Antídoto y Dominio de Es er navnet på den franske vinmager Bertrand Sourdais første egen vingård, som han kunne slå dørene op til i sensommeren 2016 efter et forunderligt jointventure med den spanske agronom David Hernando.
Bertrand blev oprindeligt hentet til Ribera del Duero fra Chateau Mouton-Rothschild af den spanske vinhandler og investor Miguel Sanchez, der tilbage i 1999 var i fuld færd med at opkøbe og revitaliserede oldgamle vinstokke i den øverste og østligste del af regionen. Område som stadig stort set ikke blevet omfavnet af den moderne vinindustri, men da de sammen skabte vinen Domino de Atauta ændrede området status nærmest fra den ene dag til den anden.
Det skete i foråret 2004 da en af Frankrigs mest kendte kritikere Michel Bettane satte sig for sammen med Spanien legendariske vinjournalist, Jose Peñín, at smage de tredive bedste vine Fra Frankrig og Spanien blindt plus et enkelt wildcard som gik til netop Dominio de Atauta angiveligt fordi denne vin udtrykte et jointventure mellem de to lande. Frankrig og Spanien. Og da "Dominio de Atauta" løb med alle roserne foran notabiliteter som Vega Sicilia 1994 og Chateau Latour 2000 blev der skrevet historie.
Desværre blev Miguel Sanchez fanget af den spanske recession og sent i 2009 måtte han opgive at føre Dominio de Atauta videre, og da Bertrand Sourdais ikke kunne blive enige med de nye ejere om det fremadrettede ambitionsniveau valgte han at rejse hjem til forældrenes vingård i Chinon.
Bertrand Sourdais kunne imidlertid ikke slippe fascinationen af de gamle vinstokke i Soria provinsen og lige så snart finansieringen kom på plads drog han tilbage hvor han skabte vinen ”Antídoto” på noget af den frugt, der tidligere endte hos Dominio de Atauta og nogle druer, som David Hernando købte ind til projektet.
Vinen modnede i lånte fade i et hjørne af vinkælderen hos nogle af vennerne i Ribera del Duero, og da den straks blev en succes, åbnede den mulighed for at Bertrand og David kunne investere i og/eller leje flere små spændende parceller med gamle Tempranillo kloner hvoraf flere stadig stod/står på deres oprindelige europæiske rødder, fordi vinlusen aldrig nåede helt op i den øvre Dourodal, og slet ikke ned i den fattige og sandrige klippegrund.
Dette banede vejen for en overbygning, der fik navnet Dominio de Es, som foreløbig består at 2 vine, der produceres i stærkt begrænsede mængder med ambitioner om at bide skeer med Peter Sisseck og Dominio de Pingus, og senest en helt særlig rosévin, som allerede i debutårgangen blev udråbt til at være Spaniens bedste.
Bertrand Sourdais er således ikke længere bare en vinbonde blandt mange andre. Han er blevet den lokale helt ”El Vigneron de las Tierras de Soria”.
Dominio de Es har været en del af Løgismose familien siden efteråret 2014.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.