Fakta
- 6 stk. 45.874,50
2019 - Dominio de Pingus - 0,75l
Ribera del Duero Pingus BIO
- 6 stk. 45.874,50
8.995,-
11.993,33 pr. l.
6 stk.
45.874,50
7.645,75 pr stk.
Spar 8.095,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
99
Luis Gutiérrez - Oktober 2021
Guía Peñín
99
Juli 2021 (Guía Peñín 2022)
James Suckling
99
James Suckling - Oktober 2021
Tim Atkin - Master of Wine
98
#3 på Spains Top100 Ribera del Duero 2021 - Tim Atkin - November 2021
Beskrivelse
Pingus er for længst blevet et ikon, som alle med en ædruelig bankrådgiver bliver frarådet at nærme sig, men det er også en vin som især danske vinelskere bør spare op til at opleve bare en sjælden lang i mellem ikke mindst i det senere årgange hvor vinen synes mere transparent og hvor det derfor er nemmere at fornemme formatet mens vinen stadig er vital og legesyg. Samtidig er det sympatisk, at ikke alle pengene ender i banken, men at en del også bruges til at forankre succesen og til forsøg på at sikre den fremtidige indtjening. Således har Peter Sisseck som en af de eneste vinmagere på planeten betalt kassen for at få installeret ventilatorer/varmluftsblæsere omkring de parceller, som leverer frugten til guldægget Pingus.
Den britiske Master og Wine Tim Atkin har regelmæssigt besøgt Ribera del Duero siden starten af 1990'erne, og siden han for nogle år siden af det lokale Consejo Regulador blev opfordret til at afholde en serie af såkaldte Master Classes for sommelierer, journalister og importører i Storbritannien, er han vel lige nu den person, som har det dybeste kendskab til vinene fra Spaniens førende rødvinsdistrikt.
I efteråret 2021 kom hans 5. rapport som igen kort og godt hedder "Ribera del Duero Top-100”, men reelt er der tale om mere end det. Nemlig et imponerende øjebliksbillede af hierarkiet i Ribera del Duero funderet på smagningen af de senest frigivne vine fra stor set samtlige producenter i distriktet. Denne gang 537 vine fra 148 Bodegaer, og det interessante er, at i alle de 5 år, som rapporten er blevet udarbejdet, er det de samme 3 Bodegaer, som kærligt lægger arm og de 3 topplaceringer, nemlig legenden Vega Sicilia, den nye duks i klassen Dominio de Es og så Peter Sisseck og hans Dominio de Pingus som her i 2019-årgangen havner på 3. pladsen og får disse ord med på vejen:” The latest Pingus release doesn't quite scale the heights of the 2018 release, but this is still one of the very best wines in the region and Spain for that matter. Aged in older wood – there have been no new barrels since 2012 - it comes from two neighbouring parcels in La Horra (Barroso and San Cristóbal). Spicy, silky and almost delicate on the nose, it's a deftly wooded, refned red with fligree tannins, raspberry and wild strawberry fruit and understated density and concentration.”
2019 var et varmt og regnfattigt år i Ribera del Duero, hvor Peter Sisseck satsede ved at lade lidt flere drueklaser blive hængende på vinstokkene for at undgå for meget alkohol og for voldsomme tanniner. Han kalkulerede rigtigt. Takket være de meget gamle vinstokke var der (langt nede) netop vandreserver nok og fra den 26. september og den følgende uges tid, plukkede hans høstarbejde smukt og meget homogent modnede druer.
Peter leger lige som mange andre af tidens vinmagere, der er oppe på beatet, med vinifikation af de hele drueklaser, og her i 2019 var det næsten halvdelen af klaserne, hvor stilkene var så smukt modne, at de kom med op i de 2.000 liters franske fade, hvor Pingus kommer til verden. Det har i et par år været slut med nye fade og i stedet anvendes franske 228 liters fade, som er blevet brugt til Flor de Pingus en enkelt gang. I 2018 trådte Peter en lille smule mere på fadbremsen. En del af vinen forblev således oppe i et af de store fade i alle 21 måneder frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering.
I Løgismose elsker vi Peter for alt, hvad han står for. Hans konstante stræben efter det bedre, hans selvkritik og intelligente anskuelse af winemaking og ikke mindst hans evne til at forvandle druer til noget helt særligt uanset hvor i verden, han rører ved dem. Hvorvidt denne 2019’er et lille bitte step down i forhold til 2018, som Tim Atkin antyder , eller dette er den bedste Pingus, behøver vi ikke tage stilling.
"Year after year when we do our annual tasting Pingus stands out as would be expected. But in the last couple of years much more than ever. I really have no explanation. Is it the the Biodynamics? The vineyard management in general, the age of the vines, the vinification. I cannot mention a single factor. I guess the answer ŝƐ in the combination of all. Maybe it is just because we have also matured as “wine” growers. The result is surprising; as good as Flor and PSI are͕the moment you stick your nose into 2019 Pingus you are lifted to another sphere. It is all about transparency. Crystallinity. The wine is very clean in the nose although a bit closed to start with. But in the glass, it just gains “momentum”. Folds out. The texture and the length of the wine is really interesting because it seems so complete. Perfect. Real. True. I often say this (Peter and the wolf-like) but this is the most perfect Pingus we have ever made … It only took 25 years!!!!!" - Peter Sisseck
Producent
Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine - om nogen - har opnået så stor international anerkendelse som Pingus. Således er Pingus en af de meget få vine, der i nyere tid er blevet føjet til rækken af verdens mest eftertragtede vine og i dag rangerer den på linje med f.eks. Coche-Dury's Corton Charlemagne, Guigal's "LaLaLa" vine og Giacomo Conterno's Barolo Monfortino for blot at nævne 3 af de største.
Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.
Peter kom til Spanien i 1993 for at lede et nyt projekt finansieret af danske investorer. Han fik en stor pose penge til at udvikle Hacienda Monasterio i Ribera del Duero til et mønster vinbrug, men sideløbende med det puslede han i sin sparsomme fritid med sit eget lille projekt funderet på købte Tempranillo druer fra et par små parceller med gamle vinstokke ikke langt fra de vinmarker der støber det stof legenden Vega Sicilia er skabt af.
Projektet fik navnet "Pingus" som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995'er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.
Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endelig de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.
Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.