Fakta
- 6 stk. 586,50
Ribera del Duero Roble Altos de Aranda
- 6 stk. 586,50
115,-
153,33 pr. l.
6 stk.
586,50
97,75 pr stk.
Spar 103,50
Beskrivelse
Denne Ribera del Duero fra Altos de Aranda er en ny vin fra den i Madrid bosatte iværksætter William Long og hans team, der er dedikeret til at producere, designe og markedsføre autentiske spanske vine til konkurrencedygtige priser. Vinen er mere eller mindre funderet på de tanker, som den britiske Master og Wine Sarah Jane Evans gjorde sig i Decanter Magazine i 2018 i en artikel, som handlede om, at flere og flere vinimportører klagede over, at de havde svært ved at finde vine, som de selv kunne lide, og som deres kunder også havde råd til at købe.
William Long og hans partner Fernando Mora henvendte sig til den berømte i Aranda de Duero bosatte vinmager og konsulent Juan Ayuso og spurgte, om han havde lyst til at trække lidt i sit vidt forgrenede netværk og være med til at skabe et nyt brand, som forbrugerne skulle forbinde med tidlig og seriøs drinkability fra Rivera del Duero til overkommelige priser. Det ville Juan Ayuso gerne, og i løbet af 2019 blev en række højt beliggende parceller med Tempranillo, som blandt andet blev forvandlet til vin på Bodega Tierra Aranda og Bodegas Arzuaga, udpeget som mulige kilder til projektet. Efter høsten tog Juan Ayuso og Fernando Mora så på tourné rundt til de forskellige Bodegaer og smagte sig frem til de vine, som de gerne ville byde på og frikøbe.
Dette er således en vin, som er sammenstukket og færdigmodnet i en af de kældre i Aranda de Duero, som Juan Ayuso konsulterer, og den er funderet på vine, der er produceret i forskellige Bodegaer, som også samarbejder med Juan Ayuso. Vinene i den endelige cuvée har det til fælles, at de alle er skabt på frugt fra højt beliggende vinmarker (+800 meter) omkring Aranda de Duero, og brandet har derfor fået navnet Altos de Aranda med tilføjelsen High Altitude Vineyards.
Første vin var en helt ungdommelig Tempranillo gæret og modnet i rustfrit stål og nu følger William Long og Fernando Mora nu op på deres tidlige succes med denne vin, der er skabt på frugt fra de samme kilder, men med en tilføjelse af en kort fadlagring (i form af 3 måneder på amerikanske og franske fade) til de 6 måneders modning i stål, som 2019’eren ”nøjedes” med, og det betyder, at vinen tappes som en Roble.
Vi tør godt kalde resultatet for en mild opgradering, hvor den korte fadlagring lige tager toppen af den i Tempranillo-druen indbyggede robusthed uden friskheden på nogen måde går fløjten. I stedet bare dejlig aromatisk med fine noter af modne kirsebær og brombær og ikke mindst med en lille mineralitet, som løfter og nuancerer eftersmagen.
Producent
At kalde Altos de Aranda for en vinproducent er nok at spænde buen idet der reelt er tale om et brand, som den i Madrid bosatte iværksætter William Long og hans team, har udviklet og siden registreret i efteråret 2019. Firmaet hedder Long Wines og er dedikeret til at producere, designe og markedsføre autentiske spanske vine til konkurrencedygtige priser. Og de har fundet en niche i et marked hvor alt for mange vine som forbrugerne gider betale for, bliver markedsført for tidligt eller simpelthen bare ikke smager godt nok.
William Long er oprindeligt brite, men snublede ind i vinens verden, da han tog et par semestre på Universitetet i Bordeaux og siden blev forelsket i Spanien og dets vine, da han vandt et WSET-stipendium og rejse rundt i Spanien. Det blev til job hos forskellige britiske vinimportører inden turen gik til Spanien og en stilling som international marketings direktør hos United Wineries. Her fulgte han i 2006 kurser i Advanced Management i Wharton, Philadelphia, og det ansporede ham til efterfølgende at etablere Long Wines, som i 2019 eksporterede i omegnen af 3,5 mio. flasker til flere end 30 forskellige lande. Imponerende tail i betragtning af der ved udgangen af 2020 kun var 4 fastansatte medarbejdere.
Brandet Altos de Aranda er et joint venture med den berømte vinmager Juan Ayuso som fra sin base i den gamle vin by Aranda del Douro konsulterer et halvt hundrede forskellige vinproducenter, og det er frugt fra forskellige udvalgte højt beliggende parceller fra disse producenter, som skaber fundamentet for vinene i Altos de Aranda serien. Altså vinene fra de højt beliggende vinmarker omkring Aranda, hvilket også giver anledning til tilføjelsen ”High Altitude Vineyards” på flaskerne.
Aranda del Douros vigtigste turistattraktion er i øvrigt de mere end 7 km. lange tunneler eller rettere vinkældre som siden 14-hundrede tallet er blevet udgravet 6-14 meter under byens gader. Takket være 100-vis af ventilationskanaler (de såkaldte zarceras) er de genialt ventilerede samtidig med at der er en perfekt ensartet temperatur året rundt. Engang var de indbyrdes forbundet, men nu er de fleste gennemgange spærrede og kældrene er privatiserede. Omkring 30 af dem er åbne for turister, og ofte ledsages besøget af et glas eller to fra de Bodegaer, som engang modnede deres vine under byen.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.