Fakta
- 6 stk. 20.145,-
Ribera del Duero Vega Sicllia Unico
- 6 stk. 20.145,-
3.950,-
5.266,67 pr. l.
6 stk.
20.145,-
3.357,50 pr stk.
Spar 3.555,-
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
99 point - Wine of the Year
Overall Red Wine of the Year 2023, Tim Atkin - November 2023
Robert Parker - The Wine Advocate
98
Luis Gutiérrez - Januar 2024
James Suckling
98
Guía Peñín
97
Juni 2023
Jancis Robinson
17,5
Jancis Robinson - September 2022
Beskrivelse
Dette er ifølge eksperten Tin Atkin årets spanske rødvin 2023 og under alle omstændigheder er den mest legendariske spanske vin, som enhver - der bare er middelsvært forelsket i vinens verden - bør unde sig selv at opleve bare en gang i mellem. Således var Vega-Sicilia vores danske ven Peter Sissecks personlige referencepunkt da han etablerede Dominio de Pingus, og han rammer det meget præcist, når han siger, at "vinene fra Vega-Sicilia er unikke, fordi man er lykkedes med nænsomt at modernisere udtrykket uden at miste de indre historiske kvaliteter."
1.000 ha. har man efterhånden at gøre godt med, hvoraf de 210 ha. er tilplantet med vinstokke, som igen på grund af sortsvarianter og 19 forskellige jordbundstyper er opdelt i 64 forskellige parceller. Oprindeligt var det Cabernet Sauvignon, Merlot og de andre Bordeaux druer, som dominerede, men langsomt er druevalget blevet nationaliseret, og i dag er det Tempranillo, som dominerer. Siden 1989-årgangen er Unico således udelukkende blevet produceret på Tempranillo og Cabernet Sauvignon.
Unico henter sin frugt fra 40 ha. med i gennemsnit 35 år gamle vinstokke, som siden 1985 har været kultiveret økologisk, uden man et større nummer ud af det. Høsten er manuel med en sortering såvel i vinmarken som på Bodegaen. Alle stilke fjernes forud for gæringen, som sker i store lodretstående egefade uden fremmede gærstammer hvor også den malolaktiske gæring efterfølgende får lov til at finde sted uden stres, inden den eventyrlige leg med fadene begynder.
En leg som tidligere tog mere end 10 år, men så nu er forkortet for at ramme et mere ekspressivt og finesserigt udtryk med færre oxidative noter. Vinen er primært modnet i små 225 liters nye såvel som brugte franske såvel som amerikanske fade (de amerikanske fremstillet på eget bødkerværksted) og en del af vinen modner også mindst 12 måneder i kælderens store majestætiske gamle fade. Men i forhold til tidligere er der kappet 3 år af fadlagringen, og vinen er tappet "allerede" juni 2020 hvorefter de sidste 44 måneder inden frigivelsen er tilbragt i flasken.
Trods sine 10 år er Unico en vin som belønner lidt tålmodig enten i form af yderligere et par år i en god kælder eller forsigtig dekantering et par timer inden serveringen. Stadig nærmest ungdommelig og med overraskende meget blåt i sit fine farvespil. Naturligvis med vanilje, kokos, chokolade, lakrids, cedertræ og frisk pibetobak fra fadene, men også med herlige noter af saftige kirsebær, mirabeller, blåbær som på forunderlig vis får mere magt efterefterhånden, som vinen kommer til live i glasset. Fyldig, men ikke voldsom. Bare med en herlig aromatik, som bliver båret frem mod subtil elegance fra den allerøverste spanske skuffe af smukt polerede tanniner.
Forunderligt at det er muligt at skabe så stor ”tidlig” drikkeglæde samtidig med at vinen rummer et perspektiv, som gør den næsten tidløs. Både 40, 50 og måske også 60 år i en god kælder skulle ikke være noget problem, og dermed er der tale om en holdbarhed, som kun en håndfuld andre rødvine på planeten stiller i udsigt.
Producent
Vega Sicilia distribueres ikke på normal vis, men overlades til en lille gruppe, som kontrolleres af familien Alvarez, som har ejet Vega Sicilia siden 1982. På det danske marked er det Sigurd Müller i Aalborg, som er den udvalgte, og Løgismose har derfor ingen direkte import. Afhængig af høstens størrelse tildeles Sigurd Müller som herefter tilbydes til Sigurd Müllers foretrukne samarbejdspartnere.
Sigurd Müller profilerer Vega Sicilia således:
I 1859 overtog Don Eloy Lecanda Vega Sicilia fra sin far. Han interesserede sig meget for vinbrug og tog i 1864 til Bordeaux for at købe vinstokke. Han købte 18.000 stokke Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot og Pinot Noir. Vinstokkene blev omtalt som “eksotiske planter til et anerkendt brug” af de spanske myndigheder. I 1888 kom Don Eloy Lecanda i økonomiske vanskeligheder, og i 1903 måtte ejendommen overgå til Antonio Herrero Velázques-Duró. Vinkældrene blev imidlertid lejet ud til Palacio-brødrene, som ansatte “Txomin” (Domingo Garramiola) til at lave vin for dem. Denne blev på stedet, da lejemålet udløb og begyndte at skabe årgangsvine for Herrero-brødrene. I løbet af 20erne opnåede Vega Sicilia sin første store berømmelse og fik adskillige priser. Vinbruget var imidlertid ikke rentabelt, og det blev solgt igen i 1952. Det skiftede ejere et par gange indtil 1982, hvor familien Alvarez, som også er de nuværende ejere, overtog det.
Produktionen hos Vega Sicilia er helt traditionel og naturlig. Vega Sicilia er en vin, der hverken klares eller filtreres, med et gennemsnitligt udbytte, der ligger nede på 1 kg druer pr. vinstok. Bodegas Vega Sicilia er i dag på 120 ha med en druesammensætning, der består af 80% Tinto Fino og 20% Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Hos Vega Sicilia interesserer man sig ikke for kvantitet, men kun for kvalitet og karakter. Nogle år er det således ikke muligt at producere vinene “Unico” eller “Valbuena”.
Vega Sicilias bedste vine tilbringer en minimum 7 år lang og gådefuld rejse på træ. Efter 1 år flyttes vinene fra de store egetræsfade til mindre, næsten nye fade. Derefter flyttes de igen til nye fade for en etårig periode. De sidste 3 år ligger vinene på gamle fade, hvor de omstikkes hver tiende måned. Rejsen ender med 2 års hvile på flasker. Visse årgange lagres dog i længere tid på træ eller flaske før frigivelse. Vega Sicilia har sine egne værksteder, hvor man laver og reparerer fadene. Træet er nøje udvalgt og har en stor indflydelse på vinenes aroma, smag og tannin.
Du finder de vine vi tilbyder fra denne historiske vingård her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter