Fakta
- 6 stk. 3.768,90
Ribero del Duero Le Rosé de Antídoto
- 6 stk. 3.768,90
739,-
985,33 pr. l.
6 stk.
3.768,90
628,15 pr stk.
Spar 665,10
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
93
Joaquín Hidalgo - Juni 2025
Tim Atkin - Master of Wine
93
Tim Atkin - November 2024
James Suckling
93
Zekun Shuai - Juli 2025
Robert Parker - The Wine Advocate
93-94
Luis Gutiérrez - Juni 2025
Beskrivelse
Dette er den 11. udgave af Bertrand Sourdais på alle måder ekstreme rosévin, som tidligt fik ekstra vind i sejlene da det britiske Decanter Magazine bad de to Master og Wines og Spanienseksperter Pedro Ballesteros Torres og Sarah Jane Evans om at udpege Spaniens bedste Tempranillo vine. De kom frem med en liste på 40 vine. Ikke overraskende 39 rødvine og så én rosé i skikkelse af 2015-udgaven af denne Le Rosé de Antídoto. 95 point begavede de den med, samtidig med at den fik følgende ord med på vejen: "A must. A rosé made in the vineyard, with the complexity and depth of the best reds, the freshness of a white and a strong identity. A class in itself: if only more could be made like this."
Le Rosé er blevet til som en Antídoto - en modgift - mod de stride strømme af stylede, industrialiserede og kunstigt tilsmagte spanske rosévine, som skyllede ind på supermarkedernes hylder. I en og samme bevægelse et opråb, et oprør og en manifestation af, hvad det er muligt at præstere, hvis man kompromisløst forsøger at løfte baren for hvad typen rosé skal handle om.
Vinen skabte sensation allerede da de første flasker ramte markedet i sommeren 2014, hvor den blev årets mest omtalte og højest bedømte rosévin først i Spanien og siden på hele planeten, efterhånden som Robert Parker og de andre internationale kritikere fik nys om, hvad det var, den tidligere vinmager på Dominio de Atauta havde kastet sig ud i. Og her godt 10 år senere har vinen med usvigelig sikkerhed modtaget 90 point eller mere hver eneste gang den er blevet bedømt.
Frugten kommer fra vinstokke der står på sandrig klippegrund på en lille lokalitet kaldet La Casilla i 900 meters højde oppe bag landsbyen Soto de San Esteban i det nordøstligste hjørne af Ribera del Duero, hvor små gamle primitive kældre udgravet under vinmarkerne - de såkaldte Bodegas tradicionales de Soto - vidner om, at der har været produceret vin i århundreder. Der er tale om gamle revitaliserede Tempranillo vinstokke oprindeligt plantet i 1900, og de fleste står på deres originale upodede rødder, side om side med næsten lige så gamle Clairette - eller som de hedder lokalt - Albillo vinstokke.
Vinen er her i sin 11. udgave produceret på næsten lige dele Tempranillo og Albillo plukket i de tidlige morgentimer. De hele klaser presses nænsomt, og på grund af den høje andel af grønne druer kan Bertrand Sourdais operere med adskillige timers skinkontakt og alligevel ramme tidens helt sarte rosa nuance. Mosten får lov til at sætte sig lidt inden den fyldes på 2 nye franske 600 liters fade hvor den forvandles til vin uden fremmede gærstammer og siden modner frem mod aftapningen uden klaring eller filtrering.
Her er friske røde bær i overflod, en vibrerende saftig citrus, visnende blomster, urter og et subtilt vegetabilsk touch, som i kombination med den fine mineralitet skruer forventningerne i vejret. Derpå frisk og velsmagende med god volumen og søde pikante nærmest dekadente aromaer fra de nye fade. Samtidig meget blid trods strejf at milde tanniner.
En vin som alle der holder af seriøs rosé bør smage mindst én gang, eller endnu bedre engang i mellem!
Producent
Bodegas Antídoto y Dominio de Es er navnet på den franske vinmager Bertrand Sourdais første egen vingård, som han kunne slå dørene op til i sensommeren 2016 efter et forunderligt jointventure med den spanske agronom David Hernando.
Bertrand blev oprindeligt hentet til Ribera del Duero fra Château Mouton-Rothschild af den spanske vinhandler og investor Miguel Sanchez, der tilbage i 1999 var i fuld færd med at opkøbe og revitaliserede oldgamle vinstokke i den øverste og østligste del af regionen. Et område som endnu ikke var blevet omfavnet af den moderne vinindustri, men da de sammen skabte vinen Domino de Atauta ændrede området status nærmest fra den ene dag til den anden.
Det skete i foråret 2004 da en af Frankrigs mest kendte kritikere Michel Bettane satte sig for sammen med Spanien legendariske vinjournalist, Jose Peñín, at smage de tredive bedste vine fra Frankrig og Spanien blindt plus et enkelt wildcard som gik til netop Dominio de Atauta angiveligt fordi denne vin udtrykte et jointventure mellem Frankrig og Spanien. Og da "Dominio de Atauta" løb med alle roserne foran notabiliteter som Vega Sicilia 1994 og Chateau Latour 2000, blev der skrevet historie.
Desværre blev Miguel Sanchez fanget af den spanske recession og sent i 2009 måtte han opgive at føre Dominio de Atauta videre, og da Bertrand Sourdais ikke kunne blive enige med de nye ejere om det fremadrettede ambitionsniveau valgte han at rejse hjem til forældrenes vingård i Chinon.
Bertrand Sourdais kunne imidlertid ikke slippe fascinationen af de gamle vinstokke i Soria provinsen og lige så snart finansieringen kom på plads drog han tilbage hvor han skabte vinen ”Antídoto” på noget af den frugt, der tidligere endte hos Dominio de Atauta og druer fra nogel parceller, som David Hernando købte ind til projektet.
Vinen modnede i lånte fade i et hjørne af vinkælderen hos nogle af vennerne i Ribera del Duero, og da den straks blev en succes, åbnede den mulighed først for at Bertrand og David kunne investere i og/eller leje flere små spændende parceller med gamle Tempranillo kloner hvoraf flere stadig stod/står på deres oprindelige europæiske rødder, fordi vinlusen aldrig nåede helt op i den øvre Dourodal, og slet ikke ned i den fattige og sandrige klippegrund, og siden altså etableringen af Bodegas Antídoto.
Den første vin har fået følgeskab af en særlig cuvée fra de ældste vinstokke samt en rosé og dertil kommer en overbygning, der har fået navnet Dominio de Es, hvor Bertrand Sourdais kan dyrke sin passion for det ultimative i en stribe mikoproduktioner funderet på frugten fra helt særlige parceller med oldgamle vinstokke. Bertrand Sourdais er således ikke længere bare en vinbonde blandt mange andre. Han er blevet den lokale helt ”El Vigneron de las Tierras de Soria”.
Bertrand Sourdais og det vi nu må kalde Bodegas Antídoto har været en del af Løgismose familien siden januar 2012. Se de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.

Næringsdeklaration
.