Fakta
- 6 stk. 1.402,50
2020 - Weingut Dautel - 0,75l
Riesling Besigheimer Wurmberg 1. lage
- 6 stk. 1.402,50
275,-
366,67 pr. l.
6 stk.
1.402,50
233,75 pr stk.
Spar 247,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
92
This is a full-bodied, vital and finely racy dry Riesling with tight tannins and intense, pretty generous fruit and mouth-filling juiciness. In sum, this is a generous Riesling with complex purity and a long, intense and still tannic finish. Stephan Reinhardt - Juni 2022
Eichelmann Deutschlands Weine
91
Eichelmann 2023 Deutschlands Weine
Falstaff Magazin
91
Ulrich Sautter - November 2022
Beskrivelse
Christian Dautel har en stribe små parceller på noget af det bedste Riesling terroir i det stadig upåagtede Württemberg i Heilbronner Land, som de fleste danskere alt for længe intetanende er hastet forbi, hvis de da ellers stadig har taget bilen sydpå. Blandt andet på det ekstremt stejle syd- sydvestvendte Wurmberg, der tvinger Neckar floden ud i et malerisk herresving mellem Hessigheim og Besighem. Et sted der med en stigningsprocent på op til 60 er så stejlt, at det kun er de oldgamle bestemt ikke vedligeholdelsesfri stenmure, som sikrer at de gule fossilholdige, kalkholdige aflejringer (Muchelkalk) og vinstokkene ikke for længst er skredet ned i floden. Et exceptionelt menneskabt terroir som holder på fugten, hurtigt absorberer varmen i løbet af dagen og varmer vinstokkenes rødder om natten.
Druerne er naturligvis håndhøstede med en soignering både oppe på Wurmberg, og nede foran kælderen i Bönnigheim, der ligger små 10 km. fra den berømte skråning. Derpå følger en nænsom presning af de hele drueklaser hvorefter den frit løbende most får lov til at sætte sig (bundfælde) i et døgn eller mere inden den uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol forvandles til vin i rustfrit stål. Herefter modner den ene halvdel af vinen sammen med bærmen i et par gamle fade mens den anden halvdel forbliver i tanken indtil de efter 7 måneder sammenstikkes til den endelige cuvée, som aftappes uden klaring eller filtrering.
Som så ofte med Christian Dautels vine så springer den ikke ligefrem ud af glasset. Her er ingen aromatiserende gærstammer, og derfor er det en vin, man bør give lidt tid i glasset, så den opdager, at proppen er forsvundet, og at det er nu den langsom skal krybe ind under huden på sin banemand m/k. Aromaerne af abrikos, moden pære og saftige røde æbler æble bliver mere og mere intense jo længere tid den er i glasset, og samtidig bliver de urteagtige aromaer og de pirrende noter af mynte stadig mere spændende. Ganske fyldig og trods høj syre nærmest cremet indtil mineraliteten, der har ligget på lur begynder at trække i en friskere retning. Bare så fascinerende!
Indlysende veloplagt til serveringer med fisk eller til sushi, men prøv også at lade den spille op til serveringer hvor de fleste ellers lader de røde vine regere. For eksempel til en grillet kalvekotelet med bagte cherrytomater, timian jus og en risotto tilberedt kalvefold og saft fra grillet citron.
Producent
Hos Weingut Dautel kan de stolt dokumentere at familien har beskæftiget sig med vin avl siden 1510 og at Ernst Dautel og Christian Dautel i henholdsvis tyvende og enogtyvende generation fører traditionerne videre.
Det var dog først i begyndelsen af 1980'erne at Ernst Dautel besluttede at forlade det lokale kooperativ kort efter han var "sluppet ud af" Universitet i Geisenheim. Som så mange andre unge fremadstræbende vinbønder ønskede han at tappe sin egen vin og udfolde potentialet i de vinmarker som havde tjent familien i mere end 500 år. Målet var om muligt producere vine der var lige så gode eller bedre end dem han havde smagt på sine rejser i Italien og Frankrig og inspirationskilde var den store fadlagrede vine fra Bourgogne, Toscana og Piemonte.
Ernst Dautel blev en af pionererne da tyskerne begyndte at genopdage hvad de kunne udrette med Spätburgunder. I 1985 modnede han for første gang frugten fra familiens bedste parceller med Pinot Noir i nye fade fra Bourgogne og samtidigt indledte han en indædt kamp med myndigheder om at få legaliseret Chardonnay i Baden-Württemberg. Han fik sine tilladelser, og i årene frem mod årtusindskiftet blev han kendt som "Der Wilder Barriguewinzer" og et forbillede for en hel generation af vinmagere som satsede på at skabe autentiske Chardonnay, Weissburgunder og Spätburgunder vine, der kunne begå sig når de internationale kritikere kom forbi og vinde priser ved de store konkurrencer.
Ernst Dautel blev medlem af VDP, blev tildelt "Der Deutscher Rotweinpreis", fik opslag i Hugh Johnsons vinguide og senere fulgte fyldige portrætter i Stephan Reinhardts "The Finest Wines of Germany", i Stuart Pigotts monumentale "Wein spricht Deutsch" og topplaceringer i de tyske vinguider "Gault-Millau" og "Eichelmann - Tysklands vine". Weingut Dautel blev med andre ord en del af den tyske elite!
I dag er next generation i skikkelse af den meget sympatiske og passionerede Christian Dautel kommet hjem til gården og i 2013 overtog han i al fredsommelighed ansvaret i kælderen. Også han er dimitteret fra universitet i Geisenheim og har inden han vendte hjem praktiseret i Sydafrika, USA, Australien, studeret biodynamisk vinkultur hos Franz Weninger i Østrig og ikke mindst tilbragt et halvår på Domaine Comtes Lafon i Meursault for at komme i synk med sin fars fascination for fadlagret Chardonnay fra de allerøverste hylder.
Weingut Dautel kultiverer i dag 13 ha. herunder adskillige parceller på de berømte skråninger Wurmberg, Forstberg, Michaelsberg og Sonnenberg hvor vinstokkenes rødder når ned i kalkrige jordlag der er op mod 20 millioner år gamle. I de gode år bliver det til op mod 80.000 flasker fordelt på 22 forskellige vine der kommer i den sædvanlige tyske kvalitetspyramide med de altid fine Gutsweine i bunden fulgt af de stadig mere imponerende Ortsweine, VDP. Erste Lage weine, VDP. Grosses Gewächs og så nogle særlige Selection -S- Weine, som man kan passe ind i hierarkiet alt efter ens personlige præferencer for flot, men også massiv fadlagring.
Så mangler vi lige Hannelore Dautel som tager imod og altid er generøs med smagsprøverne når man kommer på besøg. Hun mødte Ernst tilbage i midten af 1970'erne og da de blev gift fulgte en række af de bedste parceller fra hendes familie med ind i ægteskabet.
Oprindelse
Region
Württemberg ligger i den sydvestlige del af Tyskland mellem Baden og Bayern. Vinmarksarealet strækker sig over ca 11.500 ha. Den fleste marker er centraliseret omkring floder, særligt Neckar floden og dens bifloder. Flere af de bedste vinmarker er placeret på skrænter end til floden. På linje med naboregionen Baden udgør rødvinsproduktion en betragtelig del med Trollinger som den mest plantede blå drue. Også Schwarzriesling, Lemberger og Spätburgunder dyrkes i mere udstrakt grad i Württemberg, mens Riesling fører an for de grønne sorter sammen med Müller-Thürgau og Kerner. Württemberg har traditionelt været domineret af korporativer, og de står stadig for mere end 80% af hver høst. Det meste vin sælges lokalt.