Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksMortensaftenJul med LøgismoseJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.014,50
Riesling Bönnigheimer Steingrüben GG
- 6 stk. 2.014,50
395,-
526,67 pr. l.
6 stk.
2.014,50
335,75 pr stk.
Spar 355,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
93
Weinguide Deutschland 2021
Beskrivelse
Christian Dautels bedste Riesling terroir er hans parceller i Grosse Lage-marken Steingrüben, der er den af VDP udpegede ypperste del af Bönnigheimer Sonnenberg. Her er jordbunden nærmest ren strå-sandsten formet for ca. 225 mio. år siden da det, der engang var sandholdige flodbredder, blev presset sammen til enorme massive sandstensformationer. Mange steder ses fossile plantedele fra flodbreddernes bevoksning, deraf navnet strå-sandsten. Vinstokkene blev plantet i slutningen af 1960’erne og den direkte, sydvendte skråning med en hældning på op til 50 grader betyder, at Steingrüben er et exceptionelt terroir!
Druerne er naturligvis håndhøstede med en sortering både oppe på Sonnenberg og nede foran kælderen i Bönnigheim. Derpå nænsom presning og udelukkende frit løbende most der får lov til at sætte sig en ståltank inden den fortsætter op i store ældre egefade hvor forvandlingen til vin foregår uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Herefter 9 måneder med gærresterne inden aftapningen, der sker uden klaring eller filtrering.
Riesling GG Steingrüben møder næsen med komplekse frugtnuancer af lime, grøn mandarin, nektarin, hvide blomster og rosa grape. En lille snert af den karakteristiske Riesling-karakter, petroleum, lurer også under den intense frugt. I munden er den vertikal og tydelig ungdommelig, levende og potent. Den lander stilmæssigt et sted mellem Mosel og Nahe og hører dermed til den mere stringente og slanke del af Tysklands vidunderlige univers af subtile Riesling-vine. Mineraliteten er tydeligt skælmsk lurende, og man kan med fordel lade denne sovende kæmpe modne lidt i kælderen.
Den vil klare 10 år ekstra uden problemer, men vi så med 2016'eren, at blot et års ekstra lagring betød, at den begyndte at tage på og folde sig ud, således at vi til sidst sad med en af de helt store Riesling oplevelser i glasset. Sådan vil det også gå med denne 2019'er, som kommer fra et lidt mere sprødt udgangspunkt og måske endda vil overhale forgængeren mht. finesse og elegance.
Prøv lade vine spille op til serveringer hvor de fleste ellers lader de røde vine regere. For eksempel en grillet kalvekotelet med bagte cherrytomater, timian jus og en risotto tilberedt kalvefold og saft fra grillet citron.
Producent
Hos Weingut Dautel kan de stolt dokumentere at familien har beskæftiget sig med vin avl siden 1510 og at Ernst Dautel og Christian Dautel i henholdsvis tyvende og enogtyvende generation fører traditionerne videre.
Det var dog først i begyndelsen af 1980'erne at Ernst Dautel besluttede at forlade det lokale kooperativ kort efter han var "sluppet ud af" Universitet i Geisenheim. Som så mange andre unge fremadstræbende vinbønder ønskede han at tappe sin egen vin og udfolde potentialet i de vinmarker som havde tjent familien i mere end 500 år. Målet var om muligt producere vine der var lige så gode eller bedre end dem han havde smagt på sine rejser i Italien og Frankrig og inspirationskilde var den store fadlagrede vine fra Bourgogne, Toscana og Piemonte.
Ernst Dautel blev en af pionererne da tyskerne begyndte at genopdage hvad de kunne udrette med Spätburgunder. I 1985 modnede han for første gang frugten fra familiens bedste parceller med Pinot Noir i nye fade fra Bourgogne og samtidigt indledte han en indædt kamp med myndigheder om at få legaliseret Chardonnay i Baden-Württemberg. Han fik sine tilladelser, og i årene frem mod årtusindskiftet blev han kendt som "Der Wilder Barriguewinzer" og et forbillede for en hel generation af vinmagere som satsede på at skabe autentiske Chardonnay, Weissburgunder og Spätburgunder vine, der kunne begå sig når de internationale kritikere kom forbi og vinde priser ved de store konkurrencer.
Ernst Dautel blev medlem af VDP, blev tildelt "Der Deutscher Rotweinpreis", fik opslag i Hugh Johnsons vinguide og senere fulgte fyldige portrætter i Stephan Reinhardts "The Finest Wines of Germany", i Stuart Pigotts monumentale "Wein spricht Deutsch" og topplaceringer i de tyske vinguider "Gault-Millau" og "Eichelmann - Tysklands vine". Weingut Dautel blev med andre ord en del af den tyske elite!
I dag er next generation i skikkelse af den meget sympatiske og passionerede Christian Dautel kommet hjem til gården og i 2013 overtog han i al fredsommelighed ansvaret i kælderen. Også han er dimitteret fra universitet i Geisenheim og har inden han vendte hjem praktiseret i Sydafrika, USA, Australien, studeret biodynamisk vinkultur hos Franz Weninger i Østrig og ikke mindst tilbragt et halvår på Domaine Comtes Lafon i Meursault for at komme i synk med sin fars fascination for fadlagret Chardonnay fra de allerøverste hylder.
Weingut Dautel kultiverer i dag 13 ha. herunder adskillige parceller på de berømte skråninger Wurmberg, Forstberg, Michaelsberg og Sonnenberg hvor vinstokkenes rødder når ned i kalkrige jordlag der er op mod 20 millioner år gamle. I de gode år bliver det til op mod 80.000 flasker fordelt på 22 forskellige vine der kommer i den sædvanlige tyske kvalitetspyramide med de altid fine Gutsweine i bunden fulgt af de stadig mere imponerende Ortsweine, VDP. Erste Lage weine, VDP. Grosses Gewächs og så nogle særlige Selection -S- Weine, som man kan passe ind i hierarkiet alt efter ens personlige præferencer for flot, men også massiv fadlagring.
Så mangler vi lige Hannelore Dautel som tager imod og altid er generøs med smagsprøverne når man kommer på besøg. Hun mødte Ernst tilbage i midten af 1970'erne og da de blev gift fulgte en række af de bedste parceller fra hendes familie med ind i ægteskabet.
Weingut Dautel blev en del af Løgismose familien i sommeren 2018. Du fin der det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Württemberg ligger i den sydvestlige del af Tyskland mellem Baden og Bayern. Vinmarksarealet strækker sig over ca 11.500 ha. Den fleste marker er centraliseret omkring floder, særligt Neckar floden og dens bifloder. Flere af de bedste vinmarker er placeret på skrænter end til floden. På linje med naboregionen Baden udgør rødvinsproduktion en betragtelig del med Trollinger som den mest plantede blå drue. Også Schwarzriesling, Lemberger og Spätburgunder dyrkes i mere udstrakt grad i Württemberg, mens Riesling fører an for de grønne sorter sammen med Müller-Thürgau og Kerner. Württemberg har traditionelt været domineret af korporativer, og de står stadig for mere end 80% af hver høst. Det meste vin sælges lokalt.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter