Fakta
- 6 stk. 612,-
2021 - Weingut Paulinshof - 0,75l
Riesling Feinherb Figaro
- 6 stk. 612,-
120,-
160,- pr. l.
6 stk.
612,-
102,- pr stk.
Spar 108,-
Beskrivelse
Når Christa Jüngling ikke lige er optaget af kunder og forretningsforbindelser nede på den lille vingård ved Moselfloden, lytter hun gerne til klassisk musik og allerhelst opera, så da hun får nogle år siden skulle finde på et navn til familiens dengang nye hverdagsvin lå Figaro lige for. Pierre Beaumarchais figur var præcis lige så charmerende, underfundig og underholdende, som vinen gerne skulle være, og så gjorde de jo ikke noget, at associationerne til både Gioachino Rossini og Wolfgang Amadeus Mozart fulgte med.
Figaro er således ikke som sådan en terroir dreven Moselvin, men derimod et vellykket sammenstik af vine skabt på frugten fra familiens forskellige små parceller rundt om landsbyen Kesten. Der høstes, når druerne rammer det sukkerindhold, der kvalificerer til Spätlese, men i stedet for at lade vinen blive sød får gæringen lov til at spise lidt mere af sukkeret indtil vinen rammer 12% alkohol og måske lidt mere. I 2021 skete det, da der var mindre end 20 g restsukker tilbage i vinen.
Tyskerne kalder denne type af friske vine, der ikke er helt tørre for "Feinherb", og når det lykkes at balancere restsødmen med et så højt og rensende syreindhold, at sødmen kun fornemmes, forstår man godt, hvorfor denne vintype hele tiden finder nye venner. Eller som Christa Jüngling underfundigt udtrykker det: "Det kan godt være, at forbrugerne er blevet vænnet til at efterspørge tørre vine, men når det kommer til stykket, er begejstringen størst, når frugten får lov til at blive løftet op i stratosfæren af en lille smule sødme."
En dejlig ukompliceret, men også præcis vin, som kommer med en friskhed som næsten får den lille restsødme til at fordufte. Der er dejlige sommeræbler, hvide ferskner og blomstrende iris til næsen, og i munden er vinen let, sprød og legesyg.
Herlig som aperitif og habil til sushi. Prøv den også til en gang friske let saltede grøntsager dyppet i beignetdej med hvede øl og friteret i ny olivenolie. Eller oplev den som en lydhør kavaler til de japanske grøntsagspandekager som bestilles alt for sjældent på grund af navnet Okonomiyaki.
Producent
Navnet Paulinshof stammer fra St Paul's kirken i Trier, der engang ejede enorme områder i Mosel så langt tilbage som 936. Springer vi godt 1.000 år frem i tiden, knyttes navnet til Klaus og Christa Jungling, som overtog Weingut Paulinshof i 1969. Efter et langt og sejt træk tilhører de i dag den lille eksklusive flok af absolutte top producenter i Mosel.
Fra en start med bare 2 ha. er det med tiden lykkedes for Klaus og Christa at købe nogle af de bedst beliggende vinmarker i det centrale Mosel. Heriblandt parceller på Kestener Paulinshofberger, Brauneberger Juffer, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr og ikke mindst Brauneberger Kammer, som i dag er familiens fornemme ”Alleinbesitz”. Efterhånden er der tale om næsten 10 ha. stejle kalkrige skråninger, hvor udbyttet aldrig er gavmildt.
Weingut Paulinshof veksler dette materiale til en meget tilfredsstillende serie af Riesling vine funderet på det halvtørre og især det helt tørre udtryk. Der er over hele linjen tale om friske fint balancerede vine, som alle rummer netop det terroir, den elegance og den finesse, som god Riesling gerne skulle handle om.
Den årlige produktion er ca. 75.000 flasker.
Oprindelse
Region
Mosel er en af Tysklands nordligste vinregioner. Den centrerer sig om floderne Mosel, Saar og Ruwer og er landets tredje største vinregion ift volumen af vin produceret. Det kølige kontinentale klima gør det svært at modne druer, og de bedste marker er placeret på skråninger ned mod floderne. Jordbunden er her endvidere rig på skiffer, som oplagrer varme om dagen og afgiver det om dagen. Hoveddruen er ubetinget Riesling, men der er også store beplantninger af Müller-Thürgau. Producenterne i Mosel har i mange år været flittige til at anvende prädikatssystemet i den tyske vinlov, og stort set alle vinene har historisk været balanceret af restsødme. I dag ses i stigende grad tørre vine, hvilket sædvanligvis er angivet med ordet "trocken" på etiketten.