Fakta
- 6 stk. 892,50
Riesling Kabinett Von der Ley Trocken
- 6 stk. 892,50
175,-
233,33 pr. l.
6 stk.
892,50
148,75 pr stk.
Spar 157,50
Beskrivelse
Dette er vinen som adskillige gange er havnet i toppen i kategorien "Riesling Kabinett Trocken" ved den prestigefyldte konkurrence "Jahresauswahlprobe des Moselwein e.V", som hvert forår afholdes med deltagelse af op mod 800 forskellige Moselvine.
Der er tale om et fint sammenstik af vine fra familien Jüngling forskellige parceller omkring den lille romantiske vinby Kesten an der Mosel og op mod halvdelen af frugten kommer fra de prestigefyldte historiske skråninger Brauneberger-Juffer og Kestener-Paulinsberg. Der er tale om frugten fra lidt yngre vinstokke, og de står i den samme Devonian skifer, som giver Riesling-druen ideelle vækst og modningsbetingelser på de berømte voksesteder. Det ædle ophav fornægter sig således ikke, og "Lay" er da også det Mosel-frankiske navn på den berømte jordbundstype.
Vinene fra de forskellige parceller er gæret hver for sig i rustfrit stål efterhånden, som druerne er blevet høstet, hvorefter Oliver Jüngling i de mørke vintermåneder har smagt sig frem til en cuvée, der kunne løfte arven efter de tidligere årgange af Riesling Kabinett Trocken Von der Ley, hvorefter vinen er modnet i 6 måneder i rustfrit stål inden den er blevet filtreret ganske let og tappet på flaske.
Fine associationer til blomstrende citron, stikkelsbær, sommeræbler og solbærblade i næsen, som i munden veksles til et slankt, friskt og saftspændt udtryk, hvor den høje frugtsyre og udtalte salte mineralitet smukt balancerer den lille fornemmelse af sødme, som ikke er større end at det samlede udtryk aldrig er i nærheden af at sprænge rammerne for en tysk trocken Riesling.
En imødekommende Riesling som charmerer når den serveres alene, men også en Riesling som fylder tilstrækkeligt i glasset til at løse rigtig mange opgaver i begyndelsen af måltidet. Prøv for eksempel at opleve hvorledes vinens frugtsødme matcher helt friske grillede jomfruhummere, der ankommer med dildmayonnaise og en salat med grillede grønne asparges toppet med stikkelsbær og flager af seriøs parmesan.
Producent
Navnet Paulinshof kan føres helt tilbage til 936, og er knyttet til Saint Pauls kirken i Trier, der dengang ejede enorme områder langs Mosel-floden. Springer vi godt 1.000 år frem i tiden, knyttes navnet til Klaus og Christa Jungling, som overtog Weingut Paulinshof i 1969. Efter et langt og sejt træk tilhører de i dag flokken af producenter, som kappes om at blive talt med blandt de bedste i Mosel.
Og det bedste er at Klaus og Christas søn Oliver, som nu har været på banen i nogle år, har vist sig at være et naturtalent, som uden at udstille faderen formår at tilføre vinene en ekstra spændstighed og dynamik, som har fået både Falstaff, Eichelmann og Der Feinschmecker til at gribe fat i superlativerne. For eksempel skrev Falstaff i november 2022 at ”Oliver Jüngling weiß das formidable Lagenpotential in dichte und mineralisch geprägte Rieslinge umzusetzen, denen es auch nicht an Würze und Eleganz fehlt und die hervorragend reifen können.”
Fra en start med bare 2 ha. er det med tiden lykkedes for Klaus og Christa at købe nogle af de bedst beliggende vinmarker i det centrale Mosel. Heriblandt parceller på Kestener Paulinshofberger, Brauneberger Juffer, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr og ikke mindst Brauneberger Kammer, som i dag er i familiens fornemme ”Alleinbesitz”. Således er der efterhånden tale om næsten 8 ha. på stejle kalkrige skråninger, hvor udbyttet aldrig er gavmildt, og dertil et par mindre prominente, men mere gavmilde ha., som leverer broderparten af frugten til familiens Gutsweine.
Klaus Jungling kaldes i dag for en pioner, som satsede på og lykkedes med at producere tørre vine, da den globale opvarmning ramte Mosel og sænkede det ellers tårnhøje syreindhold i Riesling druerne. Klaus Junglings genistreg var, at han fortolkede begrebet Trocken, så vinene ikke nødvendigvis skulle være tørre i fransk forstand, det vil sige med 1-2g. restsukker, men derimod gerne måtte komme med 4-8g. restsukker. Blot der var tilstrækkeligt med syre til stede, således at oplevelsen forblev tør, velafbalanceret og aldrig snerpende.
Weingut Paulinshof producerer således i dag en meget tilfredsstillende serie af Riesling vine funderet på det halvtørre og især det helt tørre udtryk. Ca. 75.000 flasker bliver det til fordelt på op til 25 forskellige vine, når høståret tillader produktionen af de ædelt søde vine. Og over hele linjen er der tale om friske fint balancerede vine, som alle rummer fortællingen om deres terroir og den elegance og finesse, som god Riesling gerne skulle handle om.
Weingut Paulinshof leverede de første tørre tyske vine til Løgismoses sortiment. Klaus og Christa Jungling har således været en del af Løgismose familien siden efteråret 2006. Du finder det aktuelle sortiment her.
Oprindelse
Region
Mosel er en af Tysklands nordligste vinregioner. Den centrerer sig om floderne Mosel, Saar og Ruwer og er landets tredje største vinregion ift volumen af vin produceret. Det kølige kontinentale klima gør det svært at modne druer, og de bedste marker er placeret på skråninger ned mod floderne. Jordbunden er her endvidere rig på skiffer, som oplagrer varme om dagen og afgiver det om dagen. Hoveddruen er ubetinget Riesling, men der er også store beplantninger af Müller-Thürgau. Producenterne i Mosel har i mange år været flittige til at anvende prädikatssystemet i den tyske vinlov, og stort set alle vinene har historisk været balanceret af restsødme. I dag ses i stigende grad tørre vine, hvilket sædvanligvis er angivet med ordet "trocken" på etiketten.