Fakta
- 6 stk. 861,90
- 12 stk. 1.318,20
2021 - Weingut Dautel - 0,75l
Riesling Trocken Bönnigheim Gieskeuper
- 6 stk. 861,90
- 12 stk. 1.318,20
169,-
225,33 pr. l.
6 stk.
861,90
143,65 pr stk.
Spar 152,10
12 stk.
1.318,20
109,85 pr stk.
Spar 709,80
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
92-93
Riesling Gipskeuper Bönnigheim is coolish, clear and fresh on the complex, bright and iodine-scented nose that is as dense as it is deep. Full-bodied, fresh and salty on the palate, this is a full-bodied and lush yet pure, still young and nervously vivacious and edgy Riesling with a firm grip and lots of extract. This is a very promising Riesling from the Gipskeuper soils of the Sonnenberg. Stephan Reinhardt - Juni 2022
Beskrivelse
Dette er en herlig Riesling fra det stadig upåagtede Württemberg i Heilbronner Land. Et område som de fleste danskere intetanende haster forbi, hvis de da stadig tager bilen sydpå.
En svært vanedannende vin, der er spontangærede i rustfrit stål og modnet 6 måneder sammen med gærresterne frem mod aftapningen. Ingen hekserier. Bare endnu en god årgang og dermed et fornemt druemateriale, og så et lille magisk touch fra Christian Dautel, der er en af de mest talentfulde unge vinmagere, der hår fået foden i egen kælder i det nye millennium.
Druerne er håndhøstede fra 30-45 år gamle vinstokke, der står på syd/sydøst vendte parceller rige på calciumsulfat, som ifølge fra Christian Dautel tilfører de i forvejen fine aromaer af frisk frugt og moden citrus en ”salt næsten lyrisk mineralitet”.
En gnistrende ren, fyldig, elegant og spændende vin, som smukt sigter mod toppen af det, vi kan forvente fra tysk Riesling, når vinmarkerne ikke er en del af Grosses Gewächs familien. Kun de allerbedste producenter i Rheingau, Rheinhessen, Franken og Pfalz kan være med her!
Gerhard Eichelmann, der står bag Tysklands ultimative vinguide placerer Weingut Dautel på toppen af ”Die besten Erzeuger” i Württemberg og er ganske klar i mælet, når han karakteriserer Riesling-vinene fra Weingut Dautel i ”Deutschlands Weine 2021”: "Die Riesling-Serie ist stark und stimmig: Der Gutsriesling ist frisch, kraftvoll und zupackend, der Ortsriesling zeigt herrlich viel Frucht und gute Konzentration, besitzt Fülle, Kraft und Zug, der Wein aus dem Wurmberg ist kraftvoll, sehr eindringlich, besitzt reintönige Frucht, Substanz und Länge, das Große Gewächs zeigt gute Konzentration und viel Würze, ist füllig und saftig, besitzt Substanz und Frucht."
Og Gault-Millau, den anden førende tyske vinguide, er også ganske klarer i mælet i 2021-udgaven af den berømte guide: "Naturnahes Arbeiten mit Respekt vor der Lage und der Rebsorte und dem Ziel, möglichst elegante und balancierte Weine zu erzeugen, zeichnen Christian Dautels Philosophie aus."
Producent
Hos Weingut Dautel kan de stolt dokumentere at familien har beskæftiget sig med vin avl siden 1510 og at Ernst Dautel og Christian Dautel i henholdsvis tyvende og enogtyvende generation fører traditionerne videre.
Det var dog først i begyndelsen af 1980'erne at Ernst Dautel besluttede at forlade det lokale kooperativ kort efter han var "sluppet ud af" Universitet i Geisenheim. Som så mange andre unge fremadstræbende vinbønder ønskede han at tappe sin egen vin og udfolde potentialet i de vinmarker som havde tjent familien i mere end 500 år. Målet var om muligt producere vine der var lige så gode eller bedre end dem han havde smagt på sine rejser i Italien og Frankrig og inspirationskilde var den store fadlagrede vine fra Bourgogne, Toscana og Piemonte.
Ernst Dautel blev en af pionererne da tyskerne begyndte at genopdage hvad de kunne udrette med Spätburgunder. I 1985 modnede han for første gang frugten fra familiens bedste parceller med Pinot Noir i nye fade fra Bourgogne og samtidigt indledte han en indædt kamp med myndigheder om at få legaliseret Chardonnay i Baden-Württemberg. Han fik sine tilladelser, og i årene frem mod årtusindskiftet blev han kendt som "Der Wilder Barriguewinzer" og et forbillede for en hel generation af vinmagere som satsede på at skabe autentiske Chardonnay, Weissburgunder og Spätburgunder vine, der kunne begå sig når de internationale kritikere kom forbi og vinde priser ved de store konkurrencer.
Ernst Dautel blev medlem af VDP, blev tildelt "Der Deutscher Rotweinpreis", fik opslag i Hugh Johnsons vinguide og senere fulgte fyldige portrætter i Stephan Reinhardts "The Finest Wines of Germany", i Stuart Pigotts monumentale "Wein spricht Deutsch" og topplaceringer i de tyske vinguider "Gault-Millau" og "Eichelmann - Tysklands vine". Weingut Dautel blev med andre ord en del af den tyske elite!
I dag er next generation i skikkelse af den meget sympatiske og passionerede Christian Dautel kommet hjem til gården og i 2013 overtog han i al fredsommelighed ansvaret i kælderen. Også han er dimitteret fra universitet i Geisenheim og har inden han vendte hjem praktiseret i Sydafrika, USA, Australien, studeret biodynamisk vinkultur hos Franz Weninger i Østrig og ikke mindst tilbragt et halvår på Domaine Comtes Lafon i Meursault for at komme i synk med sin fars fascination for fadlagret Chardonnay fra de allerøverste hylder.
Weingut Dautel kultiverer i dag 13 ha. herunder adskillige parceller på de berømte skråninger Wurmberg, Forstberg, Michaelsberg og Sonnenberg hvor vinstokkenes rødder når ned i kalkrige jordlag der er op mod 20 millioner år gamle. I de gode år bliver det til op mod 80.000 flasker fordelt på 22 forskellige vine der kommer i den sædvanlige tyske kvalitetspyramide med de altid fine Gutsweine i bunden fulgt af de stadig mere imponerende Ortsweine, VDP. Erste Lage weine, VDP. Grosses Gewächs og så nogle særlige Selection -S- Weine, som man kan passe ind i hierarkiet alt efter ens personlige præferencer for flot, men også massiv fadlagring.
Så mangler vi lige Hannelore Dautel som tager imod og altid er generøs med smagsprøverne når man kommer på besøg. Hun mødte Ernst tilbage i midten af 1970'erne og da de blev gift fulgte en række af de bedste parceller fra hendes familie med ind i ægteskabet.
Oprindelse
Region
Württemberg ligger i den sydvestlige del af Tyskland mellem Baden og Bayern. Vinmarksarealet strækker sig over ca 11.500 ha. Den fleste marker er centraliseret omkring floder, særligt Neckar floden og dens bifloder. Flere af de bedste vinmarker er placeret på skrænter end til floden. På linje med naboregionen Baden udgør rødvinsproduktion en betragtelig del med Trollinger som den mest plantede blå drue. Også Schwarzriesling, Lemberger og Spätburgunder dyrkes i mere udstrakt grad i Württemberg, mens Riesling fører an for de grønne sorter sammen med Müller-Thürgau og Kerner. Württemberg har traditionelt været domineret af korporativer, og de står stadig for mere end 80% af hver høst. Det meste vin sælges lokalt.