Fakta
- 6 stk. 739,50
- 12 stk. 1.131,-
2021 - Weingut Dautel - 0,75l
Riesling Trocken Gutswein
- 6 stk. 739,50
- 12 stk. 1.131,-
145,-
193,33 pr. l.
6 stk.
739,50
123,25 pr stk.
Spar 130,50
12 stk.
1.131,-
94,25 pr stk.
Spar 609,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
92
Vital and lush on the palate, this is a straight, fresh and frisky dry Riesling with a stimulating grip and intense, round and aromatic fruit. This is a first-class estate Riesling from Württemberg's north. Too good to be true but highly recommended. Stephan Reinhardt - Juni 2022
Beskrivelse
Som altid en herlig Riesling fra det Dautel i det upåagtede Württemberg i Heilbronner Land, som de fleste danskere, der stadig tager bilen sydpå, intetanende haster forbi. Ærgerligt, hvis man bare er en lille smule interesseret i det, vi nu kaldes revolutionen blandt de tyske Trockener Weine.
En svært vanedannende Riesling, der efter alle stilke er fjernet og druerne er presset er spontangærede i rustfrit stål og derpå modnet sammen med gærresterne i 6 måneder frem mod aftapningen. Ingen hekserier. Bare et fremragende druemateriale høstet fra forskellige parceller med 15-30 år gamle vinstokke, der står på den såkaldte Steigerwald-Formation, hvor Schilfsandstein og Gipskeuper blandet med den såkaldte Steinmergelbänken regerer, og så et lille magisk touch fra Christian Dautel, der er en af de mest talentfulde unge vinmagere, der hår fået foden i egen kælder i det nye millennium.
En snorlige, energisk, velsmagende og dejlig tør Riesling med associationer til saftige ferskner, sprøde æbler og herlig moden citrus, som skaber fin balance mellem den milde fylde og den bestemte og animerende syre. Vi var glade for vinen sidste år og forrige år og kaldte den blandt andet en af de "fineste og mest autentiske tyske Gutsweine". Det statement står vi ved, når vi smager 2021-årgangen, som kommer listende med en dirrende friskhed, som langsomt kryber ind under huden. Der behøver ikke være så mange dikkedarer, det er bare flydende fornøjelse.
Nyd den som den fremragende aperitif den er, og tag den gerne med langt ind i det salte køkken, hvor den viser sig frem som et pirrende alternativ til de røde vine, når for eksempel den krydrede kylling og det saftige grisekøb fra glade grise bæres ind på bordene.
Gerhard Eichelmann, der står bag Tysklands ultimative vinguide ”Deutschlands Weine” placerer Weingut Dautel på toppen af ”Die besten Erzeuger” i Württemberg og kalder det, der foregår på vingården, for intet mindre end ”Weltklasse”.
Producent
Hos Weingut Dautel kan de stolt dokumentere at familien har beskæftiget sig med vin avl siden 1510 og at Ernst Dautel og Christian Dautel i henholdsvis tyvende og enogtyvende generation fører traditionerne videre.
Det var dog først i begyndelsen af 1980'erne at Ernst Dautel besluttede at forlade det lokale kooperativ kort efter han var "sluppet ud af" Universitet i Geisenheim. Som så mange andre unge fremadstræbende vinbønder ønskede han at tappe sin egen vin og udfolde potentialet i de vinmarker som havde tjent familien i mere end 500 år. Målet var om muligt producere vine der var lige så gode eller bedre end dem han havde smagt på sine rejser i Italien og Frankrig og inspirationskilde var den store fadlagrede vine fra Bourgogne, Toscana og Piemonte.
Ernst Dautel blev en af pionererne da tyskerne begyndte at genopdage hvad de kunne udrette med Spätburgunder. I 1985 modnede han for første gang frugten fra familiens bedste parceller med Pinot Noir i nye fade fra Bourgogne og samtidigt indledte han en indædt kamp med myndigheder om at få legaliseret Chardonnay i Baden-Württemberg. Han fik sine tilladelser, og i årene frem mod årtusindskiftet blev han kendt som "Der Wilder Barriguewinzer" og et forbillede for en hel generation af vinmagere som satsede på at skabe autentiske Chardonnay, Weissburgunder og Spätburgunder vine, der kunne begå sig når de internationale kritikere kom forbi og vinde priser ved de store konkurrencer.
Ernst Dautel blev medlem af VDP, blev tildelt "Der Deutscher Rotweinpreis", fik opslag i Hugh Johnsons vinguide og senere fulgte fyldige portrætter i Stephan Reinhardts "The Finest Wines of Germany", i Stuart Pigotts monumentale "Wein spricht Deutsch" og topplaceringer i de tyske vinguider "Gault-Millau" og "Eichelmann - Tysklands vine". Weingut Dautel blev med andre ord en del af den tyske elite!
I dag er next generation i skikkelse af den meget sympatiske og passionerede Christian Dautel kommet hjem til gården og i 2013 overtog han i al fredsommelighed ansvaret i kælderen. Også han er dimitteret fra universitet i Geisenheim og har inden han vendte hjem praktiseret i Sydafrika, USA, Australien, studeret biodynamisk vinkultur hos Franz Weninger i Østrig og ikke mindst tilbragt et halvår på Domaine Comtes Lafon i Meursault for at komme i synk med sin fars fascination for fadlagret Chardonnay fra de allerøverste hylder.
Weingut Dautel kultiverer i dag 13 ha. herunder adskillige parceller på de berømte skråninger Wurmberg, Forstberg, Michaelsberg og Sonnenberg hvor vinstokkenes rødder når ned i kalkrige jordlag der er op mod 20 millioner år gamle. I de gode år bliver det til op mod 80.000 flasker fordelt på 22 forskellige vine der kommer i den sædvanlige tyske kvalitetspyramide med de altid fine Gutsweine i bunden fulgt af de stadig mere imponerende Ortsweine, VDP. Erste Lage weine, VDP. Grosses Gewächs og så nogle særlige Selection -S- Weine, som man kan passe ind i hierarkiet alt efter ens personlige præferencer for flot, men også massiv fadlagring.
Så mangler vi lige Hannelore Dautel som tager imod og altid er generøs med smagsprøverne når man kommer på besøg. Hun mødte Ernst tilbage i midten af 1970'erne og da de blev gift fulgte en række af de bedste parceller fra hendes familie med ind i ægteskabet.
Oprindelse
Region
Württemberg ligger i den sydvestlige del af Tyskland mellem Baden og Bayern. Vinmarksarealet strækker sig over ca 11.500 ha. Den fleste marker er centraliseret omkring floder, særligt Neckar floden og dens bifloder. Flere af de bedste vinmarker er placeret på skrænter end til floden. På linje med naboregionen Baden udgør rødvinsproduktion en betragtelig del med Trollinger som den mest plantede blå drue. Også Schwarzriesling, Lemberger og Spätburgunder dyrkes i mere udstrakt grad i Württemberg, mens Riesling fører an for de grønne sorter sammen med Müller-Thürgau og Kerner. Württemberg har traditionelt været domineret af korporativer, og de står stadig for mere end 80% af hver høst. Det meste vin sælges lokalt.