Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksMortensaftenJul med LøgismoseJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 657,90
Rioja Heraclio Alfaro Crianza
- 6 stk. 657,90
129,-
172,- pr. l.
6 stk.
657,90
109,65 pr stk.
Spar 116,10
Beskrivelse
Dette er noget så usædvanligt som en Rioja produceret i en moderniseret hangar på frugt fra vinstokke, der står på de tidligere start- og landingsbaner. Vinen og Bodegaen er derfor nu, efter en ny ejerkreds kom til i 2018, meget passende opkaldt efter Heraclio Alfaro Fournier, der tilbage i 1914 blev Spaniens hidtil yngste uddannede pilot og senere en af Spaniens luftfartspioner.
Compañía de Vinos Heraclio Alfaro strækker sig over 100 ha., og hovedparten af de 30 ha., der er tilplantet med vinstokke, ligger i det selvsagt pandekageflade landskab omkring den moderniserede hangar. Der er tale om Tempranillo supporteret af Grenache, Graciano og Mazuela fra omkring 40 år gamle konventionelt kultiverede vinstokke, der står i dyb og relativt næringsfattig lerjord med et højt indhold af sten. En kombination som sikrer fin dræning og en tilpas langsom vækst.
Høsten er manuel og frugten tager den korte tur hen til Bodegaen i 18 kilos plastkasser. Der foretages noget så usædvanligt som en vask af drueklaserne inden de soigneres og alle stilke fjernes. Herefter sørger tyngdekraften for, at druerne ender i de rustfri ståltanke, hvor der fermenteres med overpumpninger ved 25° C. i omkring 3 uger. Når den malolaktiske gæring også er på plads, er det igen tyngdekraften, som flytter vinen ned i det imponerende batteri af franske og amerikanske fade, hvor vinen modner i 12 måneder frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
Det er den 5. årgang fra det nye team, og det fornemmes, at de er trådt ind i en Bodega, hvor de ikke er gået ned på udstyr og moderne faciliteter, der bidrager positivt til mostens forvandling til vin, og resultatet er en appellerende semimoderne Rioja med bløde tanniner, moderat fadpræg og en dejlig u forceret kompleksitet. Frugten er domineret af modne mørkerøde bær som bliver supporteret af de velintegrerede krydderier fra fadene på en sådan måde, at man fornemmer Riojas DNA samtidig med at der også er en markant friskhed til stede. De 3 første årgange har været fine.
Producent
Compañía de Vinos Heraclio Alfaro, som det hedder i dag, er noget så usædvanligt som en Bodega, der er rykket ind i en tidligere flyhangar og overvejende funderer sine vine på frugt fra vinstokke, der er plantet i det selvsagt pandekageflade landskab omkring hangaren, hvor der tidligere var start- og landingsbaner.
Bodegaen ligger et par km. syd Alfaro sådan ca. midtvejs mellem Logroño og Zaragoza og stedet hed engang Finca de El Estarijo. I 1919 blev der indviet en lille lufthavn på stedet og i de efterfølgende år var det her at den spanske luftfarts pionerer boltrede sig både i luften og på jorden. Blandt andet var det her Heraclio Alfaro Fournier, som Bodegaen nu er opkaldt efter, var med til at bygge og flyve den første flyvemaskine, der udelukkende var fremstillet i Spanien og da han senere emigrerede til Amerika blev han en af de tidligste og mest succesrige flykonstruktører ved Massachusetts Institute of Technology i Boston.
Efter den spanske borgerkrig blev lufthavnen forladt, og området lå øde hen, indtil Torres-Librada familien i begyndelsen af 1970’erne plantede vinstokke og i kølvandet på Rioja vinenes verdensomspændende succes lancerede brandet Torrescudo. Familien havde imidlertid ikke musklerne til helt at løfte vinene op på de øverste hylder, og i 2007 valgte de at række stafetten videre til Beltrán-familien, som efter betydelig investeringer og moderniseringer i den gamle hangar relancerede vinene som Rioja Egomei.
Især familiens ældste datter Ana Beltrán investerede i en sådan grad i projektet, at hun et år kunne lade sig fejre som årets forretningskvinde i Navarra, men senere prioriterede hun sin stigende interesse for spansk lokal og landspolitik på bekostning af vingårdene og efter at de i nogle år havde produceret langt mere end de kunne sælge endte de sidst i 2017 i betalingsstandsning.
Den chance greb den karismatiske galiciske José María Fonseca fra Terras Gauda Wine Group, der længe havde ønsket sig at etablere sig i Rioja, og i februar 2018 kom det frem, at hangaren og de godt 100 ha. på den tidligere flyveplads endnu engang havde skiftet ejere, og at vinene fremadrettet skulle associeres til den ikoniske pionerpilot Heraclio Alfaro, og være det 4. ben i det lille respekterede dynasti, som allerede omfattede Terras Gauda i Rías Baixas, Bodegas Pittacum i Bierzo og Quinta Sardonia i Ribera del Duero.
Der er i dag tale om omkring 40 ha. med vinstokke. Hovedparten Tempranillo, Graciano og Mazuelo tilplantet på den tidligere landingsbane i starten af 1970’erne, men også 10 ha. med Garnacha plantet i 80’erne på en stribe lidt højere beliggende parceller (750-825 moh.) på skråningerne op mod Sierra de la Hez og Monte Yerga og med udsigt ned over Ebro-floden og dertil kommer omkring 20 ha. med oliven og frugttræer.
Foreløbig er der blot tale om de 2 vine Rioja Heraclio Alfaro Crianza og Rioja Heraclio Alfaro Finca Estarijo og sammenlagt godt 300.000 årlige flasker, men midt i en tid, hvor Rioja ellers har det svært, tillader José María Fonseca sig at drømme stort og sammen med de 2 entusiastiske vinmagere Idoya Jarauta og Alfredo Marqués har han adskillige nyheder i støbeskeen.
Løgismose samarbejdede allerede med Terras Gauda inden opkøbet, og efter vi havde smagt de ”nye” Rioja vine gled de ind i vores sortiment i det tidlige forår 2021. Du finder de aktuelle årgange her
Oprindelse
Region
La Rioja ligger i den nordlige del af Spanien, centralt direkte syd for Bilbao. Klimaet er varmt og tørt trods nærheden til Atlanterhavet fordi regionen ligger i læ af bjerge. Regionen var både en af de første til at opnå DO status i 1933 og senere den første til at opnå DOCa status i 1991. Både rød- og hvidvin produceres med rødvin som værende den mest kendte. Der produceres også en smule Cava.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter