Fakta
- Spar 224,- - Før 499,-,-
Russian River Chardonnay Peugh Vineyard
- Spar 224,- - Før 499,-,-
275,-
665,33 pr. l.
499,-
Spar 224,-
Beskrivelse
Det er 4. gang vi får lov til at importere denne Chardonnay fra de tre fyre bag Anthill Farms Winery Anthony Filiberti, Webster Marquez og David Low, og vi har været så heldige at få fat i halvanden palle fra 2019-årgangen. ”Heldige” fordi vinen er allokeret, og fordi nye frygtelige brande ramte vinlandskabet i Sonoma County med stor voldsomhed op til og under høsten i 2020. Og da røgen nåede at sætte sig i stilkene og druerne på mange parceller får vi angiveligt ikke mere, før 2021 bliver klar.
Peugh Vineyard ligger nærmest midt i Russian River Valley på sletten nær den nordlige udkant af Santa Rosa. Her byder den ler brune jordbund, kendt som Huichica Loam, på en nærmest perfekt blanding af lav frugtbarhed og hurtig dræning som med årene får vinstokkenes rødder til at grave dybt efter næring. Og Chardonnay vinstokkene på Peugh Vineyard er nogle af de ældste i Sonoma County. Faktisk ved ingen helt præcist hvor gamle de er, men de ældste på egnen antager, at de er stukket i jorden i begyndelsen af 1940'erne.
Og lad os slå det fast med det samme. Anthony Filiberti har ikke kun et magisk touch, når det drejer sig om Pinot Noir. Han kan også trylle med finessen og delikatessen, når det kommer til Chardonnay. Ikke sådan at vinen forråder sit solbeskinnede Californiske ophav, slet ikke, men sådan at han eksekverer med en saftighed og drinkability, som betyder, at man let bliver forført til et ekstra glas og endnu et…
Det er ligesom de foregående år en vin, som lige skal lokkes lidt før den begynder at levere, og de næste par år vil den have godt af en tur i karaffel, hvis du ikke har tid til at vente på forvandlingen i glasset, hvor lidt luft og temperatur får duftende iris og fine noter at stikkelsbær, nyslået græs og peber vakt til live. Blid og kraftfuld på samme tid, og meget generøs i munden, hvor tropiske frugter, smør og brioche bliver båret frem på en bølge af svalende citrus.
Producent
Anthill Farms Winery et spændende nyt projekt, der fokuserer på at producere exceptionel Pinot Noir basseret på druer købt hos en bred vifte af druedyrkere. Vingårdens navn er "opfundet" med et glimt i øjet, da de tre unge partnere bag projektet ser sig selv som myrer, når de farer omkring for score de bedste druer fra en række mikro parceller på North Coast.
De tre fyre med en fælles passion for uforfalsket Pinot Noir er Anthony Filiberti, der blev født i Sonoma, og arbejdede på Bergström Winery i Oregon inden han rykkede til Sonoma, Webster Marquez, som voksede op i Virginia og ikke havde nogen forbindelse til vin, bortset fra at han elskede at nyde dråberne og så David Low, der blev født i Kansas, men gik til universitetet i Berkeley og her fandt sin passion for vin.
De fandt hinanden hos den legendariske Pinot producent Williams Selyem, hvor de alle tre hjalp til i kælderen, og inspireret af den kvalitet de mødte, voksede drømmen om at skabe deres egne vine så stærk at de i 2004 skillingede sammen og købte deres første druer. De lejede sig ind på Papapietro Perry Winery i Dry Creek Valley, hvor David Low arbejdede (og stadig gør) som assisterende vinmager for Ben Papapietro. De startede i et lille hjørne af vineriet, og det første år var resultatet blot beskedne 2.200 flasker.
Vinen produceres forsat på Papapietro Perry Winery, men nu hvor produktionen nærmer sig de 25.000 flasker har de fået deres egne faciliteter i en tilstødende bygning. Ambitionen er enkel. Det handler om at producere fremragende og elegante vine, hvor de delikate aromaer fra druen aldrig bliver overdøvet af aromaerne fra fadet. 40 procent ny fransk eg er det hidtidige maksimum, og det er en lav procentsats blandt de fadelskende producenter i Californien. Hvis drueklaserne er sunde nok når de ankommer til "laden" undlader man at afstilke op til 30 % af druerne, og der arbejdes altid med nedkøling og aromaudtræk fra druemassen i adskillige dage inden den alkoholiske gæring går i gang.
Vinene er på få år blevet særdeles efterspurgte - især efter at Food & Wine Magazine kårede Anthill Farms Winery til "Det mest lovende nye Winery i Californien i 2009" - og hele produktion sælges via en særlig mailingliste lige så snart de frigives.
Oprindelse
Region
Californien ligger i den sydvestlige del af USA. Der har været produceret vin i Californien i mere end 200 år, og regionens variation (bl.a. 1370 km kystlinje fra nord til syd) gør vinproduktionen både bred og varieret. 90% af alt amerikansk vin produceres i Californien og 60% af alt vin drukket i USA kommer fra Californien. Der dyrkes et væld af sorter, hovedsageligt velkendte internationale som Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot og Syrah. Zinfandel er også udbredt og særligt dyrket indlands i de mere varme distrikter.
Distrikt
Russian River Valley ligger i Sonoma County i det nordlige Californien. Dalens sydlige del er fugtig og kølig pga nærheden til Stillehavet og de deraf følgenden kølige havbriser og tåge, mens den i nord er bedre afskærmet og derfor lidt lunere og tørrere. Udbredelsen af druesorter følger disse betingelser, så den syd-vestlige og køligste del er klart domineret af Chardonnay og Pinot Noir, og jo længere man bevæger sig mod nord-øst, jo mere udbredt er mere varmekrævende sorter som Zinfandel, Merlot og Cabernet Sauvignon. Generelt er Russian River Valley mest kendt for Pinot Noir og Chardonnay af høj kvalitet, og kaldes ind imellem for Californiens Bourgogne