Fakta
- 6 stk. 663,-
Sancerre Blanc - 37,5cl
- 6 stk. 663,-
130,-
346,67 pr. l.
6 stk.
663,-
110,50 pr stk.
Spar 117,-
Beskrivelse
Dette er det seneste take på den gnistrende rene og sprøde Sancerre fra Domaine Bernard Reverdy, som stille og roligt har fuldført et generationsskifte og derfor nu kalder sig Domaine Reverdy Bernard & Fils samtidig med, at udstyret har fået en lille overhaling. En klassiker for rigtig mange af vores kunder, som når de endelige sidder med den friske årgang i glasset for alvor fornemmer, at det atter er forår i Danmark. Vi bestræber os derfor på at få fat i vinen, lige så snart Reverdy synes, at den er klar til at møde verden, og da de første paller fra 2022-årgangen ankom allerede den 20. februar, kan vi konstatere, at det blev tidligt forår i Danmark i 2023.
Vinen blev i sin tid introduceret af Lene Grønlykke, efter at hun havde kørt rundt i Sancerre og omegn i flere dage for at finde den helt rette kvalitet til Falsled Kro og medlemmerne i Løgismoses Vinklub. Resten er som man siger historie, og da vinen er populær og mængderne er beskedne, har vi ofte udsolgt mens vi venter på den nye årgang.
Domaine Reverdy har i alt 9 ha. med omkring 35 år gamle Sauvignon Blanc stokke strøet ud over de kalkholdige skråninger omkring landsbyen Verdigny. Herfra plukkes druerne med hjælp fra familiens superavancerede høstmaskine over en 14 dages periode efterhånden som analyser og smagninger viser, at modenheden eller rettere balancen mellem sukker, syre og ekstrakt i druerne er optimal på de enkelte parceller.
2022 betegnes som en tilbagevending til "den nye normal" ovenpå de mange udfordringer i den frostramte og kølige 2021-årgang. Der var godt nok frost igen både den 3. og 9. april, men da det var tørt og et par ugers tids, inden knopperne for alvor begyndte at springe, var der så godt som ingen fare på færde. Og da blomstringen fulgte i perfekt forårsvejr og da der efterfølgende faldt tilpas med nedbør til at vinstokkene var rustet til den lange og varme sommer som fulgte endte man med at høste rigelige mængder af perfekt modnede Sauvignon Blanc druer i de første dage af september.
Høstmaskinen sørgede for både soignering og afstilkning af klaserne, så når druerne ankom til vineriet kunne de sendes direkte op i den pneumatiske presse hvorefter den frit løbende most fik lov til at sætte sig i til 12 timer inden den blev forvandlet til vin i Thermoregulerede rustfri ståltanke. Vinen er modnet 5 måneder "Sur Lie" inden den endelige cuvée er sammenstukket, filtreret og fyldt på flaske.
En charmerende Sancerre, som måske skænkes med lidt større fylde og aromatisk spændstighed end 2021'eren. Der er modne stikkelsbær og hyldeblomst og ikke mindst læskende grape og prikkende citron, som sætter gang i spytproduktionen. Dertil dejlig ekspressiv og aromatisk. Slank, men ikke mager og dertil med netop den kølige mineralitet, som i det lykkelige øjeblikke gør Sauvignon Blanc vinene fra Sancerre til noget ganske særligt.
Et herligt glas i utide og et klassisk match til alskens friske skaldyr og fisk (sandart, ørred, gedde ...) og selvfølgelig til den lokale gedeost Crottin de Chavignol.
Producent
Domaine Bernard Reverdy et Fils (eller Reverdy Bernard & Fils som de nu kalder sig) har leveret gnistrende rene og arketypiske Sancerre vine til Løgismose i en lille menneskealder, og vi har en meget stor skare af kunder som trofast venter på at den nye årgang skal blive frigivet når vi endnu engang har måttet melde udsolgt fordi vi simpelthen kan sælge flere flasker end familien er i stand til at levere. Sådan har det været i mange år, og efter vi har fornyet vores fokus på salg til restauranter er presset på disse vine ikke blevet mindre.
Domaine Reverdy ligger i udkanten af den lille landsby Verdigny og her kan familien dokumentere at deres forfædre har dyrket druer og lavet vin helt tilbage i 1500-tallet, og som en kuriositet har de fået fremstillet en meget smuk og detaljeret stamtavle, som pryder den ene endevæg i det hyggelige smagelokale. Og der er mange Reverdy’er i Verdigny og omegn. Hele 35 viser opslag i den lokale telefonbog som de franske teleselskaber stadig udgiver.
I dag er det Noël Reverdy der sammen med sin kone Claudine og deres søn Romain driver vingården videre. Noël begyndte at arbejde skulder ved skulder med sin far i 1980 efter at have studeret i Bourgogne og efter Claudine kom ind i familien blev på tide at opdatere bedriften og i slutningen af 1998 kunne man endelig rykke ind i en ny kælder og indkassere alle de fordele som det førte med sig. Undervejs havde de fået sønnen Romain som vist aldrig blev spurgt om hvilken retning han skulle tage, og da han i 2008 havde afsluttet sin uddannelse som ønolog og studieophold på diverse vingårde var det hans tur til at arbejde skulder ved med sin far.
Familie ejer bare 12 ha. hovedparten i Chaudoux, men også et par små parceller i 2 andre af de 14 kommuner, som Sancerre appellationen omfatter. Undersøgelser af jordbunden har ført til at de 12 ha. er blevet inddel i 27 forskellige parceller, som så, som tidens bedste skik byder, mødes i gæringskælderen i de 3 hovedgrupper Caillote (kalkrig jordbund med store mængder delvist nedbrudte sten), Terreblanche (nogenlunde ligelig blanding af ler og kalksten) og Silex (flint).
Hos Reverdy er fordelingen mellem de 3 jordbundstyper 65/32/3 og det er så de 3 aromatiske profiler som Romain har at jonglere med, når den endelige vin skal sammenstikkes og den rette gnistrende rene, sprøde og mineralske aromaprofil skal findes.
Reverdy'erne har siden 1979 og i nu 3 generationer været en del af Løgismose familien. Du finder deres aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Sancerre ligger i den indre del af Loire dalen i det centrale Frankrig. Jordbunden er rig på flint og kalk og bliver ofte tillagt æren for vinenes mineralske, sprøde udtryk, særligt hvidvinene. Appellationen dækker ca 2800 ha og inkluderer hvidvine på Sauvignon Blanc og rød og rosevine på Pinot Noir. Hvidvinene er blandt Frankrigs mest populære og er typisk blomstrende, tørre og friske med grønne toner af græs og asparges.