Fakta
- 6 stk. 3.360,90
Santenay La Comme 1. Cru
- 6 stk. 3.360,90
659,-
878,67 pr. l.
6 stk.
3.360,90
560,15 pr stk.
Spar 593,10
Beskrivelse
Nicolas Mestre, der nu har taget helt over efter sin far Jean-Francois, er for alvor begyndt at sætte sit præg på vinene fra Domaine Michelot. Ikke noget revolutionerne, men en stille insisteren på terroir frem for fad, hvor vinene nu uanset prestigeniveau modelleres efter den næsten sammen skabelon, hvor målet er at få frugt og mineralitet til at stråle, med den dejlige sidegevinst, at diversiteten mellem de forskellige vine accentueres.
Det meste handler naturligvis om Chardonnay, men Nicolas har også parceller med Pinot Noir på den fine Santenay Premier Cru mark La Comme, der ligger vis a vis det lille eksklusive Clos Pitois i Chassagne-Montrachet. Der er tale 1,2 ha. med op til 40 år gamle vinstokke, der står i en blanding af ler, kalksten og mergel på en undergrund af kridt, hvilket ifølge Nicolas beriger vinen med en elegant mineralitet lige neden under den saftige rødfrugtede overflade. Og som det gælder for alle Michelots parceller, bliver der pløjet og plantet græs for at tvinge vinstokkenes rødder til at søge længere nedad efter næring og mineralitet og nok så vigtigt for at spare på anvendelse af herbicider, insekticider og fungicider.
Høsten er manuel, og druerne blev plukket den 10. og 11. september med en soignering af klaserne allerede ude blandt vinstokkene inden de blev transporteret de omkring 8 km. op til vingården i Meursault i specialdesignede stål kar. Her blev drueklaserne ført hen over et automatiseret sorteringsbord, som også sørgede for at alle stilke blev fjernet inden druerne efter en ekstra soignering blev løftet op i de rustfri ståltanke, hvor de efter en kort kold maceration blev forvandlet til vin uden fremmede gærstammer med overpumpninger og punchdown efter behov. Herefter 14 måneders modning i en blanding af nye og brugte Bourgogne fade hvorefter den endelige cuvée blev sammenstukket og modnede videre i yderligere nogle måneder frem mod aftapningen på flaske i sommeren 2025.
En generøs Bourgogne med en dejlig saftighed fra modne hindbær og kirsebær, som ikke forstyrres af de diskrete fadtoner. Fine runde tanniner og en dejlig fast struktur, som i den grad kalder på mad. En flot vin, som understreger, at man kan finde Pinot Noir-vine på Côte de Beaune, som mere end bider Côte de Nuits i hælene til (målt i Bourgognes alen) attraktive priser!
Producent
Dette er en af hjørnestene i Løgismoses sortiment. Domaine Michelot har været med næsten lige fra starten og blev med årerne indbegrebet af familien Grønlykke ’s store passion for Bourgogne.
Samarbejdet startede for årtier siden dengang den unge, visionære Bernard Michelot lige var kommet til, og havde sat sig for at løfte 4 generationers arbejde til et hidtil uset niveau.
I 1993 blev det hans svigersøn, Jean-Francois Mestres tur til at overtage ansvaret i kælderen, og på god gammeldags manér er det nu Jean-Francois og hustruen Chantal Michelot ’s søn, Nicolas Mestre, som har fået overrakt dirigentstokken i kælderen.
Vi har på vores rejser i Bourgogne tit været forbi den fine gamle kælder i Meursault, og hver gang er vi efter smagningen af de friske årgange blevet beværtet med ældre flasker fra familiens private kælder. Ofte har der været tale om vine, der både havde 10 og 15 år på bagen og hver gang er vi blevet imponerede over, hvor friske og vitale selv de ældste flasker vedblev med at være.
Michelots stil har altid været og er fortsat ultraklassisk, og håndteringen af fadene er intet mindre end mesterlig. Vinene bliver omhyggeligt beskyttet mod ilt gennem hele vinificeringsprocessen, og de elegante aromaer i druerne fra de lavtydende vinstokke har aldrig fået lov til at gemme sig helt væk bag ved træet, sådan som det sker hos mange af de andre vinbønder i Meursault.
Med årene har den næsten virtuos jonglering med fadene i kælderen ført til færre nye fade og kortere modningstid, og i dag overstiger andelen af nye fade sjældent de 20% ligesom fadlagringen konsekvent afsluttes efter allerhøjest 12 måneder hvorefter vinene får lov til at modne videre frem mod aftapningen i cement, rustfrit stål og nu også et mindre batteri af amphoraer.
Data & fakta:
- Druesorter: Overvejende Chardonnay, men nu også Pinot Noir
- Praksis: Stadig konventionel i vinmarken med anvendelse af moderne bekæmpelsesmidler, når de klimatiske udfordringer begynder at tårne sig op. Bortset fra chaptalisering lav interventionen i kælderen uden brug fremmede gærstammer og med kun moderat svovlbehandling
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 19 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 120.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine heriblandt 4 Premier Cru og 7 Lieux-Dits alle i Meursault
- Certifikater: Ingen
- Relation: En skattet del af Løgismose familien siden 1979
Du finder vores aktuelle udvalg af vine fra Domaine Michelot her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Santenay er den sydligste kommuneappellation på Cote de Beaune i Bourgogne. Syd for Santenay starter Cote Chalonnaise, og den sydlige del af Santenay har jordbundsforhold, som er meget lig dem, man finder på Cote Chalonnaise med store forekomster af mergelsten. Nord for Santenay ligger Chassagne-Montrachet, og kommunens Premier Cru marker er centreret i den nordlige del. Santenay dækker ca 330 ha vinmarker og heraf har ca 130 Premier Cru status fordelt på 12 marker. Der produceres både hvidvin på Chardonnay og rødvin på Pinot noir. Sidstnævnte står for ca 80% og anses for at læne sig mere mod det rustikke i retning af rødvinene fra Cote Chalonnaise.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter