Fakta
- 6 stk. 4.972,50
Santenay Les Gravières 1. Cru Rouge Magnum 150cl
- 6 stk. 4.972,50
975,-
650,- pr. l.
6 stk.
4.972,50
828,75 pr stk.
Spar 877,50
Anbefalinger
Wine Spectator
93
A tightly wound version, tightly packed with enticing black cherry, blackberry, floral, earth, spice and licorice notes. The tannins are compact, yet this is vibrant, ripe and balanced. Fine length. Best from 2021 through 2035. Bruce Sanderson - Oktober 2018
Beskrivelse
Dette er blot den 3. årgang fra den unge vinmager William Waterkyns, som ankom til Domainet Jessiaume da den nye skotske ejer David Murray og hans amerikanske administrator Megan McClune besluttede at produktionen skulle revitaliseres og at vinene skulle løftes op blandt de bedste ikke bare i Santenay, men i hele Côtes de Beaune.
Og efter en lidt bumpet start med den vanskelige 2014-årgang er William Waterkyns her i den nærmest lykkelige 2016-årgang kommet rigtig godt på vej. Ja, taget i betragtning af, at han ikke har haft lang tid til at lære parcellerne at kende og forstå hvilket potentiale de rummer, så er håndværket allerede meget overbevisende, og man fornemmer både vinmageren, appellationen, og sågar marken i vinene.
Stilen er til den moderne side med en vis volumen og en dejlig saftighed som er umiskendeligt burgundisk, og dertil kommer charmerende drikkevenlighed og en smuk balance mellem afmålt syre og fint integreret fad som allerede er imponerende.
Denne er signaturvinen fra Domainet Jessiaume, og samtidig er marken, som ligger i den nordlige del af Santenay tæt på grænsen til Chassagne-Montrachet, utvivlsomt en af de bedste i appellationen. Som navnet Les Gravières indikerer, er marken ret stenet og grundet den syd-sydøstlige eksponering er den hos de bedste fortolkere garrent for druer med enestående koncentration og deraf følgende ret kraftfulde vine. Domainet Jessiaume ejer hele 4,2 ha. af de i alt knap 30 ha. og er dermed den største jordbesidder på denne 1. Cru.
Druerne er høstet i lunt solskinsvejr den 22. september og selvom klaserne var nærmest perfekte er der sket en sortering såvel oppe i vinmarken som nede i kælderen. Bare for en sikkerheds skyld. Herefter er alle stilke fjernet hvorefter druerne uden knusning er anbragt i rustfrit stål hvor William har ladet druerne og den most, som tyngdekraften bringer, koldmacerere i 5 dage inden den egentlige gæring har fået lov til at gå i gang uden tilføjelse af fremmede gærstammer. Vinen er efterfølgende modnet i 16 måneder på fade inden den endelige vin er sammenstukket og tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering den 10. april 2018.
Resultatet er blevet en herlig næsten jublende og kåd Bourgogne med en åben og generøs næse som leverer en eksplosion af friske røde kirsebær, forårsblomster, lakrids og peber som næsten skjuler de ristede fadtoner. Tydelig maskulinitet i munden, tætpakket med mærkbare tanniner svøbt i intens frugt og lidt toner af underskov er begyndt at vise sig, selvom helhedsudtrykket er ungdommeligt. En meget flot, meget præcis fortolkning af potentialet i Gravières-marken. En vin, der understreger, at man kan finde Pinot Noir-vine på Côte de Beaune, som bider Côte de Nuits i hælene. Og det til ganske attraktive priser!
Bemærk at fotoet er af den alm. flaskestørrelse. Den er naturligvis mere imponerende på bordet i magnum flasken.
Producent
Det er ikke den sædvanlige Bourgogne-fortælling, der præger Domaine Jessiaume. Jo, frem til 2006 var der tale om overlevering fra generation til generation siden domainet blev grundlagt tilbage i 1850, men så tog driften af dette lille domaine i Santenay, som betegnes som en af appellationens fineste, en drejning, og i 2020 fulgte endnu en.
Familien solgte til den skotske forretningsmand og ejer af Glasgows Rangers Football Club David Murray mod, at brødrene Marc og Pascal Jessiaume fik lov til at drive vinproduktionen videre, mens David Murray funderede over hvad fremtiden skulle bringe. Disse overvejelser sluttede efter høsten i 2013 hvor David Murray meddelte, at han ønskede at sætte et helt nyt hold som skulle revitalisere produktionen og løfte Domaine Jessiaume op blandt de bedste domainer, ikke bare i Santenay, men i hele Côtes de Beaune. Dermed blev sidste kapitel skrevet i familiens Jessiaume mere end 160 år lange historie i Santenay.
Til manges overraskelse ansatte David Murray en amerikansk kvinde, Megan McClune, som direktør, og hun havde fra start meget klare visioner for domainet og kunne se, at der skulle gøres noget med kvaliteten ovenpå de svære og skuffende årgange 2011, 2012 og 2013. Hun ansatte den unge franskmand, William Waterkyn som ny vinmager og indikerede dermed kraftigt, at hun ønskede en helt ny dagsorden. Han var blevet færdig som ønolog blot et år inden ansættelsen på Jessiaume, og hans ambitiøse, men samtidig frie sind tiltalte McClune og passede til hendes mission om at skrive ny historie på Domaine Jessiaume.
Den gamle sang om at ”det har vi altid gjort og derfor gør vi det igen” skulle ophøre, og hun var klar til at gå til yderligheder for at revitalisere produktionen. Kælderen blev kraftigt opgraderet med nyt, tidssvarende udstyr og gennemgik, som McClune selv udtrykte det ”a good thorough cleaning”, dog uden ambitioner om at skabe et laboratorium, for som McClune ligeledes har udtrykt det, så ”skaber et sterilt vineri kedelige sterile vine” og det var bestemt ikke intentionen.
Tværtimod handlede det om at accentuere vinenes individualitet, og derfor blev der allerede i forbindelse med 2014 høsten skåret i udbytterne ligesom frugten fra flere parceller med 1. Cru status blev de klassificeret til Domaine Jessiaume mindre vine eller solgt til anden side, og allerede i foråret 2015 tog man de første skridt frem mod en omlægning til økologisk produktion. En omlægning som hvad angår frugten fra egne parceller, var fuldt gennemført inden høsten gik i gang i 2019, hvorefter vinene en efter en fik myndighedernes økologiske stempel selvom vinstokkene ifølge William Waterkyn stadig behøver adskillige ekstra år før sporene fra efterkrigstidens såkaldte konventionelle landbrug er helt borte.
I 2020 forlod Megan McClune posten og det nåede næsten kun lige at komme frem at Sir David Murray havde sat Domaine Jessiaume til salg før det også blev offentliggjort at ejendommen nu tilhørte Jean-François Le Bigot, en læge med speciale i biokemisk farmakologi, der havde gjort karriere i farmaceutisk forskning og netop havde solgt sit livsværk - den internationale BIO koncern CiToxLAB - for at koncentrere sig om Oncovita, en mindre virksomhed, der har specialiseret i vira, der dræber kræftceller, og så nu også hans livslange passion for ægte, autentisk Bourgogne.
Jean-François Le Bigot udtalte i forbindelse med overtagelsen, at han så "en sammenhæng mellem farmaceutisk forskning og vin. Begge dele er langsigtede anliggender. Man skal eksperimentere, og man skal være klar over at der nogle gange går adskillige år før resultaterne begynder at viser sig." Samtidigt bedyrede Jean-François Le Bigot, at han så det som sin fornemste opgave at støtte og forstærke den fine udvikling Domaine Jessiaume allerede var inde i blandt ved at fokusere på vinene skabt på frugt fra egne vinmarker frem for vinene skabt på negociant frugt, og han indikerede at Domaine Jessiaume nu ville få musklerne til at opkøbe interessante parceller efterhånden som de kom til salg, således at produktionen i de kommende år kan vokse via lancering af nye cuvéer uden at der gås på kompromis med kvaliteten. Et projekt som William Waterkyn nu står alene i spidsen for.
Domaine Jessiaume råder over 15 ha. hvoraf knap de 10 er tilplantet med vinstokke og i produktion. Hovedparten ligger i Santenay og tæller nogle af kommunens fineste Premier Cru-marker. Derudover ejes også parceller i Auxey-Duresses, Volnay, Pommard og Beaune, hvoraf nogle af dem er ganske små, og produktionen er derfor er yderst begrænset.
Domaine Jessiaume egne parceller er fordelt som følger:
- Santenay Les Gravières 1. Cru - 3,80 ha.
- Santenay Les Gravières Blanc 1. Cru - 1,25 ha.
- Santenay La Comme 1. Cru - 0,18 ha.
- Santenay Clos Genet (Lieux-dits) - 0,53 ha.
- Auxey-Duresses Les Ecussaux 1. Cru - 0,41 ha.
- Auxey-Duresses Les Ecussaux Blanc 1. Cru - 0,31 ha.
- Auxey-Duresses - 0,25 ha.
- Volnay Les Brouillards 1. Cru - 0,26 ha.
- Volnay - 0,08 ha.
- Pommard La Combotte (Lieux-dits) - 0,18 ha.
- Beaune Les Cents Vignes 1. Cru - 1,16 ha.
Dertil kommer købte druer, som gør det muligt at producere Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc. Volnay, Santenay Blanc og nu også Corton-Charlemagne, og disse 5 vine markedsføres under navnet Maison Jessiaume mens vinene funderet på egen frugt markedsføres under domaine-0navnet
Domaine Jessiaume har været en del af Løgismose familien siden efteråret 2018. Du kan se vores aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.