Fakta
- 6 stk. 2.218,50
2019 - Domaine Jessiaume - 0,75l
Santenay Les Gravières 1. Cru Rouge
- 6 stk. 2.218,50
435,-
580,- pr. l.
6 stk.
2.218,50
369,75 pr stk.
Spar 391,50
Beskrivelse
Dette er den 6. årgang fra den unge vinmager William Waterkeyn, som ankom til Domaine Jessiaume, da den nye skotske ejer David Murray og hans daværende amerikanske administrator Megan McClune besluttede, at produktionen skulle revitaliseres, og at vinene skulle løftes op blandt de bedste. Ikke bare i Santenay, men i hele Côtes de Beaune.
Stilen er til den moderne side med en vis volumen og en dejlig saftighed, som umiskendeligt er burgundisk, og dertil kommer en charmerende drikkevenlighed og en smuk balance mellem afmålt syre og behersket fadanvendelse, som betyder at man fornemmer både vinmageren, appellationen, og sågar marken i alle vinene.
Denne er signaturvinen fra Domaine Jessiaume, og samtidig er Les Gravières, som ligger i den nordlige del af Santenay tæt på grænsen til Chassagne-Montrachet, utvivlsomt en af de bedste Premier Cru i appellationen. Som navnet indikerer, er marken ret stenet og grundet den syd-sydøstlige eksponering er den hos de bedste fortolkere garant for druer med pæn koncentration og deraf følgende ret kraftfulde vine. Domaine Jessiaume ejer hele 3,8 ha. af de i alt knap 30 ha. og er dermed den største jordbesidder på Les Gravières.
Druerne er høstet i smukt sensommervejr den 19. september, og der skete der en sortering såvel oppe i vinmarken som nede foran vingården. Alle stilke er fjernet hvorefter druerne uden knusning er anbragt i rustfrit stål hvor William har ladet druerne og den most, som tyngdekraften bringer, koldmacerere i 5 dage inden den egentlige gæring har fået lov til at gå i gang uden tilføjelse af fremmede gærstammer. Vinen er efterfølgende modnet i 12 måneder på fade (25% nye) inden den endelige vin er sammenstukket og tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering og med meget lav svovlstabilisering den 7. 2021.
Resultatet er nok engang en generøs og voluminøs Bourgogne, som virkelig udfolder potentialet i Gravières-marken og her endda med lidt mere finesserig frugt end i den lidt varmere 2018’er. Den er allerede dejlig åben og byder sig til med modne hindbær, saftige kirsebær, forårsblomster og diskrete noter fra fadlagringen som er reduceret fra 15 til 12 måneder. En flot vin, som understreger, at man kan finde Pinot Noir-vine på Côte de Beaune, som mere end bider Côte de Nuits i hælene til (målt i Bourgogne valuta) attraktive priser!
Prøv den for eksempel til en gang sprødstegte lammebrisler på en glat puré af frisk bælgede ærter toppet op med kantareller stegt med forårsløg og persille.
Producent
Det er ikke den sædvanlige Bourgogne-fortælling, der præger Domaine Jessiaume. Jo, frem til 2006 var der tale om overlevering fra generation til generation siden domainet blev grundlagt tilbage i 1850, men så tog driften af dette lille domaine i Santenay, som betegnes som en af appellationens fineste, en drejning, og i 2020 fulgte endnu en.
Familien solgte til den skotske forretningsmand og ejer af Glasgows Rangers Football Club David Murray mod, at brødrene Marc og Pascal Jessiaume fik lov til at drive vinproduktionen videre, mens David Murray funderede over hvad fremtiden skulle bringe. Disse overvejelser sluttede efter høsten i 2013 hvor David Murray meddelte, at han ønskede at sætte et helt nyt hold som skulle revitalisere produktionen og løfte Domaine Jessiaume op blandt de bedste domainer, ikke bare i Santenay, men i hele Côtes de Beaune. Dermed blev sidste kapitel skrevet i familiens Jessiaume mere end 160 år lange historie i Santenay.
Til manges overraskelse ansatte David Murray en amerikansk kvinde, Megan McClune, som direktør, og hun havde fra start meget klare visioner for domainet og kunne se, at der skulle gøres noget med kvaliteten ovenpå de svære og skuffende årgange 2011, 2012 og 2013. Hun ansatte den unge franskmand, William Waterkyn som ny vinmager og indikerede dermed kraftigt, at hun ønskede en helt ny dagsorden. Han var blevet færdig som ønolog blot et år inden ansættelsen på Jessiaume, og hans ambitiøse, men samtidig frie sind tiltalte McClune og passede til hendes mission om at skrive ny historie på Domaine Jessiaume.
Den gamle sang om at ”det har vi altid gjort og derfor gør vi det igen” skulle ophøre, og hun var klar til at gå til yderligheder for at revitalisere produktionen. Kælderen blev kraftigt opgraderet med nyt, tidssvarende udstyr og gennemgik, som McClune selv udtrykte det ”a good thorough cleaning”, dog uden ambitioner om at skabe et laboratorium, for som McClune ligeledes har udtrykt det, så ”skaber et sterilt vineri kedelige sterile vine” og det var bestemt ikke intentionen.
Tværtimod handlede det om at accentuere vinenes individualitet, og derfor blev der allerede i forbindelse med 2014 høsten skåret i udbytterne ligesom frugten fra flere parceller med 1. Cru status blev de klassificeret til Domaine Jessiaume mindre vine eller solgt til anden side, og allerede i foråret 2015 tog man de første skridt frem mod en omlægning til økologisk produktion. En omlægning som hvad angår frugten fra egne parceller, var fuldt gennemført inden høsten gik i gang i 2019, hvorefter vinene en efter en fik myndighedernes økologiske stempel selvom vinstokkene ifølge William Waterkyn stadig behøver adskillige ekstra år før sporene fra efterkrigstidens såkaldte konventionelle landbrug er helt borte.
I 2020 forlod Megan McClune posten og det nåede næsten kun lige at komme frem at Sir David Murray havde sat Domaine Jessiaume til salg før det også blev offentliggjort at ejendommen nu tilhørte Jean-François Le Bigot, en læge med speciale i biokemisk farmakologi, der havde gjort karriere i farmaceutisk forskning og netop havde solgt sit livsværk - den internationale BIO koncern CiToxLAB - for at koncentrere sig om Oncovita, en mindre virksomhed, der har specialiseret i vira, der dræber kræftceller, og så nu også hans livslange passion for ægte, autentisk Bourgogne.
Jean-François Le Bigot udtalte i forbindelse med overtagelsen, at han så "en sammenhæng mellem farmaceutisk forskning og vin. Begge dele er langsigtede anliggender. Man skal eksperimentere, og man skal være klar over at der nogle gange går adskillige år før resultaterne begynder at viser sig." Samtidigt bedyrede Jean-François Le Bigot, at han så det som sin fornemste opgave at støtte og forstærke den fine udvikling Domaine Jessiaume allerede var inde i blandt ved at fokusere på vinene skabt på frugt fra egne vinmarker frem for vinene skabt på negociant frugt, og han indikerede at Domaine Jessiaume nu ville få musklerne til at opkøbe interessante parceller efterhånden som de kom til salg, således at produktionen i de kommende år kan vokse via lancering af nye cuvéer uden at der gås på kompromis med kvaliteten. Et projekt som William Waterkyn nu står alene i spidsen for.
Domaine Jessiaume råder over 15 ha. hvoraf knap de 10 er tilplantet med vinstokke og i produktion. Hovedparten ligger i Santenay og tæller nogle af kommunens fineste Premier Cru-marker. Derudover ejes også parceller i Auxey-Duresses, Volnay, Pommard og Beaune, hvoraf nogle af dem er ganske små, og produktionen er derfor er yderst begrænset.
Domaine Jessiaume egne parceller er fordelt som følger:
- Santenay Les Gravières 1. Cru - 3,80 ha.
- Santenay Les Gravières Blanc 1. Cru - 1,25 ha.
- Santenay La Comme 1. Cru - 0,18 ha.
- Santenay Clos Genet (Lieux-dits) - 0,53 ha.
- Auxey-Duresses Les Ecussaux 1. Cru - 0,41 ha.
- Auxey-Duresses Les Ecussaux Blanc 1. Cru - 0,31 ha.
- Auxey-Duresses - 0,25 ha.
- Volnay Les Brouillards 1. Cru - 0,26 ha.
- Volnay - 0,08 ha.
- Pommard La Combotte (Lieux-dits) - 0,18 ha.
- Beaune Les Cents Vignes 1. Cru - 1,16 ha.
Dertil kommer købte druer, som gør det muligt at producere Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc. Volnay, Santenay Blanc og nu også Corton-Charlemagne, og disse 5 vine markedsføres under navnet Maison Jessiaume mens vinene funderet på egen frugt markedsføres under domaine-0navnet
Domaine Jessiaume har været en del af Løgismose familien siden efteråret 2018. Du kan se vores aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.