Fakta
- 6 stk. 2.193,-
2019 - Maison Jaffelin - 0,75l
Savigny-lès-Beaune Blanc Les Vergelesses 1. Cru
- 6 stk. 2.193,-
430,-
573,33 pr. l.
6 stk.
2.193,-
365,50 pr stk.
Spar 387,-
Beskrivelse
Det fine ved Maison Jaffelin er, at deres brand altid har været funderet på frugt fra de mindre appellationer. Dem som de store negociant huse ikke rigtig gad lege med dengang presset på Bourgogne var knap så massivt og dengang, der var færre, der tappede deres egen vin. Det betyder, at Jaffelin har langvarige relationer til en lang række dygtige og meget loyale vinbønder, som passer på de parceller, som de har arvet fra deres forældre og deres forældre har arvet før dem. Og den unge vinmager Marinette Garnier bruger meget tid på at besøge de mange vinbønder i Jaffelins netværk dels for at pleje relationerne dels for at have fingeren på pulsen, når der er parceller som kommer til salg eller skifter hænder.
Dette er således en ny vin i portofølgen skabt på frugten fra en lille parcel helt oppe i skovkanten på Premier Cru skråningen Les Vergelesses som skiftede hænder, da den tidligere ejer lod sig pensionere. Les Vergelesses er også navnet på den gamle romerske vej, der løber fra Beaune til Vergy, og navnet består af to ord Vergy og lesse (deroppe), og refererer til at vejen klatrer "deropad", imod Vergy. Vi befinder os således lige over grænsen til Pernand-Vergelesses, og fra vinmarken er der fri udsigt over mod den berømte Corton-skråning, der rejser sig bare en kilometer borte.
Alle druerne er håndhøstede og kørt ned til Beaune i små plastkasser, hvor de efter en sidste soignering forsigtig er presset i de pneumatiske presser, der hos Jaffelin blot har en kapacitet på 500 kg. Mosten er herefter filtreret og fyldt på Bourgogne fade (40% nye), hvor den både er gæret og siden modnet. I starten med hyppige omrøringer (bâtonnage) og herefter i fred og ro indtil den endelige cuvée efter 13 måneder er sammenstukket, klaret og tappet på flaske.
Et prisinteressant alternativ til de berømte Chardonnay vine fra Corton-Charlemagne, som byder sig til med fin fylde og nærmest kompakte aromaer af moden pære, bagte æbler, ananas, enebær, fint modnet citrus og flint. Ligefrem og velafbalanceret i munden med en dejlig mineralitet og læskende syre til sidst.
Et klassisk match til elaborerede fiskeretter, men også smuk ”bare” sammen med en helt frisk rødspætte sprødstegt i smør med hvid sauce, nye danske kartofler og gavmilde mængder friskskåret kruspersille a part.
Producent
Maison Jaffelin blev grundlagt af brødrene Charles og Henri Jaffelin i 1816, da de etablerede deres "Maison de Négoce" i det historiske "Maison du Chapitre" i hjertet af Beaune og begyndte at modne deres vine under hvælvingerne i den gamle kælder hvis ældste dele rækker næsten 800 år tilbage i tiden og fortsat byder på optimale opbevaringsforhold både med hensyn til temperatur, fugtighed og (manglende) lys.
Jaffelin ynder at kalde sig det mindste - og underforstået også mest dynamiske - af de store Bourgognehuse, og de har længe været kendt som et af de bedste spots på hele Côte d'Or for vinelskere, der leder efter hvid og rød Bourgogne til rimelige priser.
Tidligere har mange af vinene måske savnet den sidste charme og friskhed, men efter en totalrenovering af kældrene i 2004 og ansættelsen af den unge talentfulde og meget charmerende vinmager Marinette Garnier er hele porteføljen godt i gang med at blive støvet af og skubbet af sted i en mere saftig og frugtorienteret retning.
Der er nu som før fokus på vinbønder som kan levere frugt fra de lidt mindre kendte appellationer især i Côtes-de-Beaune og da Jaffelin opererer med en afregningspris som bønderne finder fair oplever huset både stor loyalitet og stor flittighed hvilket smitter af på den frugt, som hvert efterår ankommer til kælderen.
Det er begyndt at give genlyd i de forskellige internationale konkurrencer hvor medaljerne er begyndt at komme flyvende og den nationale og internationale presse har også fundet ud af at Marinette Garnier (der i øvrigt er headhuntet fra Domaine Méo-Camuzet) er i gang med et ganske særligt projekt. For eksempel skrev John Gillman, der er meget respekteret for sine "View from the Cellar" i marts 2018, efter at have smagt sig igennem en snes vine fra 2016-årgangen: "If you have not yet discovered the new and exciting level of quality at Maison Jaffelin, this is a perfect vintage to dip your toe in the water!".
Må vi ydmygt tilføje at denne iagttagelse også gælder de efterfølgende årgange!
Maison Jaffelin begaver markedet med 3 produktlinjer funderet på frugt fra Bourgogne og så en 4. relativt ny produktlinje hvor man prøver at fastholde fornemmelsen af Bourgogne selvom frugten hentes i andre regioner og vinene derfor optræder som Vin de France. I Bourgogne åbner man med den relativt budgetvenlig linje "Chapitres de Jafflin", og derpå følger "Les Villages de Jafflin" og til sidst og på toppen den mere eksklusive linje "Les Paradis de Jaffelin", som eksponerer frugten fra husets ældste og bedst eksponerede parceller uden hensyntagen til de forskellige appellationers prestige.
Jaffelin har været en del af Løgismosefamilien siden oktober 2020. Se vores aktuelle udvalg af vine her.
Vi bringer her Neal Martins beskrivelse af hans første møde med Marinette Garnier og de fordomme som han mødte op med i december 2014.Der er tale om et klip fra en artikel bragt i The Wine Advocate #216. Neal Martin har siden forladt The Wine Advocate til fordel for Vinous og hans aktuelle forhold til vinene fra Jaffelin er ukendt.
"What would you say if I told you that a wine was made by a young, single-minded winemaker that has tutored under Dominique Lafon and Jean-Nicolas Méo? It would probably pique your interest. Then how about when I handed you the bottle you saw the label…Jaffelin. Would your interest deflate like a popped balloon? When speaking to winemaker Marinette Garnier, she told me how she faced prejudice against a brand that let’s face it, trudged out fairly turgid wines for many years. Need a cheapo Burgundy for the pub? Jaffelin. Two or three years ago they decided to try and turn things around. They recruited the feisty Marinette and presented her with the uphill task of reinventing the négociant located in the heart of Beaune. I recently heard whispers that you should take another look at Jaffelin, so when Marinette contacted me out of the blue, I thought, why not? And you know, while I will not be selling my stash of La Tâche to go long on Jaffelin, I was pleasantly surprised by the quality. At this price level and for this market, this is exactly what Burgundy needs. Marinette was frank in saying that they want to specialize in the region’s lesser known regions, so there is no drive to pick up some prime Grand Cru or Premier Cru. But for punters seeking a decent, well-made Saint Romain or Fixin, Jaffelin deliver what it “says on the tin." Speaking to Marinette, she has clear tenets such as avoiding bâtonnage for the whites, always contracting fruit from the same parcel and liaising closely with the owners of the vines. With regard to lees-stirring – that is actually something I would reconsider as I thought a couple of the whites would have benefited from it. The reds stay true to their terroirs. There is a tendency to go long on the oak/new oak that mostly works, though from time to time I found it otiose. Other than that, all I can advise is you do as I did. Take another look."
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Savigny-Les-Beaune er en appellation på Cote de Beaune i Bourgogne vest for byen Beaune. Appellationen dækker både rødvin på Pinot Noir og hvidvin på Chardonnay (Pinot BLanc er også tilladt, men den bruges sjældent). Hovedparten udgøres af rødvin, ca 85%, og der findes ingen Grand Cru marker i Savigny-Les-Beaune. Knap 350 ha er beplantet med vinstokke indenfor appellationsgrænsen hvoraf ca 150 ha er klassificeret som Premier Cru. Området er mindre under radaren end feks Pommard og Volnay og priserne er som regel lavere end både dem og rødvinene fra Cote de Nuits.