Stefano Inama har med sin dedikation til detaljerne og sine konsekvent lave udbytter utvivlsomt tilhørt førerfeltet i Soave, næsten lige siden han debuterede sammen med sin far tilbage i 1991. Med fravalget af andre druer end den klassiske Garganega, med sin konsekvente insisteren på, at vinstokkene skulle opbindes i pergolaer og dyrkes efter økologiske principper, blev han en ledestjerne for en hel generation af unge vinmagere, som valgte at vende ryggen til den laveste fællesnævner og nu i fællesskab har genskabt respekten for det klassiske Soave-udtryk.
Der har aldrig tidligere været så mange vellavede Soave-vine som nu, og førerfeltet er vokset fra en lille håndfuld til en flok, som kunne stille hold og spille fodbold mod hinanden, hvis det var det, de ville. Det har fået Stefano til at overveje, hvad der skulle være ”next step”, og han nåede frem til den erkendelse, at han ikke alene kunne tilføre sine Soave-vine yderligere finesse og delikatesse.
Det var nødvendigt med ekspertise og erfaring udefra, og derfor ansatte han i løbet af 2015 to nye legekammerater. Dels Lorenzo Manfreda, en af Italiens førende agronomer, dels ønologen Alessandro Sterchele, som havde sin store andel i, at Soave vinene fra Monte Tondo var strøget helt til tops i de førende italienske vinguider.
Denne vin er skabt på håndhøstet frugt fra 30-35 år gamle Garganega-vinstokke, hvoraf hovedparten står med rødderne i basaltlava på forskelle sydøst og sydvest vendte parceller på skråningerne af den berømte udslukte vulkan Monte Foscarino.
Druerne køres i små plastkasser de 5 km. over til vingården, der ligger på den ”forkerte” side af motorvejen mellem Verona til Venedig. Vel fremme af stilkes druerne og presses hvorefter mosten uden svovling først får lov til at trække med drueskinnet i 3-8 timer og derpå får lov til at sætte sig i yderligere 24 timer eller mere inden temperaturen hæves og den egentlige gæring uden fremmede gærstammer går i gang ved 16-18°C. Efter gæringen modner vinen 6 måneder ”sur Lie” i de samme tanke, inden den filtreres ganske let og tappes på flaske.
Diskret, men vidunderlig duft af akaciehonning, citron, mandarin, saftige hvide ferskner, kamille og iris. Derpå tør og slank i munden hvor gule blommer og grøn ananas balancerer den underliggende snert af bitre urter og søde mandler, som bidrager til den fine karakter og friske smagsmættede afslutning. Virkelig et dejligt næsten luksuriøst alternativ til tiden mange Sauvignon Blanc og Riesling-vine.