Fakta
- 6 stk. 1.127,10
Somló Nagy-Somlói Cuvée
- 6 stk. 1.127,10
221,-
294,67 pr. l.
6 stk.
1.127,10
187,85 pr stk.
Spar 198,90
Beskrivelse
Dette er vinen som åbnede porten til det vi engang kaldte Vesteuropa og også det forjættede land for Kis Tamás. Det skete da han blev kontaktet af den østrigske stjernevinmager og forkæmper for økologi, biodynamik og naturlighed Roland Vellich. Roland havde smagt et par af Kis Tamás vine og inviterede ham nu Kis - eller Tomi som hans venner kalder ham - med ind i det spændende projekt "Moric Hidden Treasures", der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte. Og da den første vin (årgang 2015) kom på markedet sørgede en af Rolands amerikanske kontakter for, at vinen blev sendt til bedømmelse ved "San Francisco International Wine Competition".
Her blev det til en af de sjældne såkaldt "Double Gold" medaljer som bevis på at der var tale om en " Gold medal rating by all members of the judging panel; these are among the finest wines in the world." Resten er som man siger historie og vinen er i dag - når den tappes som "Hidden Treasures Nr. 2 Feat. Kis Tamás" - en af de mest efterspurgte Ungarske hvidvine på markedet. Her er den i sit originale udstyr.
Tomi har efterhånden 11 forskellige små parceller på skråninger op mod den udslukte vulkan og her er der tale om 45% Hárslevelü fra den sydlige del, 45% Furmint fra den sydlige og den vestlige del og 10% Olaszrzing fra en gammel vingård på den nordlige side af vulkanen. Overalt står de 30-80 år gamle stolpeopbundne vinstokke i de karakteristiske basaltsten blandet med sand, ler og en del kridt og det hele har været dyrket økologisk siden 2014.
Høsten er naturligvis manuel og frugten transporteres ned til vineriet nede for foden af vulkanen i en gammel pickup. Der er efter en soignering tale om helklasepres i en pneumatiske presse og naturlig bundfældning af den frit løbende most inden den spontane gæring i små rustfri ståltanke og et par brugte ungarske fade, og som Tomi formulerer det: "Vi har et stærkt terroir, noget som er helt unikt i hånden, og jeg behøver egentlig ikke at gøre noget særligt. Bare jeg arbejder rent og naturligt, så jeg kan vise så meget som muligt af den rene smag og forunderlige kraft fra Somló!" Så bare 10 måneders modning i tankene og fadene hvorefter den endelige cuvée sammenstikkes og svovles (så forbrugerne kan forvente ensartede oplevelser) inden den tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
Spændende nærmest koncentreret duft trods det beskedne alkoholindhold. Mildt blomstrende, urtet og sjældent moden i sin frugtprofil selvom vinen er knastør. En hel kurv af stenfrugter som komplimenteres af anis og kommen. På en gang intens og let på grund af en underliggende strøm af salt mineralitet. Nærmest puritansk og alligevel en ode til de vinøse glæder og begrebet drinkability.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og bortset fra det tilsatte svovl nærmer vi os naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler vi om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.
Producent
Kis Tamás og vinene fra hans lille vingård Somlói Vándor på skråningerne op mod en udslukt vulkan nordvest for Balatonsøen, der hovedsageligt bliver skabt på den fuldstændig ukendte drue Juhfark, som tillægges både magiske og helsebringende egenskaber, tilhører de største og mest tankevækkende specialiteter i Løgismoses sortiment.
Der er tale om Ungarns mindste eller næstmindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins, og tale om frugt fra vinstokke, der står på de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab. Druen er hovedsagelig den mytiske Juhfark, som på trods af, at den tilskrives både helbredende og overnaturlige egenskaber, har været truet af udryddelse, og det antages, at det samlede tilplantede areal globalt ikke over stiger 100 ha.
Men da der er en voksende flok af vinentusiaster, som interesserer sig for vulkanske vine, er Juhfark i færd med at blive kult, og lige nu er der 22 producenter, som tapper vin fra vulkanens skråninger. En af dem er Kis Tamás, der kalder sin lille vingård for Somlói Vándor Pince, hvilket betyder noget i retning af ”Vandringsmanden fra Somlói”, fordi han de første år pendlede mellem hjemmet i Budapest, jobbet som assisterende vinmager hos St. Andrea i Egri Bikaver og så den lille vingård med Juhfark, som han havde købt for en slik sammen med kæresten Dorottya Bussay.
Kis Tamás producerede sit først fad på frugt fra 2010-årgangen, og allerede i 2011 blev det enkelte fad til flere. Den første kommercielle vin strøg direkte ind på en fornem 7. plads på listen over Ungarns 100 bedste vine (Népszabadság Top-100 Bor 2012), og siden er det gået slag i slag. I 2014 blev Kis Tamás inviteret ind i Junibor Young Winemakers Association. I 2017 fulgte de først internationale guldmedaljer samtidig med, at Kis Tamás fik lov til at levere en vin til den østrigske vinmager Roland Vellichs projekt "Moric Hidden Treasures", der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte.
Kis Tamás har efterhånden fået fingrende i 12 forskellige små parceller, hvoraf flere fulgte med, da han fik mulighed for at overtage en lille kælder højt oppe på syd-skråningen uden indlagt vand og med egen strømforsyning, hvor vinene produceredes i første år indtil dette blev for romantisk hvorefter han installerede sig i en lidt mere moderne kælder nede i landsbyen.
Data & fakta:
- Etableret: 2010
- Druesorter: Hovedsagelig Juhfark, men også Tramini, Furmint, Hárslevelü og Olaszrizling.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Ingen kemikalier. I stedet brændenældeekstrakt, appelsinolie og andre organiske, ikke-absorberbare stoffer. Dækningsvegetation mellem vinstokkene for at fremme og bevare biodiversiteten.
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: Små 7 ha. fordelt på 12 små parceller både lavt og højt oppe på øst, syd og vestsiden af de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab. Ungarns mindste vinområde nord for Balatonsøen i det vestlige Transdanubia.
- Praksis: Gæring i rustfrit stål eller direkte i gamle fade uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Ingen tilsætning af sukker, syre eller andre former for styling. Aftapning uden klaring eller filtrering, men med tilsætning af "tilstrækkeligt" svovl til at forbrugerne kan forvente en ensartet oplevelse. Også efter vinen har været transporteret og eventuelt gemt væk i 2-5 år.
- Årlig produktion: Omkring 16.000 flasker
- Certifikater: Økologisk siden 2020-årgangen.
- Relation: Hos Løgismose siden december 2020
- Se vores aktuelle vine fra Somlói Vándor