Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 759,90
Somontano Chardonnay 234
- 6 stk. 759,90
149,-
198,67 pr. l.
6 stk.
759,90
126,65 pr stk.
Spar 134,10
Beskrivelse
Dette er den delikate smukt frugtfokuserede Chardonnay fra Enate, der ved lanceringen blev navngivet efter de vinmarker, hvorfra man tilbage i 1992 høstede i første Chardonnay druer. Vinmarkerne blev i anlægsfasen blot kaldt Las Parcelas 234, og egentligt var det meningen, at både de og vinen senere skulle have en mere gennemtænkt navngivning.
Men da vinen allerede det første år blev berømmet for sin friske stil og anset som et nybrud i den spanske hvidvinsindustri, er navnet som en lille kuriositet blevet hængende både på flaskerne og ude på den næsten flade slette syd for Salas Bajas og ned mod Barbastro, hvor Sierra de Guara hænger som et stemningsfyldt bagtæppe i horisonten. Egentlig burde vinen slet ikke hedde 234 længere, men for eksempel 23456789 fordi de oprindelig 5 ha. efterhånden er blevet til flere end 80, og denne vin og dens søstervin Fermentado en Barrica er en væsentlig årsag til, at Chardonnay er blevet den mest udbredte drue i Somontano.
Der er tale om 15 til 35 år gamle vinstokke, som er høstet maskinelt i de tidlige morgentimer fra den 11. august og et par uger frem, og i 2023 leverede vinstokkene frugt i exceptionel kvalitet. Måske den bedste, mest dirrende friske de seneste 5 år!
Druerne er straks efter ankomsten til den 12.000 m2 store vingård anbragt i de pneumatiske presser, hvorefter mosten har fået lov til at trække aroma fra skallerne i 5 timer inden den er blevet pumpet videre og kølet ned til 8 ºC., så den kunne sætte sig (bundfælde) inden gæringen med Saccharomyces Cervisiae gær i rustfri ståltanke ved en temperatur på 16ºC. Herefter har vinen fået lov til hvile sig i tankene inden den er klaret med bentonit og stabiliseret ved -5ºC. forud for aftapningen på flaske.
En meget ekspressiv Chardonnay som nærmest springer op ad glasset med noter af grønne æbler, modne ferskner, fennikel og eksotisk frugt så som guava og passion. Slank, ren og overraskende frisk takket være en livlig syre og lidt mineralitet omme bagved.
Server gerne direkte fra køleskabet som aperitif eller som en opvakt kavaler til alt fisk og skaldyr til frisk pasta og lyst fjerkræ.
Bonus info: Alle de forskellige vine fra Bodegas Enate er smukt dekorerede med særlige litografier, akvareller eller malerier fra forskellige spanske og internationale kunstnere. En idé der tog form tilbage i 1992, da man overtalte den berømte Antonio Saura (1930-98) til at begå en lille bagatel til Chardonnay Fermentado en Barrica. Og i 1996 var det så den nu verdensberømte Pepe Cerdá, der illustrerer glasset som vinens næstsidste hvilested, inden den ender sin rejse i munden på glade vinelskere. I årenes løb er det blevet til mere end 400 originale kunstværker, som alle kan opleves hos Enate, hvis man tager sig tid til at besøge samlingen, der har udviklet sig til at være et af de vigtigste samtidskunstgallerier i Spanien.
Producent
Fortællingen om Enate eller Viñedos y Crianzas del Alto Aragón, som den rettelig hedder, er ganske enestående. En bodega som på 30 år er accelereret fra 0 til mere end 500 ejede og lejede ha. og i den grad har været det lokomotiv, som har trukket Somontano op i det nye millennium og været katalysator for, at der nu - centreret omkring Barbastro nogenlunde midtvejs mellem Huesca og Barcelona - er 32 bodegaer, som tilbyder vine fra dette distrikt, som fik sin Denominación de Origen tilbage i 1984.
Enate blev sat i verden af den vininteresserede mexikansk/spanske byggematador Luis Nozaleda (Grupo Inmobiliario Nozar), som ved en familiesammenkomst var blevet anbefalet at se nærmere på Somontano, hvis han ville forfølge sin drøm om at gå ind i vinbranchen. Han besøgte området og blev fascineret af vinmarkerne med rosenbuske for enden af rækkerne, den smukke himmel og det perfekte klima hvor det hverken var for kold eller for varmt. Så da han om aftenen gik ud og spiste med en lokal vinbonde og blev begejstret for hans vine, som han senere har kaldt "spektakulære", blev beslutningen truffet. Luis Nozaleda ville producere fantastiske vine i Somontano.
Det ledte frem til at han i 1991 indledte et samarbejde med landmanden Jesús Sesé som bidrog med de indledende 30 ha. til projektet og senere samme år blev den dengang helt unge Jesús Artajona, der havde været trainee på Château Margaux og arbejde for Torres, hentet ind for at stå i spidsen for vinfremstillingen og opførelsen af det, der endte med at blive den største bodega i Somontano.
Det viste sig at stærkt team, som den dag i dag står i spisen for Enate med Luis Nozaleda for bordenden og med Jesús Sesé og Jesús Artajona som henholdsvis director técnico og director de viticultura. Sammen kan de se tilbage på 30 års uafbrudt ekspansiv succes, også selvom moderselskabet i 2009/10 skulle forbi en langstrakt betalingsstandsning, da den finanskrise, som de i Spanien kaldte beton- og murstenskrisen, truede med at sætte en stopper for adskillige luksuriøse byggeprojekter og færdiggørelsen af Enates 12.000 kvadratmeter store vineri.
Da Enate blev etableret befandt Spaniens sig midt i den periode, hvor vinproducenterne mente, at de franske druesorter kunne afblæse alle kriser, og det var derfor helt i tråd med tidsånden, at de 2 x Jesús valgte at plante Chardonnay, Traminer, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah efterhånden som de fik mulighed for at veksle store arealer med hvede og majs til druer.
Især Chardonnay vinene blev tidligt Enate’s signatur og et pejlemærke for en hel generation af spanske vinmagere, som også gerne ville lege med Bourgognes fornemste grønne drue. Og i takt med at de 3 vine, som Enate producerer på Chardonnay, er blevet ikoniske i hver deres segment, er det tilplantede areal fulgt med, således at det nu nærmer sig de 100 ha.
Alligevel er det de blå druer som dominerer, og de begaver os med en bred vifte af vine, som ikke skal skamme sig over at blive kaldt traditionelle. Så på trods af at druerne ikke er spanske er de vinificeret og modnet ud fra den samme filosofi som gjorde Rioja til Spaniens mest velkendte vin. Det vil sige moderat ekstraktion fulgt af først lang modning på amerikanske og franske fade og derpå yderligere flaskelagring inden frigivelsen til salg således at vinene først møder forbrugerne når de er på vej ind i en smuk drikkeperiode.
Alle de forskellige vine fra Bodegas Enate er smukt dekorerede med særlige litografier, akvareller eller malerier fra forskellige spanske og internationale kunstnere. En idé der tog form tilbage i 1992, da Luis Nozaleda, der også er kunstinteresseret, overtalte den berømte Antonio Saura (1930-98) til at begå en lille bagatel til etiketten til Chardonnay Fermentado en Barrica. Antonio Saura sørgede efterfølgende for kontakten til andre kunstnere, og han er vel den egentlige årsag til, at vi i dag ikke kun taler om Enate, men også EnArte. Således er det ikke kun på flaskerne, at der er kunst. I årenes løb er der blevet købt mere end 400 originale kunstværker, som alle kan opleves, hvis man tager sig tid til at besøge samlingen, der har udviklet sig til at være et af de vigtigste samtidskunstgallerier i Spanien og et element, der fylder så meget i fortællingen om Enate, at Luis Nozaleda flere gange har været ude at præcisere "at vi producerer vine for at kunne købe malerier, ikke omvendt."
Bodegas Enate blev en del af Løgismose familien sommeren 2022, og du finder de vine, vi aktuelt har i sortiment her.
“I made the mistake of asking to try his 'basic' Chardonnay. 'Basic?', he exclaimed, feigning utter contempt. 'We don't have any 'basic' wines!' After a while he forgave me and talked me through his range. Overall, I was really impressed. I found the quality to be good across the board, with the whites particularly impressive. Considering this winery is just seven years old, it is one to watch for the future.” Jamie Goode i Wineanorak - November 1999
“The entry-level wines here deliver excellent value and the serious, ageworthy, barrel-fermented Chardonnay is quite a revelation for that variety in Spain, where it’s all too often made in an anonymous, industrial style or simply over-oaked. It’s also quite a value by global Chardonnay standards. A big plus here is Enate’s practice of releasing many of their wines with some bottle age. That should make them especially appealing to restaurants that are looking for solid value in truly ready-to-drink wines rather than in just bottled new releases.” Josh Raynolds i Vinous - Juli 2021
Oprindelse
Region
Aragon ligger i det nordlige Spanien fra Pyrenæerne ca midt på grænsen til Frankrig og syd over næsten ned til Valencia. Både den nordlige og den sydlige del er højt beliggende og derfor køligere end den centrale del. Klimatisk set er regionen derfor varieret og vinene er der fra repræsenterer ligeledes forskellige stilarter. Regionen dækker over 4 DO'er og langt størstedelen af produktionen er rødvin på især Garnacha, Carinena og Tempranillo.
Distrikt
Somontano ligger i den nordøstspanske region, Aragon for foden af Pyrenæerne blot 60 km fra den franske grænse. Klimaet er kontinentalt med store temperaturudsving mellem nat og dag og kølige vinde fra bjergene influerer markerne i de fladere dele af distriktet.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter