Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.912,50
Spätburgunder Alte Reben
- 6 stk. 1.912,50
375,-
500,- pr. l.
6 stk.
1.912,50
318,75 pr stk.
Spar 337,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
92+
Ulrich Sautter - Marts 2023
James Suckling
91
November 2022
Vinum Weinguide Deutschland
Winzer des Jahres Baden. Vinum 2023
Beskrivelse
Alte Reben er måske Fritz Wassmers mest elskelige vin fordi den uanstrengt forener stor nuancerigdom med næsten letsindig drinkabillity. 2015-årgangen strøg da også helt til tops ved Decanter World Wine Awards tilbage i 2018 hvor Markus Del Monego (Best Sommelier of the World 1998), der stod i spidsen for juryen, endte med at flage 97 point til vinen og udnævne den til årets bedste tyske rødvin.
Så siden har der været noget at leve op til for Fritz Wassmer og hans team, men presset har angiveligt kun ansporet dem til at forfølge succesen og her i 2020-årgangen har det ikke været så svært igen. Druerne er høstet ved perfekt modenhed i løbet af et par morgentimer en af de første dage i september.
Vinen er skabt på frugten fra de stejle kalkstensrige skråninger på Rote Berg bei Kenzingen, hvor de ældste vinstokke nu er mere end 50 år gamle, og umiddelbart er 2020'eren mindst lige så tillokkende som de højtbedømte forgængere. Druerne høstes i hånden og lægges i små plastikkasser, inden de køres ned til vingården i Schlatt, hvor alle stilke fjernes inden druerne knuses og spontant gærer til vin i åbne franske fade uden fremmede gærstammer. Herefter følger 14 måneders modning inden den endelige cuvée sammenstikkes i rustfrit stål og efter yderligere et par måneder tappes den på flaske uden klaring eller filtrering.
Endnu engang med vidunderlig præcision i frugten og med nerve nok til, at kysset fra fadene opleves som delikat og velplaceret. Aromatisk, charmerende og i den grad et lysende eksempel på, at tysk Pinot Noir ikke længere skal måles med en Bourgognes alen. De kan i den grad selv!
Vinen kan sagtens serveres solo, hvis man lige vil drille venner og bekendte, som stadig ikke har skimtet det tyske lys. Ellers oplagt til vildt hvor de subtile aromaer vil gå i symbiose med den såkaldte ”haut gôut” fra blandt andre vildsvin, hjort og hare. Prøv den for eksempel sammen med en hareragout tilberedt med tørsaltet bacon, kastanjer og svampe og måske ledsages af en kompot på æbler og kvæder.
Producent
Fritz Waßmer er en af kometerne på rødvinsscenen i det smukke kuperede bakkelandskab omkring det berømte Vogtsburg im Kaiserstuhl, der ligger med udsigt ned over den franske grænse med Colmer og Vogeserne som en smuk kulisse i det fjerne.
Fritz er ud af en landbrugsfamilie, og indtil han tabte sit hjerte til Pinot Noirs velsignelser i slutningen af 1990'erne, var det de fede asparges, jordbær og andre af de traditionelle landbrugsafgrøder i Baden frem for vinstokkene, der skaffede familien smør på brødet.
Det blev der lavet om på efter at Fritz i en periode havde arbejdet som volontør på selveste Domaine de la Romanée Conti. Her blev den røde Bourgogne hans skæbne, og han besluttede sig for at se om han ikke med tiden kunne skabe nogle Spätburgunder vine, der ikke blot kunne rivalisere de bedst etablerede producenter omkring Kaiserstuhl (f.eks. Franz Keller og Salwey), men også, når missionen var fuldført, kunne matche burgundisk elegance og kompleksitet fra de allerøverste skuffer.
Fritz Waßmers topvin Spätburgunder XXL 2007 løb af sted med et Decanter World Wine Award Regional Trophy, som årets bedste tyske rødvin og efterfølgende har Fritz Waßmers Spätburgunder XXL 2009 fået tildelt både det regionale og det internationale Trophy, fra samme Decanter Magazine.
Fritz Waßmer er således i dag en af de vigtige spillerede i den nye generation af tyske rødvinproducenter, der arbejder på et niveau og med en dagsorden, som næsten ingen ville have troet mulig for 20-25 år siden. Og mens det for få år siden var tyskerne, der kørte til Alsace for at tanke kvalitet, så går trafikken nu begge veje, og når det kommer til Pinot Noir er der kun få om overhovedet nogen producenter, der kan matche det bedste fra Baden.
Fritz Waßmer blev en del af Løgismose familien i foråret 2013 og du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
Status i de førende tyske vinguider:
EICHELMANN 2024:
"4 Sterne" ud af 5 mulige og dermed i ligaen af "Hervorragendes Weinguter"
FEINSCHMECKER 2024:
4,5 ud af 5 "F", og blandt "die besten Weingüter 2024"
GAULT & MILLAU WEINGUIDE 2024:
"Aufsteiger" og nu med "4 rote Trauben" og dermed i ligaen af "nationale Spitze"
FALSTAFF WEIN GUIDE 2024:
"4 Sterne" ud af 5 mulige
VINUM WEINGUIDE 2024:
"4,5 Sterne" ud af 5 mulige og 4 vine i top 10 i deres respektive kategorier
DEUTSCHER ROTWEINPREIS VINUM:
"1. Platz" i kategorien "Cabernet Familie"
JAMES SUCKLING 2024:
8 vine med 90+ point
Oprindelse
Region
Baden er Tysklands sydligste og varmeste vinregion med knap 16.000 ha vinmarker. Den ligger tæt op af grænsen til Frankrig, og netop den grænse adskiller Baden fra det franske vinområde, Alsace.
Den lune, tørre kontinental klima giver gode betingelser for dyrkning af bourgognesorterne, og særligt Spätburgunder (Pinot Noir) har stor succes i Baden og skabt regionens ry for at være en af Tysklands fineste regioner for rødvin. Jordbunden er varieret med blandt andet kalksten, granit og i den varme underzone, Kaiserstuhl endda af vulkansk oprindelse.
Syd for Baden ligger det schweiziske vinområde Schaffhausen, hvorfor man også finder en del Chasselas i Baden. Grauburgunder og Weissburgunder samt Chardonnay og også bredt anvendt, og der findes også stadig en del Müller-Thürgau
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter